Knjige

Književni pregled tjedna: Tjedan koji će se, nažalost, pamtiti

Foto: facebook.com/events/1547970598828637 / Wikipedia
Vrijeme čitanja: 2 minute

Za knjigoljupce bio bi to tjedan kao svaki drugi, ovisno o perspektivi, nekima dosadan, nekima ubij Bože, nekima kul ili ščilan, da nije bilo tri značajne vijesti, to jest dvije pretužne smrti te najave zagrebačkog dolaska jednog od najznačajnijih europskih i svjetskih pisaca. Također, moglo se posjetiti dvije promocije knjiga pjesama te smo još saznali dobitnike dviju književnih nagrada za mlade autore i autorice.

Fraktura je najavila dolazak u Zagreb filozofa, bon viveura, vragolana i sanjara, nomada i kozmopolita, metafizičara i melankolika Ceesa Nootebooma. Susret s njim će biti trećeg ožujka u 19 sati, u Muzeju za umjetnost i obrt. Vidimo se!

U srijedu je predstavljena nova, treća po redu zbirka pjesama Drage Glamuzine. Nakon „Mesara“ i „Je li to sve“, Fraktura je izdala „Everest“, do sad najzreliju Glamuzininu zbirku. U nevelikom, ali prepunom Velvetu, u Dežmanovom prolazu, „Everest“ su predstavili Seid Serdarević, Zoran Ferić i Ivica Prtenjača, priredivši posjetiteljima vrlo ugodnu i pametnu večer.

Prozak, nagradu za najbolju zbirku kratkih priča autora do 35 godina, dobila je Marija Rakić Mimica, inače srednjoškolska profesorica hrvatskog jezika i književnosti u Splitu, a Na vrh jezika, nagradu za najbolju zbirku pjesama autora do 35 godina, dobio je Sebastian Antonio Kukavica, student politologije iz Rijeke.

U petak su u Booksi Branislav Glumac, Tonko Maroević, Alojz Majetić i Matea Filko predstavili zbirku pjesama „Dok me ne razbiješ Kristine Špiranec.

Na taj isti dan, u 89. godini iz života je otišla američka spisateljica Harper Lee, iz čijeg je pera došao neponovljivi Atticus Finch, glavni lik iz njezine prve i pretposljednje knjige „Ubiti pticu rugalicu“. Atticus je jedan od onih likova koji se doimaju kao stvarni, a opet tako nestvarni i bez kojih, bez sumnje, povijest književnosti ne bila ista, a i čitatelji čije je živote promijenio nabolje. Neka oboje žive vječno u sjećanjima.

Nažalost, to nije bila jedina književna smrt ovoga tjedna. Istoga dana u Milanu preminuo je poznati talijanski pisac, filozof, lingvist i književni teoretičar Umberto Eco, poznat po romanima “Ime ruže”Foucaultovo njihalo” “Praško groblje”, kao i mnogim esejističkim i znanstvenim  djelima, primjerice “U potrazi za savršenim jezikom”, “Povijest ljepote” i “Konstruiranje neprijatelja”.

Be social

Komentari