Glazba

Izvještaj – Disciplin A Kitschme: Oni nikad neće zaboraviti rokenrol

Foto: Tamara Belušić
Vrijeme čitanja: 3 minute

U petak, 29. travnja, legendarna beogradska grupa Disciplin A Kitschme nastupila je u riječkom Pogonu kulture predvođena još legendarnijim Dušanom Kojićem – Kojom kao vokalom i sviračem bas gitare te uz veliku potporu Manje, Vula i Djeke. Prostor Pogona od početka nije bio baš popunjen, ali s prvim taktovima pjesme Biti imun ljudi su masivno počeli ulaziti i priključivati se magiji koju je stvarala ekipa na pozornici. Bilo je vidljivo kako je u publici bilo puno više pripadnika starije generacije koji su iskoristili lijepu proljetnu večer kako bi se podsjetili nekih starih i naučili neke nove trikove koje Disciplin A Kitschme već desetljećima uči svoje slušateljstvo.

Sama koncepcija rasporeda na pozornici zanimljiva je i neuobičajena. U prvom planu je bas gitara koju Koja svira na hendrixovski način. Od početka koncerta pa do kraja, uz povremene kratke pauze, nije se stajalo. Bas i distorzije bile su u ušima svih prisutnih i par sati nakon koncerta još sam osjećao kako ta glazba struji kroz moje tijelo. Ima tu i pravih hard rock, funk, psihodeličnih ritmova koji vam probijaju bubnjiće i uvode vas u svijet u kojem bas igra glavnu ulogu. Nevjerojatna je iskorištenost tog instrumenta u Disciplini, ali za to je najviše zaslužan sam Koja. Specifičnim sviranjem shvaćate da si malo koji bend može priuštiti takav luksuz i imati tako jakog frontmena koji objedinjuje preostale instrumente i glasove.

Foto: Tamara Belušić
Foto: Tamara Belušić

Manja ima ulogu koja je također vrlo nespecifična za bendove s naših prostora. Back vokal koji to i nije gotovo je ravnopravan s Kojom u izvikivanju Reci ruke u vis! i Neukusu treba reći ne! Također, kod nje postoji funkcija kojom navodi publiku da počinje izvikivati tekstove. Tako se nađete u trenutku kada zaista počnete ponavljati ono što izlazi iz Kojinih i Manjinih usta. Vul na bubnjevima rastura, dok je Djeke na usnoj harmonici također ponekad uključen u vokalne performanse. Usna harmonika još je jedan zanimljiv dodatak cijelom izričaju jer daje dodatnu moć i energiju na pozornici i savršeno se preklapa s basom i bubnjevima. Pjesme koje su se našle na repertoaru postavile su jasnu granicu između novih i starijih, ali ni na jedan trenutak nisam pomislio da se nešto ne uklapa.  S novim albumom „Opet“ Disciplina je samo nastavila prirodan slijed u kojima ne zvuče repetitivno, već svježe i originalno.

Tako je pravo osvježenje za sve bilo kada je na red došla Zaboravili rokenrol!?! koja je u više od deset minuta tutnjala prostorom Pogona i bacila sve u trans. Naravno, nekima treba neko vrijeme da novi materijal ‘sjedne’ kako spada pa je zato na dva bisa bilo veselja s Ah, kakva sreća i Da li ti znaš za neki drugi ritam. Više ni sam ne znam koji bis je bio bolji i koji je duže trajao, ali pogledavši na sat vidio sam da gotovo ulaze u treći sat nastupa. Ej, skoro tri sata koncerta bez prekida između pjesama! Na prste jedne ruke mogu se nabrojati bendovi koji u trećem desetljeću djelovanja mogu odraditi takve koncerte. Sve u svemu, nadam se da će Disciplina nastaviti razvaljivati klubove po Balkanu i da ih ništa neće spriječiti u tome. Ako je ljudima glasno, mogli bi pojačati još malo. Ali svakako pripazite – ako naletite na neukus da kažite mu NE. Dosta. Samo Disciplina.

Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari