Glazba

Izvještaj – Backyard Art Festival: Prva godina na razini pete

Foto: https: facebook.com/BackyardArtFestival
Vrijeme čitanja: 5 minute

Prvi Backyard Art Festival, koji se održavao od 17. do 19. srpnja u Donjem Miholjcu, uspješno je došao kraju. Iako je tek prva godina održavanja ovog festivala, iz moje osobne perspektive, ali i iz perspektive većine posjetitelja, mogu slobodno reći da je BAF ispunio sva očekivanja. Uzmemo li u obzir da se festival održava tek prvu godinu, organizacija je bila vrlo dobro odrađena, uz poneke male nedostatke, ali baš kao i na svakom drugom festivalu. Protekli vikend je Slavoniju, baš kao i cijelu Hrvatsku, zahvatio toplinski udar što smo poprilično teško podnosili – stoga mogu reći da je uz odličan line up, veliki plus bila i sama lokacija festivala koja je ublažila vrtoglavih 40 stupnjeva. BAF se održavao u velikom parku koji je svojim hladom omogućio da posjetitelji budu što odmorniji za večernji program.

Foto: https: facebook.com/BackyardArtFestival
Foto: https: facebook.com/BackyardArtFestival

Nedaleko od glavnog festivalskog prostora nalazi se staklenik grofa Mailatha u kojem se održavalo finale Rap Skillz Battlea. Backyard Fight bio je prvi događaj BAF-a te je itekako pripremio i zaintrigirao posjetitelje za ostatak programa. Na odličnoj lokaciji natjecali su se Jantar i Veb, Tibor i Random, Jurasick i Neafirmisan te MC Sultan i Karizmatik, a suci su im bili Edo Maajka, Frenkie te DJ Soul, DJ Nole, 3ki Stil, Toxara, Toza, Spit i Juri. Na službenom YouTube kanalu Rap Skillz Channela će se uskoro moći vidjeti kako je to točno izgledalo.

Foto: facebook.com/Vedran Petricic
Foto: facebook.com/Vedran Petricic

Nakon užarene atmosfere koja je vladala na Backyard Fightu, posjetitelji su se mogli opustiti na Acoustic Stageu koji se nalazio nedaleko od glavnog festivalskog prostora. Pod ogromnim krošnjama i uz prekrasno uređen prostor, uživali smo uz zvuke Akvarela i Nebesmrtnika u petak te Syhouettea i The Whiskeysa u subotu. Nekoliko metara od Acoustic Stagea vladala je još pozitivnija i šarenija atmosfera za koju je zaslužna ekipa iz ReArt sajma umjetnosti i rukotvorina te Artbeata.

Foto: facebook.com/Vedran Petricic
Foto: facebook.com/Vedran Petricic

Glavni glazbeni program Backyard Art Festivala otvorio je donjomiholjački bend Trip Kirby čiji su vjerni fanovi zauzeli dio prostora za publiku. Nakon njih nastupao je odličan punk rock bend The Rock Flock  koji je počeo postepeno privlačiti veći broj publike. Trip Kirby i The Rock Flock bili su uvertira u središnji glazbeni program. Prije FMJAM-a se na stage popela ekipa iz Debelog Precjednika koji su započeli s pjesmama na engleskom jeziku. Pojedinci iz publike su konstantno priželjkivali superpoznato Farmersko srce, no oni upoznatiji fanovi su uživali i u drugim odličnim pjesmama. Kada je napokon na red došla izvedba Farmerskog zapalila se i bengalka te su tako Osječani prepustili stage predstavnicima FMJAM-a oko 23 sata. I bilo je za očekivati da će Edo Maajka, Frenkie i DJ Soul biti većini publike glavna atrakcija. I zaista su i bili. Publika je bila mnogobrojnija, a atmosfera još bolja. Nastup je bio isprepleten starijim te novijim hitovima, a završili su pjesmom No sikiriki čije je stihove publika pjevala i nakon završetka. Nakon odličnog trojca, na pozornicu se popeo srpski Hornsman Coyote & Soulcraft koji su uz prethodni rock, punk i rap bili završnica svojim drugačijim zvukom uz reggae i dub melodije. Ostatak neumorne publike su do jutarnjih sati držali budnima DJ-i, Audio Infuktion te Maax.

Foto: facebook.com/David Jerkovic
Foto: facebook.com/David Jerkovic

Subotnji program otvoren je sportskim natjecanjima poput streetballa, odbojke na pijesku te pumptracka. Streetball te odbojka na pijesku se nisu održavali u parku već na obližnjim igralištima što je zbog visokih temperatura bilo poprilično teško za izdržati. Uz sportska natjecanja, na obližnjoj lokaciji su se crtali i grafiti. Pozitivna stvar kod ovakvih dodatnih aktivnosti je to što su se posjetitelji mogli zaokupirati time tijekom dana dok čekaju glavni dio programa.

Foto: facebook.com/Luka Baloković
Foto: facebook.com/Luka Balkovic

U subotu se očekivala bolja atmosfera, a i više ljudi. Razlog tomu je što su izvođači bili izuzetno dobri, a među njima bio je i Miholjčanin Toxara čiju su pjesmu Donji Miholjac, vjerujem, svi željno iščekivali. Program je službeno bio pomaknut za sat vremena te su tako nakon 21 sat prvi nastupili Artan Lili, beogradski bend koji je nedavno stvorio megapopularnu pjesmu Ako stanemo tu i činilo se da publika nije bila previše zainteresirana za ostatak pjesama stoga ni dobra vibra nije bila postignuta. Ubrzo je tome došao kraj, odnosno istog trena kada su počeli svirati Ska-Pécs. Mađari su publiku itekako zagrijali, što nije ni čudno jer dobar ska nikoga ne može ostaviti ukipljenim. Nakon njih stage je zauzeo Antenat koji su u sličnom tonu nastavili s pozitivnom energijom. Nažalost su svirali kraće nego što sam očekivala, ili mi se to samo pričinilo jer su bili zaista dobri pa je i vrijeme brzo prolazilo. Antenat je zaista bend dostojan nastupati prije Kandžije i Golih žena, koje su valjda doslovno svi čekali. Odmah prvim stihom „na ruci duge kandže, na ruci duge kandže“ publika je podivljala. Osim Dugih kandži izveli su i Kandžijine poznate hitove poput Jelene te Bicikla, ali i pjesme sa Zlatnih žbica – Hž, Mađarska, Trenerka i kožnjak te druge. Kada je Kandžija rekao da je vrijeme za neslužbenu himnu mislim da nije bilo osobe koja nije znala što slijedi. Mikrofon im doista nije bio potreban jer su se teško i čuli zbog publike koja je pjevala svaki stih. Nakon domaćina Toxare i ostatka ekipe, vjerujem da je bilo vrlo teško nastupiti, ali su Makedonci svojim ljetnim i plesnim zvukom držali publiku u istom duhu. Superhiksi su odličnim reggae i ska pjesmama stage prepustili DJ-ovima Oliveru i Daku koji su, koliko čujem, publiku grijali do ranih jutarnjih sati.

Foto: https: facebook.com/BackyardArtFestival
Foto: https: facebook.com/BackyardArtFestival

Nedjelju je obilježilo postepeno odlaženje kampera kući, ali i program za chillanje na izletištu Stara Drava gdje su posjetitelji mogli razbistriti misli u prirodi uz odličnu svirku te ukusna jela. I upravo je tako završio prvi Backyard Art Festival u Donjem Miholjcu koji je dokazao da se može ostvariti puno toga i u manjem gradu. Kako im je cilj upravo i bila revitalizacija mjesta, mislim da su u tome itekako uspjeli i da će se iduće godine posjetitelji vraćati, ali da će i novi dolaziti. Osobno preporučujem svima da iduće godine posjete ovaj mix odlične i neuobičajene glazbe za hrvatsku festivalsku scenu, pregršt kreativnosti te lijepog ambijenta.

Be social
Što misliš o ovome festivalu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari