Glazba

Izvještaj: ŠUŠ Microfest 0.02 kao mjesto koje se zove dom

Foto: Alan Novak/ŠUŠ Microfest
Vrijeme čitanja: 3 minute

Možda zato što se u Varaždinu malo toga događa ili sasvim suprotne stvari od jučer nam predstavljenog, ŠUŠ Microfest 0.02 na prostoru kluba Elephant opravdao je i otišao iznad očekivanja. Lagana atmosfera na terasi, dvorištu i unutrašnjosti kluba mogla se osjetiti već od 11 sati ujutro kada je iz gramofonskih ploča dolazila ona nevidljiva chill energija koja je svojstvena našim krajevima kada možemo cijeli dan prosjediti na kavi. Divno uređen prostor u kojem samo postoji mir i glazba evocirao nas je na neka druga, opuštenija i sretnija vremena.

Glavni glazbeni program live svirki započeli su u dosta rani sat austrijsko/hrvatski don_t go. Moram spomenuti da je varaždinska publika inače dosta lijena i teško je okupiti neku veću količinu ljudi na jednom mjestu za jedan relativno nepoznati mladi bend. Don_t go to jesu, ali publika im nije ostala dužna i podržala ih je u njihovom prvom nastupu na hrvatskom tlu. Izuzetno sam sretan zbog činjenice što mi je rodni grad ugostio kvalitetan mladi bend i nadam se, dao im još impulsa za dalje jer svakako zaslužuju još stotine koncerata i veće pozornice.

Foto: Alan Novak/ŠUŠ Microfest
Foto: Alan Novak/ŠUŠ Microfest

Njihova melankolična melodija davala je u toplu predvečer posebnu notu atmosfere i mislim da je njihov nastup ranije u programu bio najlogičniji jer su intimniji od ostalih bendova koji su nastupali. Nina je vokal, a svira piano i syntheve, dok je Alex zaslužan za ritam na bubnjevima, gitari i elektronici. Zanimljivo je kako usred pjesme Alex izmjenjuje svirku na gitari i bubnjevima, a pjesma neometano teče pod ravnanjem Nine koja zatim svu pažnju skreće na sebe. Njihov set od pola sata činile su pjesme s EP-a „Dark Country“ s fenomenalnom Stranger i naslovnom Dark Country te još neke koje će, nadam se, uskoro pronaći mjesto na prvom albumu.

Nakon očaravajućeg početka, red je bio da domaće snage, Sowas, pokažu što znaju u svojem prvom live nastupu. I pokazali su mnogo. Bili su zanimljivi, melodični, eksperimentalni, imaju odličan groove, Martina Frišćić je vrlo zanimljiv vokal koji odgovara bendu, a bend na krilima braće Sović, bubnjarom Matijom Burekom i saksofonistom Oliverom Potočnikom zvuči odlično. Publika se nakon sanjivih i mirnijih don_t go razbudila i bilo je sve više onih koji su se napokon opustili. Iako im je to bio prvi nastup zajedno pod ovim imenom, vidi se da nikome ovo nije prvi javni nastup. Iza sebe imaju ostale projekte i bendove s kojima sviraju i skupljaju iskustvo, a to iskustvo sada je preneseno u Sowas. Zaista se radujem nekom budućem fizičkom izdanju da ne ostane sve samo na lokalnoj razini i live nastupima.

Foto: Alan Novak/ŠUŠ Microfest
Foto: Alan Novak/ŠUŠ Microfest

Pridjevi su bili treći i bend s najdužim stažem koji je u petak nastupio, a to ujedno prikazuje koliko se prostora dalo onima koji se tek trebaju pokazati i predstaviti publici. Nakon nastupa Pridjeva vidjelo se da zainteresiranih za ovakve događaje zasigurno ima. Pridjevi su „must be heard“ za one kojima su Floydi, Tame Impala, Syd Barrett, Jefferson Airplane i ostali esencija glazbenog postojanja. Nema dalje, jer ovo je čista psihodelija iz najboljeg razdoblja kasnih šezdesetih i početka sedamdesetih. Vrlo pamtljivi vokal Ivane Picek dolazi iz nekog drugog vremena, a ekipa iza instrumenata je sasvim u svojem filmu postojanja. Možda bi im se moglo reći da pokušavaju previše crpiti inspiraciju iz psihodelije, ali tko mi može reći, nakon što čuje Požuri polako ili Kantarion (ili gospina trava), da pretjeruju? Ovo je hrvatskoj sceni nedostajalo već vjekovima unazad, ali bend bi zasigurno uživao još više poštovanja i publike da može popit kavu sa Signe Toly Anderson u njezinoj dvadeset i petoj godini.

Foto: Alan Novak/ŠUŠ Microfest
Foto: Alan Novak/ŠUŠ Microfest

Nakon ovih, zaista osvježavajućih nastupa, daljnja zabava preselila se u unutrašnjost kluba gdje su DJ pulteve preuzeli Aldin i Funk Guru. Danas nas očekuje također cjelodnevni program uz DJ setove koje možete slušati u vinilnom izdanju na terasi, a od 19 sati i 30 minuta počinju nastupi Fitz H., Side Project, Irene Žilić i Wi Flya. Nakon ponoći opet ćemo se premjestiti unutra uz dva zagrebačka DJ-a Antonia Zuzu i Jogarde. Cijena ulaznice je 20 kuna, a može se kupiti na ulazu u  klub Elephant.

Be social
Što misliš o ovome festivalu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari