Istaknuto
03.03.2021.

Vrijeme čitanja: 3 minute Još jedna nova glazba pruža priliku za glasanje za singl tjedna a borba se vodi između osam novih singlova. Tu su i strane preporuke za slušanje.

02.03.2021.

Vrijeme čitanja: 5 minute Upoznajte Čisteće medvjediće koji se brinu o očuvanju naših šuma te svojim radom ukazuju na problem onečišćenja okoliša. Čisto, čisto - ti je njihov moto.

Knjige

Judith Butler otvara Ljetnu školu o kritici nasilja u Rijeci

18.06.2018. Ziher.hrFoto: facebook.com/cas.uniri
Vrijeme čitanja: 3 minute

Danas počinje Ljetna škola u organizaciji Centra za napredne studije jugoistočne Europe posvećena jednome od najvažnijih pitanja današnjice: kako misliti i što učiniti s nasiljem prisutnim u društvu? Do koje je mjere moguće dekonstruirati i imenovati prevladavajuće mehanizme nasilja? Pretpostavljajući da nasilje u različitim društvenim kontekstima nije samoodrživa, već relacijska i društvena pojava, postavlja se pitanje postoji li ikakva društvena svrha nasilja i postoji li produktivna alternativa nasilju?

O ovim i drugim relevantnim temama govorit će gosti predavači: Judith Butler (Sveučilište u Kaliforniji, Berkeley), Hervé Le Bras (Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, Pariz), Peter Fenves (Northwestern University), Astrid Deuber-Mankowsky (Ruhr University Bochum) i Marc Crepon (Ecole normale superieure, Pariz).

Javno predavanje Judith Butler: “Interpretiranje nenasila”

Današnje otvorenje ljetne škole (18. lipanj) počinje u 18 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci. Javno predavanje na temu “Interpretiranje nenasilja” održat će američka filozofkinja Judith Butler, uz moderaciju Sanje Bojanić (Centar za napredne studije jugoistočne Europe i Akademija primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u RIjeci, Centar za ženske studije Filozofskog fakulteta u Rijeci).

Judith Butler je Maxine Elliot Profesor pri Odsjeku za komparativnu književnost i Programu za kritičku teoriju Sveučilišta u Kaliforniji (Berkeley), čije je ujedno utemeljiteljica i prva direktorica. Autorica je knjiga “Subjects of Desire: Hehelian Reflections in Twentieth-Century France” (1987), “Gender Trouble: Feminism and the Subversion of Identity (1990), “Bodies That Matter: On the Discursive Limits of Sex” (1993), “Frames of War: When Is Life Grievable?” (2009) te “Is Critique Secular?”, zajedno s posljednjim izdanjima koja uključuju “Notes Toward a Performative Theory of Assembly” i “Vulnerability in Resistance” (2016).

Dobitnica je i brojnih nagrada, uključivši i Nagradu Andrew W. Mellon za istaknuta akademska postignuća u humanističkim znanostima (2009. – 2013.). Trenutno je voditeljica četverogodišnje stipendije za razvoj “International Consortium of Critical Theory Programs” pod pokroviteljstvom Andrew W. Mellon fondacije, što je i glavni razlog njezina boravka u Rijeci.

Foto: facebook,.com/Judith-Butler-16117308129/

Panel rasprava u Gradskoj vijećnici uz Vojka Obersnela

Nakon njezinog javnog predavanja, koje je otvoreno i besplatno uz obaveznu prethodnu rezervaciju propusnica mailom na blagajna@hnk-zajc.hr ili pozivom na broj 051 337 114, bit će odigrana predstava “Turbofolk – RiLOUDID” u produkciji HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci.

Također u utorak, 19. lipnja, u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke održat će se panel rasprava na temu “Political Violence: Is counterstrike possible?” Uz Judith Butler i gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela, sudjelovat će Donatella della Porta, Astrid Deuber-Mankowsky, Peter Fenves i Marc Crepon, uz moderaciju Vedrana Džihića, a sam razgovor vodit će se na engleskom jeziku.

Okrugli stol s Judith Butler “In Tribute to Saba Mahmood”

Judith Butler svoje će treće predavanje u Rijeci imati na okruglom stolu u srijedu, 20. lipnja u Art-kinu Croatia s temom “In Tribute to Saba Mahmood”, posvećenom nedavno preminuloj antropologinji sa Sveučilišta u Kaliforniji koja je u svom znanstvenom radu i istraživačkom radu proučavala odnose različitih religijskih formi naspram sekularnih praksi te njihov tretman ženskog pitanja. Razgovorom u Art-kinu Croatia, gošće iz regije će uz Judith Butler evocirati knjigu Sabe Mahmood o religiji i sekularnosti, uz uvide koji su od posebnog značaja za trenutni regionalni kontekst.

U razgovoru će sudjelovati Rebeka Anić, Zilka Spahić Šiljak, Sanja Potkonjak, Adriana Zaharijević Senka Božić uz moderaciju Sanje Bojanić. Razgovor će se voditi na hrvatskom i engleskom jeziku, a nakon okruglog stola slijedi projekcija filma Marthe Rosler Semiotics of the Kitchen (SAD, 1975).

Organizatori ovih događaja su Centar za napredne studije jugoistočne Europe Sveučilišta u Rijeci, Institut za filozofiju i društvenu teoriju Sveučilišta u Beogradu.

Program Ljetne škole Centra za napredne studije Jugoistočne Europe 2018. dio je programskih pravaca “Kuhinja” i “Doba moći” projekta “Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture”.

(Visited 198 times, 1 visits today)

Komentari