nemanja
17. rujna 2023.

Vrijeme čitanja: 11 minute nemanja je alter-ego Puležanina koji je albumom “Voodoo Beat” zatvorio svoju psihodeličnu disko trilogiju.

4. rujna 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Rujan je mjesec u kojem nas čekaju mnogi povratci – od drugog dijela „Časne“ do petog dijela serijala „Poslije svega“ pa sve do nevjerojatnog desetog dijela „Slagalice strave“ uz tek pokoji originalni film.

Izvedbene umjetnosti

Premijerom baleta “Čipka” riječki HNK Ivana pl. Zajca otvara ljetnu sezonu

Foto: www.hnk-zajc.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

Prva kazališna premijera nakon privremene prisilne pauze u kazališnoj sezoni održat će se u riječkom HNK Ivana pl. Zajca. Balet “Čipka” koreografkinje Maše Kolar na glazbu Tene Novak otvorit će ljetnu sezonu HNK Ivana pl. Zajca u petak, 5. lipnja s početkom u 20 sati.

U potrazi za hrvatskim kulturnim nasljeđem, Maša Kolar inspiraciju za balet pronašla je u nacionalnoj povijesnoj tradiciji i folkloru – od tradicionalnih obrta izrade čipke u Hrvatskoj, povijesnih zapisa o čipkarstvu, života čipkarica, paške nošnje do folklorne glazbe. Istovremeno postavlja pitanja: koliko je to nasljeđe danas važno i kako ono može pronaći suživot sa suvremenim društvom? Maša Kolar u paškoj čipki, u njenoj strukturi i ritmu pronalazi izvor za stvaranja koreografske strukture, a kroz temu čipke istražuje odnos suvremenosti i tradicije.

“‘Čipka’ je za mene priča plesa, plesa koji ne koristi prostor kao neku popratnu okolnost, on se bavi prostorom koji tako prestaje biti sredstvo za ostvarenje plesa postajući subjektom i temom izvedbe. Gledajući tako, jasno je da se struktura čipke i njena transpozicija u plesnu umjetnost može gledati kao ‘ples u prostoru’, ali i kao ‘prostor u plesu'”, ističe Kolar.

Foto: www.hnk-zajc.hr

Proces i tijek stvaranja glazbe za balet “Čipka”, prema riječima skladateljice Tene Novak, tekao je inspirativno i spontano. “U odnosu između suvremenog i arhetipskog ovdje postoji bliska povezanost, a tome pridonose postupni i promišljeni zahvati u izmjenama klasičnog i etnološkog glazbenog izraza temeljenog na melodiji s onim elektronskim i eksperimentalnim, temeljenim na ritmu ili atmosferi. Tema ‘Čipke’ je iskonski prapovijesna, ali i suvremena, jer u svojem bogatom izražajnom duhu obnavlja misao mudrosti i nasljeđa kao što i postavlja aktualna i suvremena pitanja estetike i inspiracije univerzalnom ljepotom i harmonijom”, ističe Novak.

Čipkarice kao inspiracija

Scenografkinja i kostimografkinja Petra Pavičić inspiraciju ju podjednako pronalazila u čipki kao i u čipkaricama koje su ju izađivale. “Žene, koje su stoljećima mukotrpnim samoodricanjima, samokontrolom i savladavanjem zahtjevnih tehnika stvarale umjetnička djela, podjednako su nam bitne kao i sam produkt njihovih ruku. U vizualnom smislu, kostim kojeg plesačice i plesači nose obilježava ih kao subjekte u apstrahiranim tradicionalnim nošnjama, jednako kao što od njih čini objekte samih igli s koncem koje pokretom stvaraju čipku”, kaže Pavičić.

“Čipku” izvode članice i članovi riječkog baletnog ansambla: Emanuele Amuchástegui, Marta Kanazir, Ksenija Krutova, Laura Orlić, Daniele Romeo, Tilman Patzak, Morgan Perez, Daniele Romeo, Tea Rušin, Carlos Huerta Pardo, Maria Matarranz, Maria del Mar Hernandez, Nicola Prato i Svebor Zgurić.

Dramaturginja i asistentica koreografkinje je Maja Marjančić, a oblikovatelj svjetla Saša Fistrić. Nakon premijere u petak, balet “Čipka” na programu Zajca je i 6., 8. i 9. lipnja s početkom u 20 sati.

Be social

Komentari