Knjige

Knjige za ispod bora

foto: facebook.com/ditaprinc
Vrijeme čitanja: 5 minute
foto: facebook.com/ditaprinc
foto: facebook.com/ditaprinc

Počeo nam je prosinac, a uz pripreme za blagdansko slavlje slijede i misli o darivanju. Pročačkali smo kolektivni mozak i pronašli ideje za poklone, naravno knjige, za velike i mlađe, one koji puno čitaju i one koji su zadnje čitali lektiru. Našlo se svega, pročitajte naše preporuke, možda vam pomognu u ulozi Djeda Mraza ovih dana.

ROMAN

Karen Blixen: Babettina gozba

Kratki roman Karen Blixen, poznate kao autorice autobiografskog romana Moja Afrika, djelo je o umjetnosti i umjetničkom nadahnuću pisano u alegoriji – priča o dvije sestre odrasle u strogoj protestantskoj zajednici na sjeveru Norveške i njihovoj služavki Babette, koja skriva veliku tajnu – naizgled skromna i siromašna, Babette je slavna pariška kuharica čiji su obroci pamćeni i kao velika umjetnička djela.  Priča o Babette zbog ugođaja hladnog sjevera idealna je za blagdanske dane, a i kao podsjetnik da postoji mnogo veće vrijednosti i postignuća od materijalnog.

Antoine de Saint Exupery:  Mali princ

Profil je prije tri godine izdao specijalno izdanje za nove, modernije generacije malih (i velikih) čitatelja jednog od najpoznatijih književnih klasika – trodimenzionalne ilustracije pojačavaju doživljaj teksta koji, za razliku od klasične slikovnice, ovaj puta nije skraćen. Fantastične avanture malog princa uz originalne crteže autora predstavljaju djelo čijoj popularnosti ni zub vremena ne može naškoditi.

Jerome David Salinger: Lovac u žitu

Stanje u vlastitoj kući daleko je od savršenog, ostao je bez mlađeg brata, mrzi što odrasli zaboravljaju da su i oni nekada bili djeca, pa se prestaju igrati, prestanu maštati i uopće vjerovati, a kada odraste želi spašavati djecu od ponora koji je svijet odraslih. Priča je to modernog romana 20. stoljeća koju pripovijeda glavni junak Holden Caulfield iz, zamislite, psihijatrijske bolnice. Retrospektivno nas vodi kroz tri dana u New Yorku objašnjavajući kako je i zašto završio na psihijatriji, koji su mu strahovi, te što voli, a što prezire. Dopustite si zavoljeti ovu knjigu i prije nego je dobijete na popisu za lektiru.

POEZIJA

Danijel Dragojević: Negdje

Posljednja zbirka Danijela Dragojevića u krugovima službene kritike izazvala je jednoglasno oduševljenje kakvo se rijetko kad može vidjeti na našoj sceni. Zbirka koja okuplja 85 pjesama raspodijeljenih u pet cjelina (Izgubljeno, Malo straha, Remington, Lipanj i Pelud), a svaki teoretski osvrt na tu poeziju naprosto smatram suvišnim – u njoj je na mnogo mjesta izrečeno neizrecivo i jednostavno je treba pročitati i doživjeti.

PUTOVANJE

Geert Mak: U Europi

U Europi Geerta Maka ulazi u istu skupinu putopisa kao i Magrisov Dunav – tu se ne pripovijeda o avanturama, egzotičnim krajevima i etnografskim kuriozitetima, već o sudbini Europe u 20. stoljeću kroz razne perspektive. Geert Mak proputovao je sva ključna mjesta europske povijesti – od Ypresa i Beča do Barcelone, Auschwitza, Berlina i Sarajeva. Mak pronalazi svjedoke velikih povijesnih događaja i uzima njihova svjedočanstva kao jednakovrijedna uvriježenim povijesnim podatcima te tako stvara vrlo zanimljiv pregled poznatih i nekih manje poznatih događaja iz europske povijesti.

Davor Rostuhar: Degustacija slobode

Nakon niza uspješnih putopisnih knjiga, Davor Rostuhar u Degustaciji slobode teorijski analizira razne fenomene turizma i putovanja, uz svoju već svima poznatu teoriju o tome tko je putnik, a tko turist. Unatoč nekim slabim točkama (kao što je i ta sama, prilično samodopadna teorija), Rostuharova knjiga vuče zanimljive paralele, kao što je npr. ona između putovanja i inicijacijskih obreda, odnosno njihove liminalne faze, a posebno je zanimljivo i poglavlje u kojem se posvećuje hodočasnicima, uz primjer naše putopjesnikinje Maje Klarić. Rostuhar navodi i brojne osobne primjere, pa tako dolazimo do ugodnog spoja osobnog iskustva i dugogodišnjeg istraživanja fenomena putovanja.

STRIP

Apostolos Doxiadis, Christos Papadimitriou: Stripologikon – Epska potraga za istinom

Neočekivano od nakladničke kuće Mate, strip koji prati Bertranda Russella u filozofiji i matematici. Doxiadis je studirao matematiku na Sveučilištu  Columbia, a Papadimitriou je profesor računarstva na Berkeleyu, tako da neće razočarati one s boljim znanjem teorije skupova i matematičke logike, no nudi i perspektivu glavnog lika Russella kroz njegove ljubavi i strahove, kompleksan unutarnji život znanstvenika koji pokušava shvatiti neke od najbitnijih ideja znanosti.

Neil Gaiman: Sandman

Fibra nas je za ovaj Interliber ugodno iznenadila konačnim prijevodom i objavljivanjem jednog od najpopularnijih i najoriginalnijih stripova svih vremena. Ovo velebno izdanje trenutno obuhvaća prve dvije od ukupno četiri prekrasne knjige u kojima se nalazi prvih četrdeset sveski Sandmana s novom i od autora odobrenom bojom na prvih osamnaest brojeva te nikad prije objavljenim materijalima poput galerije dizajna likova, cjelovitog prijedloga serijala, reprodukcija originalnih crteža olovkom te scenarija za „San Ivanjske noći“.  Fibra zadnjih par godina predstavlja stup koji polako nosi sve značajnije fenomene devete umjetnosti, no ovim su vizualno savršenim izdanjima nadmašili i same sebe.

foto: facebook.com/sandman.gaiman
foto: facebook.com/sandman.gaiman

ZNANOST, UMJETNOST i KOMBINACIJE

Thomas Piketty: Kapital u 21. stoljeću

Znanstvena studija francuskog ekonomista i nobelovca koja se bavi odnosom između kapitala i rada. Knjiga govori o tome kako veći profit od kapitala u usporedbi s profitom od rada stvara sve veću društvenu nejednakost, jer se bogati još više bogate, a siromašni siromaše. Kritičari i vodeći ekonomisti nazivaju je jednom od najvažnijih knjiga ekonomske problematike koja je izašla od početka ovoga stoljeća.

Suzana Marjanić: Kronotop hrvatskoga performansa: od Travelera do danas

Uistinu jedinstveno i impresivno izdanje koje je tek za ovogodišnji Interliber ugledalo svjetlo dana broji čak više od 2000 stranica i 2700 fotografija, što je za cijenu od 999 kuna namijenjeno samo onima dubljeg džepa i s velikom strašću za razvojem domaće umjetnosti perfomansa. Tri sveska obuhvaćaju prvu cjelovitu monografiju hrvatskog perfomansa, od dvadesetih godina prošlog stoljeća do 2010. godine, tj. do smrti Tomislava Gotovca.

Gabriel Garcia Marquez: Nisam došao držati govor

Nedavno preminuli kolumbijski Nobelovac u svojoj je posljednjoj knjizi sakupio tekstove koje je namjeravao pročitati javno. Tekstovi obuhvaćaju njegove govore koje održao od 1944. do 2007. godine, a knjiga uključuje i njegov čuveni nobelovski govor ‘Samoća Latinske Amerike’ iz 1982. godine, održan na ceremoniji dodjele Nobelove nagrade za književnost u Stockholmu. Marquez nam kroz tekstove razotkriva i svoj život – jasna nam je njegova ljubav prema pisanju i novinarstvu, ali i njegova zabrinutost zbog ekološke katastrofe koja nam prijeti , a prisutna su i prisjećanja na njegove prijatelje pisce.


Schwanitz, Dietrich: Opća kultura: sve što treba znati

U ovom obrazovnom priručniku autor nas upućuje u sve ono što trebamo znati: povijest Europe, književne oblike i velika djela, povijest umjetnosti i glazbe, velike filozofe i znanstvene teorije, ideologije i tržište mišljenja. Isto tako, uvodi nas u „kuću jezika“, svijet knjige i pisma te geografiju koja nadahnjuje. Tu su i vremenske tablice, kratki sažeci, popis knjiga koje su promijenile svijet i iscrpno kazalo imena. Knjiga koju svakako valja imati u kućnoj biblioteci.

Zdenko Bašić: Mjesečeve sjene (O vješticama i pričama noćnih sati, sjeverozapadnog dijela Medvednice i Samoborskog kraja)

Planetopijina posebna izdanja ovog tipa, izuzetno estetski uređena, s posebnom pažnjom na detaljima i kreativnim rješenjima odličan su poklon za sve zaljubljenike u određene teme. Od priča o vješticama, divovima, vampirima ili čarobnjacima, preko oceanologije, zvjerologije, piratologije i zmajologije do čitave enciklopedije o patuljcima i njihovom (ne toliko) malenome svijetu – svatko od nas u njima može pronaći neko svoje, možda pomalo zaboravljeno dijete.

foto: facebook.com/planetopija
foto: facebook.com/planetopija
Be social

Komentari