22. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 14 minute Stiže nam Dora, a naši Eva Juraški, Helena Kezerić i Patrik Horvat raspisali su dojmove oko natjecateljskih pjesama uoči prvog polufinala.

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Knjige

Književnost u glazbi – domaća diskografija

Foto: facebook.com
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: facebook.com
Foto: facebook.com

Nedavno smo pisali o književnim djelima kao inspiraciji u glazbi. Tema je bila strana diskografija, a ovaj put istražili smo kako su književna djela utjecala na domaću diskografiju. Pronašli smo i izdvojili nekoliko bendova i njihovih pjesama u kojima se citiraju domaći autori. Dakle, domaća glazba, domaći književnici. Zanimljivo je bilo uočiti kako se u tematiku pjesme uklopio stih, dva ili rečenica nekog djela iz književnosti. Naravno, dalo bi se naći još sličnih primjera, no za sada vam donosimo samo nekoliko prijedloga. Pa, krenimo redom.

Elemental – Tako lijepa

Domaći, u zadnje vrijeme sve popularniji, hip hop bend u svojoj je pjesmi Tako lijepa citirao dvoje autora. U pjesmi koja tematizira sveprisutne sponzoruše možemo prepoznati stih koji asocira na pjesmu jedne od najpopularnijih hrvatskih književnica – Vesne Parun. Sintagma Tvoje su ruke nevinije poslužila je Remi i ekipi u, mogli bismo reći, posprdnom nabrajanju „kvaliteta“ jedne hrvatske sponzoruše: Tvoji nokti ne pucaju, tvoja kosa nema sijede. Tvoje ruke su nevinije, tebi se nikad ne jede.

Pjesma ide dalje, a uskoro se i javlja još jedan prepoznatljiv stih još poznatijeg autora – Ne daj se godinama, Ines Arsena Dedića. Sise idu na dole…ostaješ sama. I srce više ne osjeća, glava više ne sanja, Ne daj se godinama, Ines…ha..ostaješ sama. Svakako zanimljiv spoj tematike pjesme i citata priznatih hrvatskih autora.

TBF– Moj um pali

Prilično jak tekst TBF-ove pjesme još je više pojačan uvodnim stihovima Ujevićeve pjesme NotturnoNoćas se moje čelo žari,noćas se moje vjeđe pote koji se ponavljaju kroz cijelu pjesmu kao svojevrstan refren. Tekst splitskoga benda bavi se realnošću svijeta, a Ujevićevi stihovi sjajno su se uklopili u tematiku.

Hladno pivo – Utjeha kose

U ovom se slučaju ne radi o preuzimanju samo jednoga dijela, nego o prepjevu cijele pjesme. Zanimljivo je čuti kako je hard-rock/punk sastav Hladno pivo u istom tom tonu prepjevao melankoličnu Matoševu Utjehu kose – ljubavnu pjesmu povezanu sa smrću i prolaznošću. Pa, poslušajte.

Daleka obala – Valovi

Stara dobra Daleka obala. I oni su u svojoj diskografiji preuzimali stihove književnika. Evo, na primjer, u pjesmi Valovi (sam naslov nam govori da je riječ o moru) lako prepoznajemo Pupačićeve stihove iz pjesme More: Gledam more gdje se meni penje. Slušam more, dobro jutro veli.

U2 i Luciano Pavarotti – Miss Sarajevo

Za kraj, spomenula bih pjesmu Miss Sarajevo irske rock skupine U2 i slavnog talijanskog tenora Luciana Pavarottija u kojoj Bono pred kraj pjesme recitira Gundulićevu himnu slobodi iz Dubravke: O lijepa, o draga, o slatka slobodo. Veličanstveno.

Be social

Komentari