Knjige

Jorge Bucay u Hrvatskoj – argentinski psiholog i pisac bit će glavna zvijezda 7. Festivala svjetske književnosti

Vrijeme čitanja: 2 minute

Ovogodišnji Festival svjetske književnosti, sedmi po redu, kao i uvijek u Hrvatsku dovodi niz velikih imena europske i svjetske književnosti koje spaja s domaćim piscima, a u brojnim popratnim programima pokazuje koliko je živa i važna književna riječ. Datumi su 8.-14. rujna, a najveća je novost da će se zagrebački programi svojim najvećim dijelom održavati u zgradi Hrvatskoga glazbenog zavoda.

Velike zvijezde književnosti španjolskog jezika

Festival svjetske književnosti u 2019. godini u fokusu ima književnost španjolskog jezika, a u sklopu toga programa gostovat će čitav niz autora. Festival će u nedjelju 8. rujna otvoriti jedan od najznačajnijih suvremenih španjolskih autora Fernando Aramburu, sa svojim romanu Patria, pričom o Baskiji koja je osvojila niz važnih španjolskih i europskih književnih nagrada, a samo u Španjolskoj prodana je u više od milijun primjeraka.

Jedna od najvećih zvijezda svakako je Jorge Bucay, jedan od najvažnijih svjetskih gestaltera, miljenik hrvatske publike, zatim i jedna od najvećih mladih zvijezda svjetske književne scene Samanta Schweblin, hrvatskim čitateljima itekako poznata Laura Restrepo i nova pjesnička zvijezda Elena Medel, a u suradnji s hrvatskim centrom PEN-a organizatori dovode i direktora međunarodnog PEN centra katalonskog pjesnika i aktivista Carlesa Tornera i pjesnika Georgea Angela Marija Quintera. 

Program za mlade pisce

Festival svjetske književnosti ove je godine ponovno u suradnji s najdugovječnijim slovenskim književnim Festivalom Vilenica i irskim Međunarodnim književnim festivalom Cúirt iz Galwaya, europske prijestolnice kulture 2020., uspješno aplicirao i dobio potporu u okviru dvogodišnjeg projekta suradnje koji podupire EACEA pod nazivom Read Me I am Yours, te će se dio programa odvijati u okviru tog projekta. Sa zagrebačkim MSU-om na rezidenciji za mlade pisce u programu Read Me I am Yours dolaze ukrajinski pisac Myroslav Laiuk te španjolska spisateljica Elena Medel.

Više od 100 inozemnih književnih imena

Festival se, naravno, ne zadržava samo na španjolskim autorima, već ukupno dolazi više od sto inozemnih i domaćih pisaca, književnih kritičara, znanstvenika, likovnih umjetnika i glazbenika. Oni će početkom rujna Zagreb staviti na mapu najzanimljivijih književnih centara u Europi. Autori dolaze s tri kontinenta i iz 18 zemalja.

Sve programe vodit će istaknutiji hrvatski pisci, kritičari, urednici, publicisti i novinari, a sva će događanja biti simultano prevođena. Ulaz na većinu događaja bit će besplatan, dok će se večernji programi u velikoj dvorani Hrvatskoga glazbenog zavoda naplaćivati, a svaka ulaznica bit će vaučer za popust u Festivalskoj knjižari. Ulaznice će se moći kupiti preko sustava Entrio ili na festivalskoj blagajni dva sata prije početka programa.

Cijeli bogati program možete pronaći ovdje.

 

Be social

Komentari