novo u kinu
14. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 3 minute Pet trilera, tri drame, dva horora te po jedan mjuzikl i znanstvenofantastični film izvanredan su recept za mjesec ljubavi prema svemu, a u našem slučaju, i prema filmovima!

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Knjige

Književni pregled tjedna: Tjedan u znaku Dana hrvatskih nakladnika i njihove promocije

Foto: Znanje/Facebook.com
Vrijeme čitanja: 2 minute

S ciljem promicanja što bolje kulture čitanja, tjedan nam je započeo ovećim sajmom na Trgu bana Josipa Jelačića u trajanju od 2. do 6. svibnja, Sajmom hrvatskih nakladnika na kojem smo mogli pronaći zaista puno naslova po povoljnim cijenama, sa sniženjima od čak 70 i 90 posto. Sajam je bio otvoren svakog dana od 8 do 22 sata te je kroz te dane prouzročio popriličnu gužvu na glavnom zagrebačkom trgu što je samo dokaz da popriličan broj Hrvata (ipak) voli knjigu.

Ondje su svoje naslove promovirali različiti nakladnici od Algoritma, Znanja, koji je ujedno i organizatior manifestacije, preko naklaea Ljevak, OceanMore, VBZ pa do Egmonta, Jesenski i Turka i Nove stvarnosti.

U Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, 3. svibnja održala se promocija knjige poezije mladog pjesnika Ivana Brčića Mjesec bez suputnika, ilustrirane radovima uvaženog slikara Vatroslava Kuliša. U svojoj recenziji na knjigu, Sead Begović govori da je put manje snovit i melankoličan, da se Brčić se predstavlja kao izraziti i neizlječivi modernistički lirik koji svoje alegorične slike brusi i cizelira do usijanja. ‘Pjesnik je naprosto profinjeni stilist koji neposredno potvrđuje gospodstvo stila, bez fragmentarne raspršenosti, ali, ipak uvijek u skrovitim maštalačkim (jezičnim) performancama i prefiguracijama.’

Stihove su čitali glumac i redatelj Dragan Despot, a predstavljanju je svojom glazbom doprinjeo sastav Jazzy Blef.

U srijedu, 4. svibnja 2016., u 18 sati u Knjižari Matice hrvatske (Ulica Matice hrvatske 2, Zagreb) održalo se predstavljanje knjige O značenju – Uvod u semantiku dr. sc. Ide Raffaelli, profesorice na Odsjeku za lingvistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Iz službenog prikaza saznajemo da je djelo nastalo iz višegodišnjeg autoričinog predavačkog iskustva nastudiju lingvistike i znanstvenog proučavanja različitih aspekata leksičkoga značenja u nizu jezika. Uz samu autoricu, knjigu su predstavili i Branka Tafra, Ivana Vidović-Bolt te Romana Horvat.

U Galeriji Miroslav Kraljević u Zagrebu, 6. svibnja u 19 sati održalo se predstavljanje knjige Beti Žerovc  When Attitudes Become the Norm, the contemporary curator and institutional art/Kada stavovi postanu norma, suvremeni kustos i institucionalna umjetnost uz razgovor s autoricom, inače slovenskom teoretičarkom i povjesničarkom umjetnosti. Sa Internet stranice Kustoska platforma doznajemo da je knjiga zbirka eseja i razgovora na temu suvremenoumjetničkih kustoskih praksi, teoretičarke i povjesničarke umjetnosti Beti Žerovc. Žerovc kroz ovu vrlo opsežnu i slojevitu publikaciju propituje kustoske prakse unutar širih drustveno-političkih i ekonomskih okvira, ali i u odnosu na paradigmatske obrate koji su se desili u svijetu umjetnosti tijekom prošlog stoljeća.

Bio je ovo jedan književni, umjetnošću nadahnuti, tjedan.

Be social

Komentari