novo u kinu
14. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 3 minute Pet trilera, tri drame, dva horora te po jedan mjuzikl i znanstvenofantastični film izvanredan su recept za mjesec ljubavi prema svemu, a u našem slučaju, i prema filmovima!

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Glazba

Izvještaj – Ryan Adams: Tamjan, prigušena svjetla i pametnjakovići s blicem

ryan
Foto: Martina Trbuščić/Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 4 minute

Ne mogu reći da je euforija oko koncerta Ryan Adamsa trajala samo dan ili dva. Još tamo negdje tjedan prije već se dalo naslutiti osjetno uzbuđenje jer je koncert sve bliže i bliže. Do četvrtka su se dani odbrojavali pjesmama. Čak je i sparina nestala, dan je bio ugodan, a večer i koncertno događanje u velikom pogonu Tvornice kulture nešto čemu su se mnogi veselili, pa tako i ja sama.

Organizatori su upozoravali na gužvu i sav protokol oko ovog posebnog koncerta, no za ovakvu vrstu koncerta nisam očekivala da ćemo svjedočiti incidentu, neugodnom opominjanju i totalnom ubijanju atmosfere.

ryan
Foto: Martina Trbuščić/Ziher.hr
Sanjiva Karen Elson otvorila koncertno događanje

Engleski model i kantautorica Karen Elson otvorila je koncertno događanje. Satnice se držalo k’o pijan plota, a veliki pogon je za vrijeme njezinog sviranja bio već teže prohodan. Harfa, violina i gitara pratile su Karen na pozornici koja je već bila prepuna Ryanove scenografije. Predivan vokal, emocionalna izvedba i nježno sanjiva atmosfera prevladavale su među okupljenima. Četrdesetak minuta repertoara prošlo je u trenu. Publika se nježno njihala na izvođene pjesme i pozdravljala glasnim uzvicima. Osvjetljenje je bilo predivno, a ozvučenje zadovoljavajuće. Negdje pred kraj njenog repertoara bili smo sigurni da pored ovako lijepog uvoda više ništa ne može poći po zlu. Prevarili smo se.

Tamjan, blicevi i strah od otkazivanja koncerta

Svjetla su se ugasila, pozadinska glazba je utihnula i dim mašine su se uključile, tišina i uzbuđenje su plesali u zraku, a Ryan Adams je otvorio koncertnu večer pjesmom Gimme Something Good. Prije samog koncerta publika je upozorena kako je korištenje blica izričito zabranjeno zbog Adamsovog zdravstvenog stanja te kako će se koncert prekinuti ako netko pokuša koristiti isti prilikom fotografiranja. Čovjek bi pomislio da je pametnome dosta jednom reći no tamo negdje iza sedme pjesme Ryan upire prstom u čovjeka u publici i moli da se prestane koristiti blicem.

ryan
Foto: Martina Trbuščić/Ziher.hr

Publika negoduje, Ryan ljut, ali idemo dalje. Nizanjem pjesama na repertoaru sve se zaboravlja i uživanje u njegovoj glazbi se nastavlja. Taman kad smo u potpunosti sve zaboravili pjesma se ponovno prekida i ponovno Ryan odlučniji nego ikad pokazuje na drugu stranu i govori kako mu bljeskovi uzrokuju vrtoglavice i vidi li još jednom bljesak, odlazi sa stagea. Strike two, dobro raspoloženje splasnulo je i nakon tog trenutka sve želje da nastavim uživati u koncertu zapravo su bile popraćene svojevrsnom tjeskobom ili strahom od trenutka kada će se ponovno neki pametnjaković bez zrna obzira napraviti važan i vinuti svoju kameru s blicem u zrak.

Nakon ovako naprasitog ubijanja atmosfere u prepunom velikom pogonu osjećala sam se pogrešno. Ryan se trudio zaboraviti incident i srdačno je komunicirao s publikom ostatak vremena, što je potpomoglo atmosferi. Prateći bend je bio uživljen i vrlo dobro raspoložen, izuzev neugodnosti koje su se dogodile par trenutaka prije.

Koncert je zamišljen u rock and roll štihu s mekim country i blues prizvucima. Skoro sat i pol svirke te jam od dvadeset i pet minuta ipak nisu pobudili osjećaje i oduševljenje u mjeri koju sam očekivala. Predivan trenutak, a možda čak i vrhunac večeri dogodio se u prvom dijelu koncerta za vrijeme izvođenja pjesme Stars Go Blue kada je plavo svjetlo obasjalo disko kuglu i raznježilo publiku do predivnih razmjera. Još neke od izvođenih pjesama bile su To Be Without YouAnything I Say to You NowDoomsdayTightrope, Juli. Predstavljanje benda bio je drugi najbolji trenutak večeri gdje je publika oduševila Ryana pozdravima, povratnim uzvicima i dijeljenjem ljubavi i pozitivne energije. Bis je izveden uz pjesme Shakedown on 9th StreetCome Pick Me Up.

ryan
Foto: Martina Trbuščić/Ziher.hr

Teško je sažeti osjećaje i pretvoriti ih u kratak osvrt na večer za nama. Nakon ovakvog koncerta popraćenog nepotrebnim situacijama osjećaj me ostavio na raskršću dojmova. S jedne strane stoji predivna izvedba multitalentiranog umjetnika Ryana Adamsa i benda, toliko predivnih pjesama, scenografija s plišanim tigrovima, televizijskim ekranima posloženim u piramidu, tamjanom, oblakom gustog dima i ostalim sitnicama koje su se našle na pozornici kao dio ugođaja i dio priče koja nam je jučer ispričana.

S druge strane stoji ljudska glupost i nepotrebno ponašanje, nula takta i poštovanja prema tuđem radu i zdravlju. Moderno breme mobitela, društvenih mreža, heštegova, Instagram i Facebook storya i činjenice na koju je prijatelj ukazao svojom izjavom kako danas više ne trebaš ni posjetiti koncert, a možeš biti tamo, jučer su jasno potvrdili koliko smo se udaljili od nekih vrijednosti. Zapitajmo se koliko smo ljudi, koliko zapravo uživamo u glazbi pored mobitela i ostalih čuda tehnologije i neka se ovakvi incidenti ne ponove, a Ryana Adamsa želimo ponovno slušati u Hrvatskoj uz neki repertoar koji će uključiti pjesmu Do You Still Love Me.


M

Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari