Istaknuto
09.07.2020.

Vrijeme čitanja: 5 minute Kakav je ovo bezobrazni priljev vanserijski dobre glazbe unutar mjesec dana? Travanj je prošao već znamo kako, ali glazba koja je izašla unutar tih mjesec dana je statistički na samom kraju Gaussa.

08.07.2020.

Vrijeme čitanja: 3 minute Puštamo novih deset domaćih i regionalnih singlova u borbu za naklonost slušatelja, a među stranim preporukama ima nekoliko zanimljivosti.

Glazba

Izvještaj – Voland Le Mat: Čarolija skrivena u podrumu Vinyla

08.12.2017. Helena KezerićFoto: Valentina Cetin/ Glazbeni Lonac
Vrijeme čitanja: 2 minute

Srijeda za nama pružila nam je jedinstveno iskustvo jer s glazbom Voland Le Mata nevjerojatno je lako zaploviti u neke skrivene dijelove sebe. Kako to izgleda kada hladnoća okupira ulice, a topli šalovi odvuku te na Voland Le Mata i njegove pomoćnike u Vinyl svjedočili smo u srijedu, 6. prosinca. Poezija uz pratnju glazbe prosula se pred okupljenima i još jednom nas odvela u daleke svjetove.

S obzirom na to da je prostor Vinyla manji i intimniji, bilo je za očekivati da će sve ići po najavljenom planu i programu. Odstupanja od najavljene satnice nije bilo, a ugodnih sat i pol koncerta započelo je sjetno i melankolično. Čuli smo potpuno nove pjesme, pjesme koje su nastale prije dosta godina pa čak i onu prvu napisanu. Paleta izvođenih pjesama prezentirala je sjećanja, priznanja i snove, a bilo je tu i veselih cvrkuta i sentiša za zaljubljene.

Da me pitaju, molila bih za malo tišine

U možda čak i preopuštenoj i vrlo ugodnoj atmosferi publika je uživala u podrumu Vinyla. Na početku se žamor instantno pretvorio u svetu tišinu, a pjesme su razbijala Momirova objašnjenja i kratke priče vezane uz pjesme koje slijede. Nešto kasnije su mi veselje, glasni razgovori i naprasni smijehovi postali neprimjereni za ovakvu vrstu koncerta. Da me se pitalo, teleportirala bih veselu družinu u neki drugi scenarij. Možda sam to samo ja i moje preozbiljno i preintimno shvaćanje Volandove glazbe, ali u sebi sam molila za malo tišine.

Malo tišine za trenutak u kojem nas slikar boja u svoje pjesme. Stajali smo obojani u zvukove Putnika, Prolaznika, Zime, Svijeta tišine, Velikih stvariNije fer, Đavo je krivLes Champs Utrineesa i ostalih. U tim trenucima svatko u svom malenom svijetu sa svojim značenjem riječi koje naizgled svima zvuče jednako. Ili možda ne baš svatko. Osobno vrhunac koncerta bilo mi je izvođenje pjesme Lakše od laganja, a jedinu zamjerku umjetniku upućujem zato što nije izvedena Ideš s njim.

Osim povremeno glasnog i nepotrebnog žamora, prostor publike punila su i nježna njihanja popraćena zatvorenim očima. Koliko se publika dobro zabavljala potvrđuje činjenica da je Voland s bendom izveo tri ležerna bisa, a Uvijek nakon toplih kiša čuli smo dva puta.

Nemam potrebu Volanda posebno predstavljati ili pričati o njegovoj virtuoznosti na gitari ili vokalnim sposobnostima. Njegov glazbeni opus predstavlja bisere naše kantautorske scene. Okružen vrsnim glazbenicima na svojim nastupima, svakoga puta gradi priču ispočetka. Svoj svijet od pjesama s posebnom emocijom prezentira svakog puta potpuno ogoljeno i iskreno te publika to osjeti. Spreman je svojim vjernim suputnicima uvijek pružiti svojevrsno upoznavanje samoga sebe, putovanje u nove daleke svjetove ili uspomene na ples s vragom i ludom.

Voland Le Mat nije jedno od mnogih imena kojemu se samo tako briše trag, Voland Le Mat je ime koje se izdvaja i ostaje kao trag svjetla s nama u mislima čak i u najsamotnijem mraku. Lijepo je bilo ugrijati se tako snažnom i lijepom glazbom usred hladnog prosinca.

(Visited 290 times, 1 visits today)
Što misliš o ovome koncertu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(16 votes, average: 4.563 out of 5)

Komentari