Glazba

Izvještaj – Svinje i Mašinko: Svugdje je doma, ali uz Mašinko je najljepše

mašinko
Foto: Filip Bušić
Vrijeme čitanja: 3 minute

U mojim očima nema prikladnijeg mjesta za održavanje koncerta benda čiji album se zove “Svugdje je doma, ali lijepo je najljepše” od Vintage Industrial Bara. Petak 23. bio je zakazan za druženje s Mašinkom uz support benda Svinje.

Petak je radosno pokucao na vrata i konačno nas suočio s koncertnim događanjem kojem su se mnogi već tjednima veselili. Veliki koncert punk veseljaka Mašinka kojima je na stageu društvo pravio bend Svinje bio je nešto što se ne propušta.

Žestoke Svinje

Negdje oko deset navečer zagrebački bend Svinje zauzeo je svoj prostor pod reflektorima. Oni koji su propustili žestoko otvorenje koncertne večeri trebali bi žaliti i oplakivati svoju nesretnu sudbinu ostatak vikenda. Članove benda volimo i u drugim projektima i sastavima u kojima djeluju, ali pogotovo ih volimo u ovom sastavu. Brzi i žestoki rifovi i njima karakteristični tekstovi bili su dobar izbor za zagrijavanje publike. Voljela bih ipak da je veći broj ljudi prisustvovao od samog početka. Iako je još uvijek vrijeme zimskog sna, iskreno se nadamo da će se Svinje iz njega trgnuti nešto ranije i češće nam priuštiti poneko koncertno veselje u Zagrebu.

mašinko
Foto: Filip Bušić
Svugdje je lijepo, ali gdje je Mašinko je najljepše

“Idu dani kao glečeri, hvatamo se kao kečeri”, bio je znak da svi nervozno sa šanka krenu prema koncertnom prostoru Vintage Industriala. Kako pretočiti ljubav prema životu, piću, hrabrim djevojkama s prosvjeda, konobaricama, gradu i ulicama koje te odgajaju najbolje zna Mašinko. Njihov veliki koncert bio je razlog nervoznog tapkanja i uzbuđenog odbrojavanja dana i sati do veselja koje samo ova neponovljiva šestorka zna pobuditi u svojoj publici. Bend je za ovu prigodu izbacio maxi singl s dvije nove pjesme koji se mogao kupiti i u obliku “7” picture disca. Nove pjesme Punim plućima i Veća lopata prilikom izvođenja publika je znala u glas od početka do kraja, baš kao i ostatak izvođenog materijala. Raskošna setlista razveselila je mnoge jer se na njoj našlo nekoliko pjesama koje bend obično nema naviku izvoditi. Užarena atmosfera, gužva i rasplesana gurkanja vrlo dobro raspoložene publike, a i još bolje raspoloženih članova benda bili su konstanta od samog početka pa do kraja koncerta.

mašinko
Foto: Filip Bušić

Veselje se proširilo na sve strane, pojedinci su stage divali, ruke su se dizale u zrak, pjevalo se, vikalo i skandiralo do gubitka glasa, bilo je i pogova, a piva se prolijevala. Svojevrstan punk delirij obuzeo je publiku, sve se činilo pomalo nestvarno, ali svatko od prisutnih je bio siguran u trenutak u kojem se nalazi. Samo neke od izvođenih pjesama koje smo imali prilike čuti bile su Oči pune suzavca, Djevojka za pobjede, Erupcija sreće, Gorija, Srkijev sav 21, Bumerang, obrada Nema nikoga, predivna Pogledaj me u oči i neizostavna himna Kako je Potjeh tražio rakiju.

Zagrebu je potreban Mašinko, a mi ne bismo mogli zamisliti sve te neprospavane noći, dočekana jutra, koncertna veselja i provode bez Mašinka. Srki, Pitura, Šulc, Lav, Perica i Andrija možda nisu ni svjesni koliko snažan trag su ostavili i još uvijek ostavljaju u zagrebačkoj pa samim time i domaćoj punk sceni i kulturi. Pjesme Mašinka su himne životu, himne mjestima i prijateljstvu, dobrom provodu i zabavi. Pjesme su to i o ironiji situacije u kojoj se nalazimo ili jednostavno balade za sve ljubavi kojima je prošao rok trajanja. Mnogi bendovi imaju takve pjesme, iskrena emocija je ono što Mašinkovim pjesmama daje tu lakoću da ih nepovratno zavolimo.

Petak za nama dao nam je nešto najljepše moguće – dao nam je osjećaj doma. Mjesto u kojem se osjećaš kao kod kuće ugostilo je bend koji svojim pjesmama publiku navodi da se osjeća kao kod kuće. Punih srca Mašinka i veselja napustili smo Vintage Industrial, nema puno bendova koji su u stanju ispuniti nas tolikom srećom i pozitivnom energijom. Nakon ovako dobrog koncerta ne preostaje drugo nego zahvaliti Mašinku što nam već godinama kroji najljepše životne uspomene i zaželjeti im da napune sve dvorane ovog svijeta.

Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari