Glazba

Poznat je cijeli program 16. Špancirfesta: Tri pozornice i niz popratnih sadržaja

Foto: facebook.com/spancirfest
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: facebook.com/spancirfest
Foto: facebook.com/spancirfest

U Varaždinu je, na konferenciji za novinare, predstavljen kompletni program 16. Špancirfesta. Glazbeni program Špancirfesta odvijat će se na tri pozornice – pozornice uz Stari grad i na Stančićevom trgu već su niz godina u pogonu, a od ove godine se vraća pozornica u atriju Županijske palače, na kojoj će se izmjenjivati dramski i glazbeni programi. No, ove godine neće biti pozornice na Trgu kralja Tomislava, ali bit će i tamo glazbe, upakirane u ulični program.

Špancirfest počinje u petak, 22. kolovoza, a otvorit će ga besplatni program na pozornici Stari grad, na kojem će nastupiti okupljeni varaždinski glazbenici iz 90-ih, poput benda Dobri duhovi. Ostatak programa na Starom gradu već je poznat (možete ga pročitati ovdje). Ulaznice za koncert Blondie su 139 kuna, za Kawasaki 3p, Brkove i Punčke 49 kune, a za ostale koncerte 79 kuna. Do 15. srpnja traju popusti, pa su cijene spomenutih ulaznica 124, 64, odnosno 39 kuna. Vikend ulaznice su 199 kn za prvi vikend (Laibach, 2Cellos i Blondie), a 169 kn za drugi vikend (Stereo MC’s, Džajkovski, Kawasaki 3p te Parni Valjak).

Na Trgu Miljenka Stančića nastupit će zbor Viva Vox, bubnjarski ansambl Les Tambours du Bronx, jedan od najboljih hrvatskih bendova, legendarni etno-punkeri Cinkuši, zatim Sonny & His Wild Cows, Simbolično Orkester & Terrafolk, Deladap, Rade Šerbedžija & Zapadni kolodvor, Darkwood Dub, Lačni Franz te zadnji dan festivala, 31. kolovoza, Pavel. Svi koncerti su besplatni.

Glazbeni dio programa na pozornici Županijska palača čine Amira Medunjanin, Tedi Spalato, Tamara Obrovac i njen Transhistria Ensemble, te varaždinski benda Groove On. Novitet je i Špancirfest festivalski orkestar, nastao u suradnji s Komornim mješovitim zborom i orkestrom Kapela Paulina Warasdin, a sastavljen od ponajboljih varaždinskih klasičnih glazbenika i okupljen posebno za ovu priliku. Na istoj će lokaciji igrat i nekoliko kazališnih predstava – Zijah Sokolović dolazi s monodramom Međuigre 0-24, Teatar Gavran s predstavom Sladoled, Kerekeš Teatar s predstavom Ufuraj se i pukni, a Kazalište Planet Art s Ritinom školom. Ulaznice za sve predstave i koncerte su 49 kuna, osim za koncert Groove On, kada je ulaz besplatan.

Često zanemarivan, a možda i najspecifičniji program Špancirfesta je onaj ulični program, kada na varaždinske ulice i trgove dođu brojni svjetski performeri, cirkusanti, akrobati i drugi izvođači. Ove će godine Varaždince zabavljati i svojim sposobnostima oduševljavati Led Drummers, Das Archic Des, XL-Insects, Nouvelle Lune, Residual Gurus, Sudar Percussion & Matej Meštrović, Soulfingers & Tea Time Music, Circopitanga, Carllon Vivente, Swingdigentes, Tropeza Ritmika & Eric Tarantola te brojni drugi.

Ove godine će ponovno oživiti Park kreative, kada će se u prostoru gradskog parka postaviti raznolike interaktivne instalacije i održati brojne kreativne radionice za djecu, čime se želi potaknuti kreativno stvaralaštvo najmlađih te njih uključiti u program Špancirfesta. Neke od najavljenih radionica su Fotovidionica, Svijet u bojama, Izrada skulptura od slame, Svijet je glazba, Priča za laku noć, Dječji disco i Baja buf. U prostor Parka kreative vraćaju se i dječje predstave, kao što su Grašak na zrnu kraljevne, Alles, Iglica, Rođenje, Tri skockana praščića i druge.

Najavljeno je i održavanje after-programa, ponovno u prostoru kraj gradske sportske dvorane na Dravi, ali taj program još nije poznati. Organizatori Špancirfesta također pozivaju varaždinske likovne umjetnike da se vrate na gradske ulice i izlažu svoje radove za vrijeme festivala, kao što je bilo prije nekoliko godina na legendarnom Paletafestu, kada se varaždinska Uska ulica pretvorila u galeriju na otvorenom, u mjesto susreta i dobre zabave. Zadnjih godina se to pretvorilo u hipsterski sajam raznih dizajnera i kreativaca, što nije loše, ali nema toplinu i simpatičnost kakvu je imao susret varaždinskih slikara i kipara u tom prostoru. Doduše, da biste mogli izložiti svoja djela na varaždinsku ulicu, trebate platiti 1000 kn za izlagačko mjesto. Što vam to mjesto donosi, osim par metara kvadratnih na ulici, ne znamo.

Program Špancirfesta je raznolik, ali Špancirfest nije isključivo glazbeni festival, poput Inmusica. Špancirfest je gradski festival, koji se trudi potaknuti sve Varaždince, i njihove goste, da sudjeluju u njemu. Takav je i sadržaj Špancira, koji se trudi ponuditi dobru zabavu svim generacijama, odnosno da svatko nađe nešto za sebe.

Be social

Komentari