Film

Kino koncert: “Vukica Đilas Home Movies” + LP DUO u Art Kinu

Foto: Press/Art Kino
Vrijeme čitanja: 2 minute

Vukica Đilas, kćer poznatog crnogorskog i jugoslavenskog disidenta Milovana Đilasa, bila je istaknuta protagonistica umjetničkog života Beograda koja je 70-ih i 80-ih godina s 8-milimetarskom kamerom snimala svoje dnevnike.

Dobar je dio toga vremena živjela s nedavno preminulim Brankom Vučićevićem, publicistom, prevoditeljem, filmskim kritičarom i (ko)scenaristom nekih od najvažnijih jugoslavenskih filmova (Rani radovi, Nevinost bez zaštite, Splav meduze, Slike iz života udarnika…).

Čak dvadeset godina, od 1970. do 1990., s 8mm kamerom snimala je svoje ‘dnevnike’, koristeći metodu gurua američkog underground filma Jonasa Mekasa, po kojoj možete snimati sve oko vas, ali nikad više od nekoliko dijelova sekunde. Taj izuzetno zanimljiv period Vukičinog života montažnim procesom za koji se pobrinuo Slobodan Šijan (inače, on je i spasio materijal iz zaborava) sažet je u 50 minuta filma, koji predstavlja fascinantnu fresku intelektualnog Beograda tog vremena (osim uobičajenih sumnjivaca Žilnika, Makavejeva, Gotovca i Godine, u filmu se pojavljuju i John Cage, Marina Abramović, Joseph Beuys i drugi).

Film će sa živom glazbenom izvedbom pratiti sjajni beogradski pijanistički LP Duo (pijanisti Sonja Lončar i Andrija Pavlović), inače redovni gosti Muzičkog biennala Zagreb, koji su prvi put svirali uz Vukica Đilas Home Movies na otvaranju lanjskog izdanja festivala Alternative u Beogradu.

LP DUO postoji od 2004. godine kada su pijanisti Sonja Lončar i Andrija Pavlović premijerno, u integralnoj verziji, izveli kompoziciju čuvenog francuskog kompozitora Oliviera Messiaena Visions de L’Amen. Završili su najviši stupanj obrazovanja za glazbenike u Europi (Hochschule für Musik und Theater Rostock) s najvišim ocjenama (klasa prof. Hans-Peter Stenzl i prof. Volker Stenzl) te su trenutno jedan od samo šest dueta na svijetu s ovakvom vrstom diplome. Već više od jednog desetljeća, LP Duo eksperimentira s beskrajnim mogućnostima nastupa na dva klavira, a razvija novi pristup suvremenoj klasičnoj glazbi koja kombinira klasičnu eleganciju, jazz slobodu, i snagu rock’n’rolla. Pijanisti Sonja Lončar i Andrija Pavlović izveli su više od 200 koncerata u Europi i Sjedinjenim Američkim Državama, osvojili su nagrade na međunarodnim natjecanjima te su poznati kao jedan od deset najboljih pijanističkih dua.

Program je organiziran u suradnji s Akademskim filmskim centrom Doma kulture Studentski grad iz Beograda, Hrvatskim filmskim savezom i Art-kina.

Kino koncert uz film Vukica Đilas Home Movies koji je odabrao i montirao Slobodan Šijan te nastup pijanističkog para Sonje Lončar i Andrije Pavlovića – LP DUO održat će se u srijedu, 18. svibnja s početkom u 20 sati.

Be social

Komentari