Glazba

Izvještaj – Dok Kurve pale Vintage, Pičke Vrište na Gužvi u 16-ercu

Foto: Helena Kezerić/ziher.hr
Vrijeme čitanja: 4 minute
Foto: Helena Kezerić/ziher.hr
Foto: Helena Kezerić/ziher.hr

Punk nije mrtav – to nam je dokazao jučer kada je svratio na pivu u Vintage. Good Vibrations priredio nam je još jednu euforičnu punk poslasticu u Vintage Industrial Baru. Ovoga puta eksplozivnim nastupom osječkih legendi Gužva u 16-ercu i predgrupama provokativnih imena Pičke Vrište i Kurve.

Pičke Vrište  melodičnim su punkom uveli u večer koje se mnogi prisutni na svoju žalost neće sjećati zbog količine ispijenog alkohola. Veoma perspektivan bend, čija je najveća mana, prema riječima samih članova, ta što još uvijek nisu izdali album iako aktivno postoje od 2011. godine. Strastveni Ivan kao glavni vokal i gitara, vrckasti Raši također na gitari i za mikrofonom, živahan Nino na basu i mikrofonu te karizmatični Fićo na bubnjevima čine skladan kvartet koji s istinskim žarom izvodi pjesme koje inače sami opisuju kao ‘trenutno stanje uma pretočeno u glazbu’. Svojim nastupom dečki su jasno dali do znanja da definitivno zaslužuju više pažnje nego što je trenutno uživaju kod publike.  Sami objašnjavaju kako su svjesni činjenice da im neizdavanje albuma ne ide u prilog, no smatraju da je u Zagrebu, i općenito u Hrvatskoj, slabo razvijena posjećenost nastupa predgrupa jer svi dolaze isključivo zbog glavnog izvođača, što u stranim zemljama nije slučaj. Taj čin smatraju logičnim, no on odmaže podržavanju i širenju scene što jako puno znači novim i mladim bendovima poput njih, te onima njihovih prijatelja. Da zaokružimo priču o Pičkama. Oni su bend koji ima sve predispozicije da natjera pičke da vrište, fanatičnu upornost, predanost i par sitnih problema kada je riječ o spremanju opreme. Preostaje nam vrištanje do njihovog albuma ili prve sljedeće svirke.

Foto: Helena Kezerić/ziher.hr
Foto: Helena Kezerić/ziher.hr

Kurve su svojim ‘galopirajućim punk rokenrolom’ u maniri starih iskusnjara samouvjereno i s abnormalnom žestinom izvođenja pjesama sa svoja dva EP-a Su bolje majke i Sjebane pjesme potvrdili status koji uživaju kod svojih obožavatelja. Vrišteći melankoličnu punk poeziju, Vito je kao glavni vokal, bok uz bok sa svojom četom (Šabom na gitari i uz vokalnu asistenciju, Gradskim također na gitari, Srkom na basu i Gagom na bubnjevima), stvorio atmosferu koja je zamalo zapalila sam Vintage. S obzirom na to da dečki nikad nisu odradili svoju promociju EP-a Sjebane pjesme zbog požara u Mediki, sve emocije koje su se skupile te kobne večeri Kurve su iskoristile u ovom nastupu pa smo tako na njihovu Trgaj stranice  mogli vidjeti pravi mali performans u kojem su se doslovno trgale stranice knjige Nives Celzijus – Gola istina. Upravo je single sa zadnjeg EP-a, Duh u boci, bio okidač nakon kojeg je sve bilo moguće, pa tako i prizor u kojem vidimo momka u jednodijelnoj piđami kako nosi gitarista Kurvi na leđima dok ovaj u transu razvaljuje gitarske dionice. Uslijedile su stvari Brodovi, Sviraj pank i Olovo – po mom mišljenju uspješnica zadnjeg EP-a. Kurve su nam dopustile da svjedočimo kovanju pravog punk željeza. Teatralno, zabavno, žestoko i glasno. Jer punk se i sluša glasno, sve dok susjedi ne pozovu policiju.

Foto: Helena Kezerić/ziher.hr
Foto: Helena Kezerić/ziher.hr

Nakon ovakvog uvoda, legendarnoj Gužvi u 16-ercu nije preostalo ništa drugo nego da prati ritam koji su zadali dečki prije ili da nametne svoj mnogobrojnim hitovima, što su oni iskusno i učinili. Bend koji će za mjesec dana proslaviti 21. godinu postojanja nije potrebno posebno predstavljati. Krase ih tri albuma: Čir na 12-ercu , Punk Urac  i Je ne regrette rien. Ne pokazujući ni tračak umora za vrijeme poduljeg nastupa, vrijedno su iz vreće vadili hit za hitom na opće oduševljenje publike. Iako su napomenuli da nisu bend koji odlazi s pozornice, pa se vraća, nisu mogli odoljeti skandiranju te su izveli čak dva bisa.

Foto: Helena Kezerić/ziher.hr
Foto: Helena Kezerić/ziher.hr

Usudila bih se reći, kultni hrvatski punk bend doveo je sa sobom pod ruku na pozornicu nostalgiju. Nostalgiju za vremenima kada se u obližnjim parkovima uz zvukove njihovih pjesama pričalo o tada bitnim problemima i stvarima koje su se činile veoma kompliciranima. Neki su uz njihovu Vođa plemena neprestano padali na rampi sa svog skejtborda, a neki svoje nesretne ljubavi utapali u alkoholu i lažnom osmjehu dok svira Voljenje. Gužva u 16-ercu pjeva o mladosti, idejama i problemima koji su nam svima bliski. Njihova je glazba poput jezika koji svi razumiju, zato nije ni čudno da je jučer u publici bilo vjernih obožavatelja iz različitih gradova. Oni su bend kojem se svaki put vraćamo, poput mamurnog pankera koji s toplom pivom u ruci dolazi kući nažicati nekoliko sati sna.

Be social

Komentari