Glazba

Izvještaj – Gričevanje: Stonebride je odradio dobar koncert, ali bez očekivanog finala

Foto: Luka Kirin / Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

Četvrti dan Gričevanja obilježio je nastup prvaka zagrebačke stoner scene, Stonebride. Bend djeluje već deset godina za kojih su izdali tri albuma i dijelili pozornicu s velikanima žanra – Karma To Burn, Suma, Kyuss Lives!, True Widow, Colour Haze i mnogim drugima. Poznati su po izvanrednim live nastupima, očekivanja pred svaki njihov koncert su velika, stoga smo odlučili ispratiti i ovaj, jedini ovogodišnji nastup u Zagrebu.

Otprilike pola sata nakon najavljenog početka, koncert kreće moćnim uvodom na gitari i teškim psihodeličnim riffovima koji su nas uveli u prvu stvar sa zadnjeg, odlično prihvaćenog albuma „Heavy Envelope“. Eksplozija zvuka je protresla Tuškanac, a prostor kupole se jako brzo ispunio znatiželjnicima i ljubiteljima stoner zvuka.

Foto: Luka Kirin / Ziher.hr
Foto: Luka Kirin / Ziher.hr

Stonebride ne oklijevaju ni sekunde i s odličnim zvukom (posebno gitara) nas vode kroz katalog sjajnih riffova i vokalnih dionica. Zvuče sirovo, precizno i ukratko – sve štima. Nakon odličnog početka slijedi niz nešto sporijih, atmosferičnih stvari koji je dio publike posebno oduševio, dok je ostatak popratio bez previše entuzijazma.

Nakon atmosferičnih, ponovo slijede heavy/stoner dijelovi na kojima Stonebride demonstriraju svoju pravu moć. Gitarske dionice su besprijekorno aranžirane. Neprestano se nadopunjavaju i stvaraju jako zanimljivu harmoniju. Bend s lakoćom postiže zid zvuka koji ispunjava cijeli prostor i dopire do svakog slušatelja.  Bilo bi nezahvalno ikoga izdvojiti, jer se u svakom trenutku može osjetiti što pojedini član radi i kako baš bez tog odsviranog tona ili udarca cjelokupna slika ne bi bila tako dobra. Sve to rezultiralo je odličnim zvukom i besprijekornom uštimanošću (ništa manje nismo ni očekivali), no može se reći da je izostao onaj pravi vrhunac večeri kojem smo imali priliku svjedočiti na nekim prethodnim zagrebačkim nastupima.

Foto: Luka Kirin / Ziher.hr
Foto: Luka Kirin / Ziher.hr

Nakon sat vremena svirke, najavljena je i odsvirana zadnja pjesma. Dio fanova je bend kratko pozivao na bis, do kojeg ipak nije došlo. I najvećima se dogodi loš dan, iako nitko ne može reći da je ovo bio loš koncert. Možda razlozi za nedostatak velikog finala leže u tome da bendu ipak više odgovara atmosfera užarenog kluba, a ne prohladni zrak rujanske noći na Tuškancu, u što se nadamo uvjeriti već na sljedećem nastupu.

Stonebride su odradili dobar koncert ali ispod razine ljestvice koju su prethodno sami postavili. Kod nas su pokazali za što su sposobni, a sada je vrijeme da to na krilima odličnog albuma, na nekoj sljedećoj turneji, demonstriraju i ostatku Europe.


Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari