Glazba

Izvještaj: Maybeshewill u kraljevstvu potrganih žica

Foto: Helena Kezerić/Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: Helena Kezerić/Ziher.hr
Foto: Helena Kezerić/Ziher.hr

Srijeda iza nas ostala je u duhu nastupa benda iz Velike Britanije, koji bi mnogi svrstali u top deset trenutno aktivnih post rock bendova na svjetskoj sceni. Na mjesto zločina, u Akc Attack, vraćaju se u sklopu velike europske turneje. Oni su jednostavni, skromni i izrazito simpatični, oni su Maybeshewill i pokazali su nam kako zvuči najljepša melankolična izmaglica na nebu post rock zvijezda i zvjezdica.

Njihovom nastupu prethodili su vrlo zanimljivi koprivnički art/noise sastav Moskau i odličan earth rock bend Flood Of Red iz Škotske. Oba benda pružila su savršen uvod u ono što je uslijedilo – još jedan koncert za pamćenje pod ravnateljskom direktivom Maybeshewilla.

Foto: Helena Kezerić/Ziher.hr
Foto: Helena Kezerić/Ziher.hr

Prije dvije godine Akc Attack bio je rasprodan u potpunosti, nitko nije očekivao toliku zainteresiranost za britanske hipersenzibilne  rockere. Moguće je da su organizatori jučerašnjeg eventa očekivali jednak ishod situacije, no ovoga puta ostali su mrvicu razočarani. Srijeda je, gradom haraju Good Vibrations, a svi putevi vode u Vintage. Ipak, srijeda i Good Vibrationsa ima još mnogo, Maybeshewill je samo jedan i nije baš da su dečki iz Zagreba pa ih mogu sresti na terasi Čvenka kada u subotu idem po kruh.

Foto: Helena Kezerić/Ziher.hr
Foto: Helena Kezerić/Ziher.hr

Satnica je strogo ispoštovana, što je za svaku pohvalu. Iz ugodno popunjenog prostora dalo se iščitati kako Zagreb ipak broji mnogo post rock dušica, a u prvim redovima mogla su se vidjeti i neka draga riječka lica. Podulja set lista dala je prostora da se izvede sve što se trebalo izvesti. Izdvojila bih Critical Distance, Red Paper Lanterns i He Films The Clouds pt. 2. Imali smo prilike čuti i neke stvari s izvrsnog novog, četvrtog studijskog albuma „Fair Youth“.

U žaru svirke, Robinu i Johnu u tri su navrata pukle žice na gitari, no to se nije odrazilo na kvalitetu svirke. Boa u jednoj svojoj pjesmi kaže ”uzmi jedan tren i pretvori ga u sliku”. Ne vjerujem da su dečki iz Maybeshewilla ikada čuli za Bou, ali stihovi pjesme 7 Koraka Za Ples savršeno opisuju način na koji treba gledati i slušati glazbu ovih post rock velikana. Gole emocije sakrivene u predivnim zvucima gitara, plavetnilo najljepše tuge neuzvraćene ljubavi, snažne poruke o svijesti ljudi, privatne mantre o sreći – sve ste to mogli čuti na njihovom koncertu ako ste znali slušati.

Foto: Helena Kezerić/Ziher.hr
Foto: Helena Kezerić/Ziher.hr

Još jedan odličan koncert je iza nas. Mnogi će reći: bend kojem ne mogu zapamtiti ime svirao je tamo negdje u Mediki. Ti mnogi su propustili najljepši oblik najljudskijih emocija, onaj u pjesmi. Maybeshewillovci su za sobom ostavili još jednu izvanredno odrađenu svirku, koja će se pamtiti po izrazito prijateljskoj atmosferi, divovskim osmijesima na licima članova benda nakon poziva na drugi bis i ugodnim časkanjima s istima nakon glazbenog zadovoljstva koje su nam pružili. Krasi ih jednostavnost i nevjerojatna pristupačnost, pogotovo Robina koji je sam priznao da jedva čeka novi nastup u Zagrebu u neko skorije vrijeme.

Be social

Komentari