Istaknuto
08.07.2020.

Vrijeme čitanja: 3 minute Puštamo novih deset domaćih i regionalnih singlova u borbu za naklonost slušatelja, a među stranim preporukama ima nekoliko zanimljivosti.

06.07.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute U svijetu suvremenih skladatelja nema puno živućih legenda, a do prvog srpanjskog ponedjeljka jedna od njih bio je Ennio Morricone – tata najvećih kompozicija spaghetti westerna.

Glazba

Izvještaj – Amorphis i Hamferð Tvornici Kulture obukli crninu

26.03.2014. Helena KezerićVrijeme čitanja: 3 minute
Foto: Helena Kezerić/Ziher.hr

Foto: Helena Kezerić/Ziher.hr

Hamferð dolazi sa Farskog otočja, a osnovan je 2008. Za svoju zemlju kažu da odiše atmosferom gotovo identičnom onoj koja prevladava u njihovoj glazbi. Šesteročlana posada broda koji plovi doom metal vodama krajem je prošle godine objavila album Evst. Bend koji je 2012. pobijedio na “Wacken Metal Battleu”, natjecanju mladih bendova na najpoznatijem svjetskom metal festivalu “Wacken Open Air” svojim je odličnim nastupom oduševio Tvornicu. Jón je izvrsnim vokalom posegnuo u najmračnije dijelove podzemlja i pokazao kako zvuči melodična propast. Odjeven u poslovno odijelo,kao i ostali članovi, nalik na samog đavoljeg odvjetnika dopustio je da svjedočimo izvođenju glazbe za pale anđele.

Koncert Amorphisa, finskih metal legendi, obilježila je bogata scenografija s raskošnom rasvjetom i veoma dinamičan nastup popraćen odličnim zvukom te izvrsnom vokalnom izvedbom začinjenom mistikom keltske mitologije koja je utkana u tekstove pjesama. Bend za koji s punim pravom možemo reći da je žanrovski amorfan, baš kako im i ime kaže, oduvijek je sam kovao metal koji živi u zu njihovom zvuku. Bilo je poigravanja s klasičnim death metalom, doomom, progresivom a najviše folk, i gothic metalom, uz primjese psihodeličnog i atmosferskog rocka. Bez obzira na traženje svog glazbenog lika, znali su zadržati prepoznatljivost i individualnost.

Foto: Helena Kezerić/Ziher.hr

Foto: Helena Kezerić/Ziher.hr

Od trenutka kada su stupili na pozornicu, jasno se dalo iščitati kolikim iskustvom obiluju. Komunikacija sa publikom je bila iznimno srdačna i topla pa je tako pjevač Tomi vrlo lako uspostavio prijateljsku atmosferu kojom je koncert odisao. Njihovo dvadesetčetverogodišnje postojanje obilježili su različiti usponi i padovi no unatoč tome, strast i ljubav prema glazbi u njihovom slučaju nije izblijedila. Oni posjeduju stav, snagu i samopouzdanje koji mogu doći jedino kroz godine i godine učenja i nastupanja.

Foto: Helena Kezerić/Ziher.hr

Foto: Helena Kezerić/Ziher.hr

Promocija zadnjeg albuma Circle , izdanog u travnju 2013. zaslužna je za njihov posjet Zagrebu. Simbolika kruga kao pojma cjelovitosti prožeta je mnogim usmenim i pismenim povijesnim predajama pa tako u njihovoj priči, protagonist dobiva privilegiju prisutstvovati krugu mudraca. Tekstovi zasnovani na narodnoj mitologiji i pričama o spiritualizmu kroz preživljavanje dodatno naglašavaju njihovu predanost finskoj narodnoj baštini.

Foto: Helena Kezerić/Ziher.hr

Foto: Helena Kezerić/Ziher.hr

Tvornica Kulture nam je priuštila koncert koji ćemo pamtiti po besprijekornoj organizaciji, iznimno ljubaznom osoblju, programu koji nije kasnio i nastupu dva odlična izvođača. Mladi Hamferð koji je svoju izvedbu obojao u melankolične i depresivne boje svjetionika u magli i napuštene luke te svojom izvedbom nimalo nije zaostajao za iskusnim Amorphisom. Na momente su nas nagnali da pomislimo kako su sami  finski bogovi sišli na zemlju,uzeli ljudsko naličje i odlučili pokazati kako zvuči metal. Upravo nam je ta misao ucrtala osmijeh na lice koji nas je te večeri pratio sve do kućnog praga.

(Visited 69 times, 1 visits today)

Komentari