novo u kinu
14. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 3 minute Pet trilera, tri drame, dva horora te po jedan mjuzikl i znanstvenofantastični film izvanredan su recept za mjesec ljubavi prema svemu, a u našem slučaju, i prema filmovima!

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Knjige

Predstavljen program Festivala svjetske književnosti

Foto: Silvestar Vrljić
Vrijeme čitanja: 2 minute

 

Foto: Silvestar Vrljić
Foto: Silvestar Vrljić

U rujnu će se u Zagrebu okupiti neka od najvećih imena domaće i svjetske književnosti u sklopu drugog izdanja Festivala svjetske književnosti, koji je jučer predstavljen na konferenciji za novinare. Festivalska događanja ove će se godine odvijati u kraćem vremenskom periodu, od 4. do 12. rujna i to u prostorima Kina Europa – u velikoj dvorani i Dvorani Müller, Galeriji Josip Račić i Knjižnici Bogdana Ogrizovića.  Kao i prošle godine, festival će pokušati spojiti književnost s likovnom umjetnosti, a ulaz na sva festivalska događanja je – besplatan. 

Festival su predstavili Seid Serdarević, urednik Frakture, Vesna Muhoberac, profesorice hrvatskog jezika, Kemal Ljumanović, autor festivalskih vizuala  i Tomislav Buntak, urednik likovnog programa festivala. Festival će svakodnevno organizirati tri programa – u 17 sati u Knjižnici Bogdana Ogrizovića održavat će se program pod naslovom Pisac i njegov čitatelj, gdje će autori- gosti festivala razgovarati sa svojim “prvim” čitateljima – prevoditeljima, urednicima i nakladnicima. U 19 sati u Kinu Europa bit će organizirani razgovori sa svakim od autora, dok će termin u 21 sat biti rezerviran za diskusije o temama koje nisu isključivo književne – o odnosu književnosti i Prvog svjetskog rata, o piscu u novom zavičaju i sličnim povijesnim i društvenim temama. Taj dio programa bit će realiziran u suradnji s festivalom Sanjam knjige iz Pule.

Ove će godine festival obilježiti 25. godišnjicu smrti Danila Kiša, ali i predstaviti sasvim novi program realiziran u suradnji s desetak zagrebačkih srednjih škola. Naime, tijekom posljednja tri dana festivala učenici srednjih škola predstavit će na tzv. književnim matinejama tri romana hrvatskih suvremenih književnika Renata Baretića, Slavenke Drakulić i Igora Štiksa. Cilj je približiti književnost mladima koji još uvijek vole čitati te ih potaknuti da se bave i suvremenom književnom produkcijom, koja je u programu lektire potpuno zapostavljena. O tom problemu govori se već godinama, ali se gotovo ništa ne poduzima pa je ovaj potez Festivala svjetske književnosti tim važnije spomenuti.

Naposljetku, ne treba zaboraviti impresivan popis književnika koji dolaze na ovogodišnji festival – od domaćih autora, tu su Igor Štiks, Slavenka Drakulić, Miljenko Jergović, Ivan Lovrenović, Ivica Đikić i Ante Tomić, a od međunarodnih imena vrijedi spomenuti Javiera Cercasa, čiji roman Anatomija jedne pobune izlazi na hrvatskom u rujnu, Mariju Duenas, autoricu romana Između krojenja čija je ekranizacija prozvana španjolskim Downton Abbeyjem, Sami MichaelMathias EnardFrancesca Melandri i mnogi drugi. Popis autora koji dolaze još uvijek nije potpun, tako da se krajem kolovoza možemo nadati i nekim novim imenima te detaljnom rasporedu događanja na festivalu.

Be social

Komentari