Izvedbene umjetnosti

Kliker festival je pred vratima: Pogledajte raspored predstava, radionica i popratnih programa

Foto: www.klikerfestival.com
Vrijeme čitanja: 4 minute

Od 24. do 30. studenoga u Varaždinu će se održati Kliker festival – festival plesa, pokreta i igre za djecu i mlade. U sedam dana publiku očekuje cijeli niz predstava, radionica, izložbi, filmova i seminara. Zagrijavanje za festival bit će prikazivanje plesnog filma “Trip” i multimedijska instalacija “Oda” Centra za ples i umjetničko istraživanje koji će se od ponedjeljka, 24. studenog, do kraja festivala svakog dana moći razgledati od 9 do 17 sati u Galerijskom centru Varaždin.

Predstave za šestomjesečne bebe i šezdesetgodišnjake

Među plesnim izvedbama posebno vrijedi istaknuti gostovanje austrijskog Foxfire Theatrea koji u četvrtak, 27. listopada, u 19 sati izlazi na Veliku scenu HNK-a s intrigantnom predstavom “Boys Awakening”. “Seks je kao let bez krila” jedna je od poruka plesne predstave koja se obraća starijima od 13 godina i hrabro se bavi pitanjima bitnima za te formativne godine. Ulaznica stoji 40 kuna. Za one mlađe tu je predstava “Ritam tam” Studija za suvremeni ples. Namijenjena je djeci starijoj od dvije godine i imat će dvije izvedbe u petak, 28. listopada, na Velikoj sceni HNK-a, jednu u 10, a drugu u 17 sati. Ulaznica stoji 30 kuna.

U subotu, 29. listopada, u 10 sati također na Velikoj sceni HNK na redu je jedna od tri premijere ovogodišnjeg Kliker festivala – predstava “Svijet igara” Plesnog centra TALA i umjetničke organizacije VRUM, namijenjena djeci starijoj od 6 godina. Događaj je to u kojem publika preuzima izvedbu i ostaje na sceni nakon odlaska izvođača, a zatim dalje nadograđuje zadani uzorak. Ulaznica je 30 kuna.

[Boys Awakening] Foto: www.klikerfestival.com
[Boys Awakening]
Foto: www.klikerfestival.com

One najmlađe, već od pola godine starosti pa do otprilike završetka vrtićke dobi, mogla bi razveseliti predstava “Črčke”, nastala u slovensko-finsko-hrvatskoj koprodukciji. Predstava se vizualno temelji na originalnim crtežima na kojima su djeca crtala sama sebe, odnosno autoportretima šestogodišnjaka. “Črčke” su na rasporedu u nedjelju, 30. listopada, u 10 sati, na Velikoj sceni HNK, a ulaznica za tu predstavu stoji 20 kuna.

Dio programa odigrat će se i u Novom Marofu gdje u srijedu, 26. listopada, gostuje predstava “Minimi” umjetničke organizacije VRUM.  Predstava igra u 10 sati u Kulturnom centru “Ivan Rabuzin” i ulaz je slobodan. U Novom Marofu održat će se i stručni seminar Vježbenica za pokret i ples.

Osim samih izvedbi u programu Kliker festivala posebno mjesto zauzima hrvatska premijera “Muzeja plesa”, interaktivna izložba namijenjena djeci u dobi od 3 do 6 godina. “Muzej plesa” postavljen je u potkrovlju Palače Herzer i može se posjetiti svakoga dana od 25. do 29. listopada u četiri termina: u 9:00, 10:30, 11:30 i 16 sati. Ulaznica je 20 kuna.

[Minimi] Foto: www.klikerfestival.com
[Minimi]
Foto: www.klikerfestival.com

Prijavite se za radionice: od Urban stylea do Klikofonije

Na festivalu posebno mjesto zauzimaju radionice, a za sve njih, i za one koje se plaćaju i za one koje su besplatne, zbog ograničenog broja mjesta potrebno je prijaviti se na mail production@vrum.hr. Upute za prijavu dostupne su na www.klikerfestival.com.

U Varaždin, među ostalima, dolazi Mario Vrbanec, voditelj skupine BRUTALA, koja je bila finalist posljednjeg Supertalent showa. Vrbanec će voditi atraktivnu radionicu pod nazivom Urban style, koja predstavlja spoj hip hopa, breakdancea i suvremenog plesa. Radionica se održava u Koncertnoj dvorani HNK tri dana po dva sata – u petak, subotu i nedjelju s počecima u 18, 10 i 12 sati. Kotizacija za sva tri dana iznosi 100 kuna.

Tamara Curić iz Plesnog centra TALA vodit će radionicu Kreativna komunikacija. Radionica je namijenjena cijelim obiteljima i usmjerena je na komunikaciju putem igre, pokreta i zabave. Svatko može povesti svoje dijete ili mamu ili tatu i baku i djeda ili mogu doći svi skupa. Radionica traje dva sata i odvija se dva dana – u petak i subotu u Koncertnoj dvorani HNK – a cijena je 100 kuna za jedan par koji čine odrasli i dijete, i to za obje radionice.

[Kreativna komunikacija] Foto: www.klikerfestival.com
[Kreativna komunikacija]
Foto: www.klikerfestival.com

Polaznicima viših razreda osnovne škole koji žele naučiti nešto više o novinarstvu i plesnoj umjetnosti namijenjena je  radionica Klikofonija, koju vodi novinarka HRT-a Katarina Kolega. Radionica je besplatna, održava se u Rogozu, i ima četiri termina – od četvrtka do nedjelje. Radionica-instalacija Šuma od papira pleše je odličan poligon za izradu i animaciju lutaka, scenografije i kostimografije, ali i osvještavanja tijela, pokreta i koreografije kao jezika komunikacije. Namijenjena je djeci u dobi iznad 4 godine, a sudjelovanje je besplatno. Radionica će biti održana u Rogozu u subotu i nedjelju, 29. i 30. listopada.

Tu je i rezidencijalni program Triumph of Time and Truth za one starije od 16 godina. Rezidencija predstavlja istraživački proces trenutačne situacije u kojoj se nalaze mladi ljudi u gradu Varaždinu, ali i oni koji su iselili iz grada. U kontekstu krize, recesije, globalnog tržišta proučava se korelacija ekonomskih emigranata, ratnih izbjeglica, tržišnih modela transporta nasuprot modela migracije stanovništva, dokumentarističkih i umjetničkih formata. Sudjelovanje je besplatno, a rezidencija se odigrava u petak u subotu.

Besplatne projekcije filmova u Kinu Galerija

Dio programa odigrava se i u Kinu Galerija. Tamo će u petak, 28. listopada u 19:30, za one starije od 14 godina biti prikazan plesni film ‘Blush’, a dan kasnije, za one već od 5 godina nadalje, u 11 sati na rasporedu je animirani film ‘Dječak i svijet’. Obje projekcije su besplatne. Više informacija o programu, kako do ulaznica i kako se prijaviti za radionice moguće je doznati na adresi www.klikerfestival.com.

Be social

Komentari