navijačke
23. studenoga 2022.

Vrijeme čitanja: 10 minute Izvadite tu majicu s motivom hrvatske šahovnice s dna ormara, otvorite si pivo, kad ga već navijači u Kataru ne mogu popiti, i krenite s nama u potragu za navijačkim duhom.

2. studenoga 2022.

Vrijeme čitanja: 9 minute Na ovim našim prostorima žanr horora nikad nije u potpunosti zaživio, iako potencijal postoji. Pokušaja je bilo, a u nastavku vam donosim malu listu preoruka za gledanje.

Film

Kontraplan u svom programu donosi Annie Ernaux na veliki ekran

Annie Ernaux
Foto: Press
Vrijeme čitanja: 2 minute

Kontraplan je diskurzivni program kina Kinoteka, u kojem se o popularnim filmskim naslovima i temama razgovara iz perspektive srodnih disciplina. Tema sljedećeg izdanja Kontraplana, koji će se održati 28. studenog u 20 sati, francuska je književnica Annie Ernaux koja je za svoj jedinstveni književni opus ove godine osvojila Nobelovu nagradu za književnost.

Ernaux je razvila jedinstven i prepoznatljiv stil na granici autobiografije, esejizma i fikcije. U svojim djelima pruža fascinantan pogled na francusko društvo u drugoj polovici 20. stoljeća provučen kroz prizmu osobnog iskustva, a pritom se na inovativan način bavi pitanjem klasnog i rodnog identiteta. Piše i o autonomiji ženskog tijela, žudnje, rada i obrazovanja. Njezino pismo utjecalo je na neke od najpopularnijih autora današnjice, kao što su Didier Eribon i Édouard Louis.

O Annie Ernaux, njezinom stilu i temama, mjestu u suvremenoj književnosti te izazovima prevođenja i adaptacije u drugi medij, u Kinoteci će razgovarati Milena Ostojić, prevoditeljica Ernauxina romana „Događaj“ i Eribonova „Povratka u Reims“ te Marija Ott Franolić, književna kritičarka, teoretičarka i stručnjakinja za žensku povijest i autobiografske tekstove. Razgovor će moderirati Ana Fazekaš, književna kritičarka, urednica i esejistica.

Popratni program Kontraplana

U sklopu Kontraplana, u Kinoteci će se prikazati i recentne filmske adaptacije radova Annie Ernaux. Uoči razgovora, u ponedjeljak, 28. studenog u 18 sati na rasporedu je Samo strast“, redateljice Danielle Arbid. Riječ je o adaptaciji Ernauxina istoimenog djela u kojem se, kroz priču o erotskoj vezi s ruskim diplomatom, tematiziraju pitanja ženske žudnje i strasti te njezinog prikaza u književnosti.

Film je izabran u službenu selekciju Filmskog festivala u Cannesu 2020. godine, a sama knjiga – inače prvi prijevod nekog Ernauxina djela na hrvatski – nedavno je reizdana u izdanju kuće Vuković & Runjić te u prijevodu Ele Agotić.

Foto: Press

Sljedećeg dana, u utorak, 29. studenog u 18 sati, na rasporedu je „Događaj“, Zlatnim lavom nagrađen film Audrey Diwan. Radi se o izrazito dojmljivom ostvarenju inspiriranom jednim od najpoznatijih djela Annie Ernaux.

Naime, film kroz potresno iskustvo prekida trudnoće u Francuskoj 1960-ih pruža fascinantan uvid u represiju nad ženskim tijelom kroz medicinu, pravo i ostale društvene mehanizme. „Događaj“ je nedavno izašao i na hrvatskom jeziku u izdanju Bookse i Multimedijalnog instituta, u prijevodu Milene Ostojić.


Više informacija o programu potražite OVDJE.

(Visited 47 times, 29 visits today)
Be social

Komentari