Glazba

Izvještaj – Antenat i Killed a Fox: Petak je bio rezerviran za pomicanje granica

Foto: Helena Kezerić/Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: Helena kezerić/Ziher.hr
Foto: Helena Kezerić/Ziher.hr

Ima dana kada bi svi željeli biti na dva ili više mjesta odjednom, no to je moguće jedino ako kriomice posjedujete neku čarobnu formulu za instantno kloniranje. Vikendi u Zagrebu sve češće nude samo dvije opcije. Ili se istog dana događa apsolutno sve u svemiru, ili cijeli vikend vlada sezona kiselih krastavaca, pa se tako nečesto subota navečer pretvori u hvatanje patki po Facebooku. Ako se odlučimo biti odvažni, skoknemo do parkića na kvartu u donjem dijelu piđame i čekamo da murja proglasi fajrunt.

Petak iza nas bio je, u najmanju ruku, zanimljiv. Pristojna količina dovoljno dobrih evenata stvarala je laganu usplahirenost jer do zadnjeg trenutka nisam mogla odlučiti bi li išla na Killed A Fox u Kset, ili bih radije đuskala na Antenatu u Vintage Industrial Baru. Bikovi su užasno loši u donošenju brzih odluka, zato sam odlučila ne donijeti konkretnu odluku. Zašto se ograničavati na samo jedan izbor kad mogu jednim udarcem ubiti dvije lisice. Spajanje naizgled nespojivog oduvijek mi je polazilo za rukom.

Foto: Helena Kezerić/Ziher.hr
Foto: Helena Kezerić/Ziher.hr

Kazaljke na satu su se dovoljno puta mimoišle da znam da je vrijeme za pokret prema Ksetu. Killed A Fox otvara event na kojem gostuju Mađari Apey & The Pea.Foxovci započinju u laganijem tonalitetu, Nails nadglasava žamor ugodno popunjenog prostora, odjednom sve su oči uprte u energičnog Chrisa i ostatak benda. Atmosfera se zakuhala izvođenjem uspješnica s posljednjeg izdanog albuma, a kap koja je prelila čašu bilo je izvođenje Hivea. O njihovoj kvaliteti uopće nema rasprave, dio su glazbenog kolektiva House Of Pablo koji je postao sinonim za ono što je, u najmanju ruku, dobro. Svirkom u Ksetu, dečki iz Killed A Foxa bacili su lijepo svjetlo na domaću underground scenu koja je sve bogatija izrazito zanimljivim bendovima.

Lisice završavaju, vremena je sve manje, nažalost ne mogu poslušati nastup Apey & The Pea jer već lagano kasnim na Antenat. Bijela jurilica pomaže mi da se brzinom svjetlosti prebacim na drugi kraj grada. Vintage Industrial Bar preuzeo je Schmeck Daddy, još jedan hvale vrijedan program koji se odvija pod organizatorskom palicom glavnih krivaca za najbolje vibracije u gradu, Good Vibrations srijedu. Niz evenata koji će nam i u budućnosti uspješno začiniti vikend zamišljen je tako da se orijentira na dovođenje nešto poznatijih i ponekih komercijalnijih bendova.

Foto: Helena Kezerić/Ziher.hr
Foto: Helena Kezerić/Ziher.hr

Na Mnoge Druge sam zakasnila, no Antenat je na kraju treće pjesme, a Vintage već broji preko 500 ljudi, iako nova masa stalno nadolazi. Probijanje kroz veselu gomilu do prvih redova bilo je samo za one upornije, ali vrijedilo je svakog lakta u rebro, silne prolivene pive po svježe opranoj kosi i nemilosrdno zgaženih stopala. Ne pamtim kada sam zadnji puta prisutstvovala svirci koja je u tolikoj mjeri bila ispunjena pozitivnom energijom. Iskrena sreća i luda euforija koju su Antenatovci širili svojim zaraznim zvukovima subreggaea bile su toliko dominantne, obuzele su sve prisutne i natjerale na poskakivanje u ritmu muzike za ples. Oduševljenje nisu mogli sakriti ni članovi benda. Ugodna prijateljska časkanja u pauzi podulje liste pjesama na hrvatskom i engelskom jeziku savršeno su poslužila za hvatanje daha. Trubačka sekcija bila je odlična. Publika je izmolila dva bisa, dobili bi i treći, no dečki su bili na izmaku snaga, stoga im je u potpunosti oprošteno.

Opće poznat podatak je taj da je petak dan za metak. U Ksetu odlični grunge zvuci probudili su noć, a plesna doza pozitive u Vintageu sjela je k’o budali šamar. Ponekad je i neodlučnost dobar razlog za dobru zabavu.

 

Be social

Komentari