Istaknuto
15.07.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Nova glazba ove srijede donosi sedam domaćih i regionalnih kandidata za singl tjedna te neke nove i stare strane preporuke za slušanje.

09.07.2020.

Vrijeme čitanja: 5 minute Kakav je ovo bezobrazni priljev vanserijski dobre glazbe unutar mjesec dana? Travanj je prošao već znamo kako, ali glazba koja je izašla unutar tih mjesec dana je statistički na samom kraju Gaussa.

Glazba

Izvještaj – Pavel prizivao duhove uz pomoć prepune Tvornice

01.11.2014. Zrinka KunićVrijeme čitanja: 4 minute
Foto: Tomislav Jagar

Foto: Tomislav Jagar

U noći kada se, zbog straha od zlih duhova, krijemo pod maskama kako bi sakrili ono što doista jesmo, grupa Pavel održala je jedan od svojih najuspješnijih koncerata u sedmogodišnjoj povijesti benda. Bila sam na svim Pavelovim i mnogim Ramirezovim koncertima pa mogu ustvrditi kako nikada prije Aljoša Šerić nije uspio ono što je uspio sinoć – napuniti Tvornicu.

Već samim ulaskom u Veliki pogon zapuhnuo me deja vu – pozornica je bila dekorirana gotovo identično kao i prije godinu i pol kada je ondje bio predstavljen album “Od prve zvijezde ravno”; svijeće, starinske lampe, tepisi i ostali asortiman svakog šansonjerskog dnevnog boravka grijali su atmosferu dok bend nije došao na pozornicu, a dvije izrezbarene bundeve na krajevima stajale su kao podsjetnik na duhove. O duhovima ćemo nešto kasnije.

A onda su došli oni. Pod maskama, kako i priliči, s upečatljivim helovinskim uvodom, a potom i pavelovskim Uvodom uveli su nas u ono što će se dva sata poslije moći okarakterizirati kao odličan koncert. Izveli su i Čaroban, a onda su maske pale i postalo je jasno da se Pavel ne misli pretvarati da je nešto što nije. Pod maskama se nalazilo osam glazbenika, vremenskih putnika iz doba francuskih šansona i americane, članovi ‘društva krivih odluka’ koji su u 24 numere presjekli tri dosadašnja albuma benda i pokazali kako nitko nije donio krivu odluku pojavivši se sinoć u Tvornici.

Foto: Tomislav Jagar

Foto: Tomislav Jagar

S albuma “I mi smo došli na red” odsvirano je osam pjesama, a ni sam Aljoša još uvijek ne može odlučiti koja mu je pjesma draža pa je tijekom koncerta nekoliko puta mijenjao odluku. Očekivano, publika je najbolje reagirala na Autentično osrednji na kojoj se na pozornici pridružio i Tomislav Šušak, persona koja je u sjeni napravila golemi posao na posljednjem albumu. Čuvaj me lagano klizi prema statusu klasika, a Antonia je sama na pozornici napravila odličan posao, potvrdila simpatije publike i opravdala aplauz koji je odjeknuo po završetku pjesme. Dobro su bile prihvaćene i Ljubav stoljeća i Dobro je da sam bivši. Ponovno je ovdje Aljoša podsjetio na svog iskusnijeg kolegu te je balaševićevskim uvodom pjesmu posvetio svim kolateralnim žrtvama podsjetivši nas kako u ljubavi postoji samo jedna meta. Nakon te prispodobe svakome je bilo lakše prihvatiti kako je zaista ponekad dobro da smo nekome bivši.

Album “Od prve zvijezde ravno” bio je nešto skromnije prikazan, ali podjednako dobro prihvaćen pa je tako publika znala riječi Sve si gluplji što stariji bivaš (posvećene redatelju spota Goranu Beroviću), Nedjelje popodne (koja je svoj sretni završetak dobila u također kasnije odsviranoj Ispočetka), Večeras i Laissez faire. Svoj prvi veliki radijski hit, Zbog tebe, bend je posvetio Jurici Hotku koji je sinoć slavio rođendan te novopečenim zaručnicima u publici. Publika je pjevala i publika je znala da su ondje i zbog njih.

Foto: Tomislav Jagar

Foto: Tomislav Jagar

Prvi album, “Pavel”, bio je pokriven s iznenađujuće mnogo pjesama i tek se u tim momentima dalo naslutiti da Pavel uživa tek nedavno stečenu popularnost. Mnogi nisu znali riječi pjesama s prvog albuma, no prvi redovi već su tradicionalno popravljali dojam pjevajući Morsku, Tobago, Tko je stavio prosinac u svibanj, Zvončicu može biti sram, Bajke još postoje i Moj je stan prekinuo s njom.

Isti ti prvi redovi doživjeli su malu katarzu kada je usred regularnog dijela koncerta Pavel zasvirao Ramirezovu uspješnicu Otjeraj me. Pokušali su je skratiti i dati samo kratki podsjetnik na taj minuli bend, ali publika se nije dala – nastavila je pjevati i prisilila Aljošu da još malo produži jasno prisutnu nostalgiju za Ramirezom. Cijelu su se večer u zraku osjećali duhovi o kojima sam pisala na početku. Duhovi koje je Aljoša potpirivao sjetom i plesom, duhovi bivših ljubavi, duhovi djetinjstva, duhovi dobrih i duhovi krivih odluka. Budući da je u Noći vještica sve moguće, na bisu su se duhovi materijalizirali. Za bubnjeve je sjeo Goran Leka, bas je prigrlio Ozren Ratković, a Saša Jungić i Aljoša učinili su da duhovi Ramireza, od kojeg smo se oprostili upravo u Tvornici prije tri godine, barem na nekoliko minuta ponovno ožive izvevši veliki hit Loš (Treća). Ako je ono na Otjeraj me bila katarza, ovo je bila megakatarza. Bilo je jasno da nam svima pomalo nedostaje Ramirez, kao što nam nedostaje djetinja nevinost ili srednjoškolska ljubav – lijepo je sjetiti ga se i ponovno, barem na trenutak, osjetiti dah tih prošlih vremena. Na bisu su izveli i Ako si za, mogli bi jednom izaći, Bolje i Samo se dobri dani broje, a potom su se zahvalili publici i tiho sišli s pozornice.

Foto: Ivana Lulić/Dallas Records/Official page

Foto: Ivana Lulić/Dallas Records/Official page

Jerko Jurin (bubanj), Jakov Kolega (bas), Saša Jungić (električna gitara), Dean Melki (violina), Stipe B. Mađor (truba), Jurica Hotko (klavijature), ‘ona koja je donijela oleandre i čiope’ Antonia Matković Šerić (vokal) i Aljoša Šerić igrali su sinoć na sigurno. Pavel već poznaje svoju publiku i publika već poznaje Pavel, otići na njihov koncert je kao otići na piće sa starim prijateljem kojeg rijetko viđamo. Razgovori su vođeni znalački i nježno, kako i priliči jednom prijateljstvu.

Ponoć je otkucala, Noć vještica bila je u punom zamahu, a ako je i bilo zlih duhova oko Pavela, oni su sada otjerani odličnim albumom i krcatom Tvornicom. I neka su, jer i oni su konačno došli na red.

(Visited 236 times, 1 visits today)

Komentari