Film

Komentar – 91. Oscari: Predviđanja za sukob titana

oscari
Foto: Tumblr.com
Vrijeme čitanja: 5 minute

Filmski neinspirativna 2018. godina iznjedrila je neke od najvećih i najunosnijih distribuiranih  filmova čiji su uspjesi okrunjeni nominacijama za 91. Oscare. Pogledali smo filmove, usporedili netom objavljene nominacije i iznijeli svoj subjektivni sud, opaske, komentare i predviđanja o potencijalnim dobitnicima i gubitnicima.

Akademija je objavila najnovije nominacije za najželjeniji filmski kipić zlatnog viteza s križarskim mačem i pokazala sluh za inkluziju i raznolikost koju će mnogi objeručke prihvatiti, a mnogi odbaciti kao pretencioznost holivudske multimilijarderske mašinerije.

Jedno od najvećih imena šoubiza

Najveće iznenađenje najnovijih Oscara jest planetarno popularna Lady Gaga. Prvo desetljeće karijere zaokružuje nominacijom za Oscara. Lady Gaga je u A Star Is Born iznijela emociju lika Ally Maine, vješto se pronašla u ulozi zvijezde u nastanku za koju se i nije morala educirati, kao ni za metodologiju glume kao nekadašnja studentica koja je od glume odustala zbog izgleda, ali i glazbe. Redatelj Cooper i Gaga, pravog imena Stefani Germanotta, bespogovorno zrače kemijom, ali A Star Is Born nije do koljena plejadi filmova unutar kategorije posljednjih godina. Ipak, Gaga pokazuje da je doista jedno od najangažiranijih i najvećih imena šoubiznisa neprestanim radom na sebi i kvalitativnim pomakom od kičaste zabavljačice.

Foto: /www.facebook.com/ladygaga

Na Oscarima će sigurno ostaviti traga, barem nastupom s redateljem, scenaristom, kompozitorom, glavnim glumcem i glavnim pjevačem filma A Star Is Born Bradleyjem Cooperom. S njim je nominirana za duet Shallow kao predstavničkom pjesmom filma, što joj je zapravo druga nominacija u kategoriji Najbolje izvorne pjesme nakon Till It Happens To You iz 2016. u dokumentarcu The Hunting Ground. Teško da će dobiti Oscara za svoju ulogu pored Glenn Close ili Olivie Colman, ali nagrade Nacionalnog društva kritičara, Zlatnih globusa i The Critics’ Choice mogu povećati koeficijent za pobjedu na kladionicama.

Zanimljive kategorije za ‘sporedne’

Najzanimljivije kategorije ove godine mogle bi biti one za sporedne uloge gdje se kao favoriti nameću Mahershala Ali i Amy Adams. U kategoriji Najboljeg sporednog glumca izgledna je pobjeda Alija. On je već potvrdio da je najsvježije lice Hollywooda osvajanjem pozlaćene statue prije dvije godine za Najbolju sporednu ulogu za Juana u ganutljivom Moonlightu Barryja Jenkinsa. Oscar je bio značajan i kao prvi kipić dan muslimanskom glumcu. Posljednjih je godina ostavio traga kao omiljeni zlikovac Cottonmouth u Luke Cageu i uzdanica aktualne treće sezone True Detectivea. Druga nominacija u karijeri jest za dramu s elementima komedije Green Book gdje nastupa uz Vigga Mortensena u ulozi pijanista na američkoj turneji početkom 1960-ih.

Amy Adams je, kao i Lady Gaga, prilično nezaustavljiva. I dok je Gaga sveprisutno lice glazbene industrije, Adams posljednjih pet godina doista vlada velikim platnima. Ovo joj je šesta nominacija, a ne želimo da postane internetski mem za žensku kategoriju kao što je do prije dvije godine to bio slučaj s Di Capriom. Dok se dosad pronalazila najčešće u glavnim ulogama, sporedniji angažman u Viceu uz filmskog kameleona Christiana Balea priuštio joj je novu priliku da se potvrdi kao Meryl Streep mlađe generacije.

Fascinantno ime među nominiranima jest i Regina King – sporedna glumica filma If Beale Street Could Talk. Jedna je od onih slučajeva gdje su šanse velike da odnese kući zlatni kipić za prvu nominaciju karijere. Impresivnom ulogom je osvojila naklonost kritike zbog čega bi mogla stajati uz bok imenima poput Alija, Matthewa McConaugheyja, Jareda Leta i Lupite Nyong’o koji su pobijedili u svojim kategorijama koje su im bile prve nominacije Akademije. Njezina je nominacija najizglednija za pobjedu u kategoriji Najbolje sporedne uloge.

bohemian rhapsody
Foto: YouTube screenshot

Black Panther iznenađenje?

Kameleonski pristup, iako se ne radi o metodskom glumcu, ima i Rami Malek koje je sve prvo šokirao maestralnim portretiranjem narkomanskog hakera u Mr. Robotu, a zatim kao zazorno dobra inkarnacija Freddieja Mercuryja zbog koje ne treba nužno kući s Oscarom. Međutim, svakako zaslužuje počasni spomen zbog vjernog dočaravanja karizme, aure i specifičnih manerizama jednog od najvećih zabavljača i vokala glazbe. U kategoriji mu je prava konkurencija Viggo Mortensen (Green Book, režija: Peter Farrelly) pored kojeg je trebao stajati spomenuti Mahershala Ali, no završio je nezasluženo u kategoriji za Najbolju sporednu ulogu. Mortensen je ranije bio nominiran za Eastern Promises omiljenog mu Cronenberga i Captain Fantastic Matta Rossa. Samozatajni Mortensen zaslužio je svoj trenutak, pa makar i u slaboj i predvidljivoj filmskoj 2018.

Koga je iznenadio Black Panther? Najveći blockbuster Marvela i jedan od najunosnijih ikad prikazanih filmova dolazi u kritičkom trenutku američke socio-političke povijesti gdje je afro-američka populacija Sjedinjenih američkih država na udaru represivnog sustava Donalda Trumpa. On nije jedini zaslužan za crnačko stanje u Americi, ali kao i Obama je uvjetovao polarizaciju društva koje degradira i iznova marginalizira rasne manjine, što je ovim utopističkim filmom o fikcijskoj Wakandi politički korektiv. Međutim, iako se radi o prvoj ekranizaciji stripa koja je dobila svoju nominaciju, Oscari su poznati po prepoznavanju društvenih problema i davanju ustupaka odrazima onih aktualnih u vrijeme nominacija i dodjela, pa makar i nezasluženih. Black Panther tako ni po čemu ne odstupa od dramaturgije i scenarističkih obrazaca ranijih adaptacija stripova, nego svoj uspjeh kao kulturni i kulturološki fenomen objektivno duguje glumačkoj postavi i, naposljetku, duhu vremena.

black panther
Foto: facebook.com/BlackPantherMovie

Nedodirljivi Cuarón

U kategoriji Najboljeg filma teško da će osvojiti Oscara, kao što je slučaj s glazbenim filmskim hitovima Bohemian Rhapsody i A Star Is Born. Prošle nas je godine iznenadio Jordan Peele s nagradom za Najbolji izvorni scenarij za Get Out, a BlacKkKlansman Spikea Leeja kojeg je koproducirao mogao bi izazvati jednak efekt u priči o infiltraciji afro-američkog istražitelja u Ku Klux Klan ranih sedamdesesetih, nastao prema memoarima danas umirovljenog policajca Rona Stallwortha. Čak ni nova transformacija Christiana Balea u filmu Vice o najomraženijem republikancu Dicku Cheneyju nije dovoljno snažna da bi pomela konkurenciju, unatoč impresivnoj glumačkoj postavi kojoj jedino prijeti povijesna crna komedija The Favourite s groteskno-karnivalesknim i posvema bizarnim situacijama u kojoj se nalazi engleska kraljica Ana.

Deduktivno gledajući, iz prethodno navedenih razloga, malo je izgledno da će itko u kategoriji za najbolju režiju biti snažniji od Alfonsa Cuaróna u osobnoj Romi, unatoč tome što je prvenstveno iz distribucijeNetflixa. Osim što je izvanredan zbog svoje estetske kvalitete: širokokutni, crno-bijeli, dugi kadrovi usporenog montažnog ritma, Roma naturalistički odražava složeno ljudsko stanje kontrastirajući vizualne postupke s nenarativnim i narativnim elementima. Vizualna razina filma filigranski je prezentirana, no Roma će oduševiti i svojim eteričnim montiranjem zvuka i glazbe zbog čega će pogoditi u sridu osjetila za ključ doživljaja priče o dvjema naoko različitim ženama. Netflix je dobio prvu nominaciju i razuvjerio nas da im je filmski repertoar nebitan. Naš favorit.

Dodjela najprestižnije američke nagrade Oscar održat će se bez voditelja u ponedjeljak, 25. veljače po hrvatskom vremenu.

Program započinje u 01:00 po hrvatskom vremenu (nedjelja na ponedjeljak) kada započinje prijenos s crvenog tepiha, dok sama dodjela nagrada počinje u 02:30 po našem vremenu.

Be social

Komentari