Glazba

Izvještaj: Završetak najmanjeg festivala uz Irenu Žilić i Side Project

Foto: Press/ŠUŠ Microfest
Vrijeme čitanja: 3 minute

Drugi i posljednji dan ŠUŠ Microfesta 0.02 obilježio je prolom oblaka pred same nastupe Fitza H., Side Projecta, Irene Žilić i WiFlya. Tako se kasnilo i s cijelim programom pa je sve odgođeno za nekih pola sata kako bi se vanjski prostor dodatno napunio. I bilo je gotovo isto onoliko ljudi kao i prethodni dan, a izbor je bio još šareniji nego u petak. Zbog vremenskih neprilika na nastup varaždinskog Fitz H. nismo stigli, no kada smo napokon došli zagrebački Side Project već je bio u punom zamahu.

Side Project je bend koji vas svojom snagom i žensko/muškim vokalima odmah zaintrigira. Iako su na pozornici samo Anja i Luka, to nimalo ne umanjuje doživljaj sveukupnosti benda. Oboje nadopunjuju jedno drugo, što u sviračkom, što u vokalnom dijelu te se s pravom može reći da objedinjuju sve ono što ih inspirira. Većinom je to elektronika u kojima bas doslovno raznosi prostoriju, a vokali su nevjerojatno kontrolirani. Želio bih izbjeći klasične usporedbe pa je najbolje da, ako ih još niste uhvatili negdje uživo, čujete o čemu se radi na odličnom spotu za Guns i Glitter. Mračnjaci su ponovo u igri!

Foto: Press/ŠUŠ Microfest
Foto: Press/ŠUŠ Microfest

Nakon njih, na red je došla jedna od velike ženske kantautorske trojke hrvatske scene – Irena Žilić. U punom zamahu, nakon dvije godine od hvaljenog prvijenca „Travelling“ pa do sadašnjosti u kojoj se kuhaju već neke nove stvari za sljedeći album, Irena je skupljala iskustvo live nastupa i oduševila varaždinsku publiku. Rekla je da joj je to bio drugi nastup u Baroknom gradu, ali da se i prvog puta u Rogozu baš i ne sjeća. Iskreno, ne sjećam se ni ja da je ovdje nastupala ikada prije, ali sad je i ta nedoumica riješena. Na pozornici joj se tijekom određenih pjesama pridružila i violinistica Ivana Žabkar koja je doprinijela cijeloj akustičnoj atmosferi koja je ponijela klub Elephant.

Mnogi su tijekom nastupa komentirali da nije moguće kako se ovo događa i da cura sigurno pjeva na playback. Naime, Irenin glas je specifičan i toliko radiofoničan da je gotovo nemoguće povjerovati da se nastup pred vama događa zaista uživo i da nema uplitanja elektronskih trikova. Sve je iskreno i iskonsko – akustična ili električna gitara, Irenin glas i zavodljiv zvuk violine. Nevjerojatne By My Side i Whatever Feels Right bile su prvi okidač kada shvatite da pred vama zaista stoji cura koja nema drugih namjera osim prenijeti emociju svojoj publici, ma koliko njih u tom trenutku bilo. Mnogi kantautori imaju problem da im dosta pjesama, kada se čuju u akustičnoj verziji, sliče jedna drugoj i tu dođe do monotonije nastupa. Kod Irene Žilić toga nema i vrlo se jasno čuje ton pjesme, što po stihovima, što po ubacivanju violine ili tempu na gitari.

Foto: Press/ŠUŠ Microfest
Foto: Press/ŠUŠ Microfest

Nekako mi je bilo žao što je nastup potrajao manje od sat vremena, ali satnica je uvelike kasnila i trebalo je ostati vremena još za posljednji live bend. U svakom slučaju, svi prisutni osjetili su što Irena nudi te zasigurno priželjkujemo ponovni povratak kada će drugi album biti spreman. Varaždinski bend WiFly imali su čast zatvoriti vanjsku festivalsku pozornicu sa svojom mješavinom rapa i rocka. Većinom je to vrlo pitki zvuk na tragu splitskih TBF-ovaca sa stihovima iz života aktera, čiji su događaji smješteni na lokalnu razinu, a toj tvrdnji u potvrdu stižu pjesme Varaždinski lajtmotiv i Ponos provincije. Dečki su na samom kraju odsvirali Bulls on Parade i u stilu završili nastup nakon kojeg se tražio bis, do kojeg ipak nije došlo.

Foto: Press/ŠUŠ Microfest
Foto: Press/ŠUŠ Microfest

Završio je tako drugi ŠUŠ Microfest koji je ponovo pokazao da ima zainteresiranih za nešto manje poznate i mlađe, ali vrlo kvalitetne i perspektivne izvođače koji će u budućnosti na ovaj ili onaj način nešto značiti na našoj sceni. Iako je rano predviđati, cijeli festival se kreće u dobrom smjeru, pozitiva je na sve strane, zabava je konstantna, ali s obzirom na koncept cjelodnevnog trajanja, uvijek je gušt otići na neko popodnevno piće, a ujedno pored vas čujete glazbu na gramofonskoj ploči koja vas doslovno natjera na povratak tom mjestu kasnije navečer. Hvalevrijedna inicijativa koja mora i može nastaviti dalje kako bi se glazbeni puls grada promijenio na bolje.

Be social
Što misliš o ovome festivalu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari