Istaknuto
11.08.2022.

Vrijeme čitanja: 7 minute Dvijetisućite su obilježile milenijalce, a ove pjesme ne samo 2002. godinu, nego i naše glazbene živote.

05.08.2022.

Vrijeme čitanja: 6 minute Lik Eddieja Munsona na neki je način arhetip i možemo ga svrstati u široku mrežu svojevrsne morfologije priče (gospon Propp, no pun intended), no on je također i tragedija našeg društva koje, iako čvrsto vjerujemo da nije tako, zapravo ne napreduje mnogo.

Glazba

Izvještaj – Krug EKV (Pogon kulture): Traganje za prošlim vremenima

06.04.2019. Filip KušterFoto: Facebook
Vrijeme čitanja: 2 minute

Duh osamdesetih i Ekatarine Velike jučer je opsjeo riječki Pogon kulture. Koliko je ljudi voljelo taj bend dokazano je ispunjenim prostorom, pjevanjem uglas, ali i činjenicom da se dogodilo ne okupljanje generacije, već je publika bila raznolikih godina.

Službeni tribute Krug ima dva bivša člana originalnog EKV-a, ali ostatak benda bio je vrlo uvjerljiv u slaganju mozaika i zvuka originalnih beogradskih legendi. Od početka se vidjelo da su članovi vrlo obuzeti sa svime što im je EKV predstavljao u životu – nije to bila ‘samo’ grupa. Slušanje EKV-a bio je način na koji su im se životi razvijali, s njima su odrasli, uostalom i odlučili se na osnivanje tribute benda koji sada svira diljem bivše Jugoslavije.

Stara vremena

Početna Anestezija pa nastavak uz Modro i zeleno i Tatoo, prelasci s albuma “Katarina II” pa do posljednjeg Neko nas posmatra” iz 1993. godine – kao da je sve sjedalo nekim svojim redom s pažljivo posloženom setlistom – tek toliko da se publici pruži što je toga više moguće i vrati ih se u ‘stara vremena’.

ekv krug

Foto: facebook

Koncert opet nije bio klasični povratak u ta dobra stara vremena, kako im neki vole tepati, već osvježenje i za mlađe generacije. Nisam ljubitelj cover i tribute bendova, ali Krug i glazbenici koji žive EKV – Marko Milivojević, Dragiša Uskoković, Nemanja Dašić, Dejan Tomović i Teodor Jani – pružaju dovoljan odmak da se s trajanjem nastupa ponekad i zaboravi da oni ipak sviraju i pjevaju nešto što je netko drugi skladao i napisao.

Put ostalim tribute bendovima

Ziceri su klasično ostavljeni za kraj. Ipak, oni nisu bili u službi da se doslovno kopira zvuk i vokal. Nemanja ne pokušava biti Milan, ali preko Oči boje meda, Par godina za nas i Ti si sav moj bol pružaju vjernu reinkarnaciju beogradskih legendi. Oko dva i pol sata svirke završeno je podsjetnikom na još jedne Beograđane. Šarlo Akrobata je ‘brat blizanac’ EKV, a Mali čovjek i Ona se budi pjesme koje svi obožavatelji Milana, Margite i ostalih znaju u bilo koje doba.

Tijekom godina mnogo puta sam čuo od prijatelja da im je žao što nisu imali priliku čuti EKV uživo. Kao neki mit razvila se priča o Ekatarini Velikoj. Svi koji žale što ih nisu mogli čuti na nekom od nastupa tijekom osamdesetih i početka devedesetih, s Krugom se otvorila nova opcija.

Riječka publika pokazala je da interes za onime što je EKV radio nije nikad splasnuo. Iako se radi o tribute bendu, a novih materijala ne može biti, koncertno su pokazali da letvica može stajati vrlo visoko, a to ujedno može i biti put ostalim bendovima slične vrste kako se može raditi na oživljavanju prošlosti.

(Visited 261 times, 1 visits today)
Što misliš o ovome koncertu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(2 votes, average: 3.500 out of 5)

Komentari