Film

Kratka srijeda: WoW machinima na YouTubeu

Foto: www.facebook.com/WorldofWarcraft.eu
Vrijeme čitanja: 4 minute

Hrvoje Turković proširuje fenomen filma na ‘sve njegove iskustvene (empirijske) pojave, u svim njegovim namjenama i uporabama’, vođeni tom mišlju u današnjoj rubrici Kratka srijeda pripremili smo vam pregled YouTube korisnika koji rade filmove na temu World of Warcrafta (koji će uostalom uskoro i dobiti svoje dugometražno, filmsko izdanje naslova Warcraft). Ti su, najčešće kratkometražni, filmovi napravljeni pomoću machinime odnosno tehnike “snimanje filma” u 3D virtualnom okruženju u stvarnom vremenu. Naziv dolazi od spajanja tri engleske riječi: machine, animation i cinema. Doduše, neki tvrde da je riječ machinima zapravo pogrešno napisana te da je izvorno trebala biti “machinema” jer je bila zamišljena kao spoj dviju riječi: machine i cinema. Iako je taj stil snimanja zaživio osamdesetih godina prošlog stoljeća, u širu je uporabu došao tek s grafičkim poboljšanjem igrica te je uglavnom bio vezan uz izlazak novih igrica na tržište. Prvom službenom machinimom smatra se Diary of a Camper (1996) od grupe United Ranger Films koja se među prvima počela baviti tim načinom snimanja. Pri snimanju Diary of a Camper koristili su elemente i “okoliš” iz igrice Quake. Na isti način, Youtube korisnici koji rade WoW machinima videe, svoje scenarije realiziraju pomoću virtualnog okruženja i likova iz World of Warcrafta.

Nixxiom

Jedan od najpopularnijih stvaratelja WoW machinima svakako je Nixxiom sa svojih (skoro) 138 tisuća followera. Njegovi su kratki machinima filmovi standardno cinični i uglavnom ismijavaju mnoge aspekte WoW-a, kao što je primjerice roleplaying. Doduše, u jednom od videa gdje direktno odgovara na pitanja svojih followera, priznaje da je i sam veliki roleplayer te da na taj način ismijava samoga sebe. U svojim videima uvijek “glumi” pokvarenog i uništavački nastrojenog night elf/death knight-a koji gaji posebno izraženu mržnju prema gnomovima i pandarenima. Nixxiom se često preko raznolikih situacija crnohumorno poigrava s pitanjem rasizma, netolerancije i stereotipizacije u WoW-u. Za svoju machinimu Westfall Pumpkins osvojio je treće mjesto na Blizzcon natjecanju 2014. godine, a How to Make Easy Gold in World of Warcraft jedan je od najklasičnijih primjera njegovih machinima.

Mooclucking

Korisnik Mooclucking u svojim kratkim machinima filmovima preuzima ulogu Moocklucka, human/warlock-a i Nixxiomovog (ne)vjernog prijatelja i najčešće se u svojim videima pojavljuje u kombinaciji s njim. Tko hoće, može ih gledati i kako zajedno igraju u The Greatest Adventure videima. Moockluck je najčešće (ali ne i uvijek) tek za nijansu manje zloban od Nixxioma, a klasičan primjer njihove zajedničke Machinime vjerojatno je The Eve of Winter Veil koju narira Nobbel87.

The Lazy Peon

Ime ovog korisnika i njegovog kanala referenca je na quest u kojem igrač mora tjerati lijene “peone” da nastave s radom. Njegovi se machinima filmovi više fokusiraju na specifične aspekte u igrici, primjerice razne bosseve, razlike u ekspanzijama, transmoganu opremu, smiješne stvari u pojedinim područjima WoW svijeta i razne vrste igrača. Nema specifičnu rasu koju igra, iako se ponekad zna pojaviti kao human ili night elf. Česti je “gost” u Nixxiomovim i Moockluckovim videima, a WoW Addiction lijepo ocrtava prevladavajući oblik humora u videima na njegovom kanalu.

SlightlyImpressive

SlightlyImpressive ima najblaži humor od svih dosad spomenutih korisnika koji će nekima možda više odgovarati. Nema specifičnih tema kojih se drži i voli isticati pomalo apsurdne situacije i likove u WoW-u no njegov je kanal možda najposebniji po machinima seriji The Lowbies koja zasad ima pet epizoda i sitcomu Malfurion and Sylvanas od (trenutno) tri epizode u kojem spaja naizgled nespojive likove iz čega, naravno, nastaju bizarne situacije.

Nora Sunstrider

Nora je humorom slična SlightlyImpressiveu, koristi “light” komediju, ističe standardne probleme u LFR-u, tipizira igrače i poigrava se s problematičnim zonama i klasama. Preferira “glumiti” ženskog blood elfa, ali u svojim machinimama koristi manje više sve rase u WoW-u bez obzira na to jesu li Horde ili Alliance.


Khayllys

Khayllys ima malo drukčiji pristup WoW machinima videima, njezini su videi primarno spotovi u kojima riječi poznatih pjesama izvrće i prilagođava sadržaju WoW-a, primjerice poznatim likovima ili čestim situacijama, a neki joj spotovi pomalo podsjećaju na mjuzikle jer u njima uprizoruje poznate priče iz WoW knjiga kao što je primjerice Tides of War. Ona pripada grupi od šest djevojaka pod nazivom Valkyr Battle Maidens od kojih svaka ima svoj YouTube kanal s WoW machinima videima uglavnom “pjevne” prirode.

Quix0tica

Quix0ticajin kanal funkcionira na sličan način kao i Khayllysijin no ona u svojim spotovima preferira imati blood elf protagonistkinju i ta joj je rasa, po svemu sudeći, daleko najdraža, napravila je čak i video u njihovu čast. Njezini su glazbeni spotovi pomalo mračnije tematike od onih na Khayllysijinom kanalu, a osim spotova, voli raditi i kratke machinima priče s bizarnim preokretima.

Wowcrendor

Wowcrendor ima čak 490 tisuća followera iako je njegov humor podosta grub i jednostavan pa neće zadovoljiti one koji traže nešto s možda malo više suptilnosti. U svojim machinimama uspoređuje ekspanzije i razne zone, ukazuje na besmislene stvari u igrici, pokazuje levelanje, ismijava određeni tip igrača, a najdraži lik mu je zeleni orc, iako ponekad koristi i troll-a. Jedna od popularnijih playlista na njegovom kanalu je ona o pustolovinama orka u diviljini prigodno nazvana Orc Vs. Wild u kojem je ork u pitanju zapravo imitacija Bear Gryllsa, a osim toga parodira i Epic Meal Time serijal. Wowcrendor istražuje i još jednu stranu WoW-a, a to je popularna Hearthstone igrica. Doduše, Wowcrendor možda je najpoznatiji po videima pod naslovom Fishing with Crendor u kojima se kao gosti često pojavljuju Nixxiom, Moockluck i drugi.

Poseban shoutout svakako zaslužuju Nobbel87, Preach Gaming i BellularGaming. Izuzev Nobbel87-a koji voli raditi machinima videe specifično vezane uz neke priče o WoW-u, bilo da se radi o pozadinskim pričama nekih poznatih likova u igrici ili prepričavanju sadržaja WoW knjiga, Preach i BellularGaming nemaju takvu vrstu sadržaja. No ipak će pružiti zanimljiv uvid u svijet WoW-a kao i potencijalnu pomoć pri razumijevanju određene klase, a prenose i najnovije novosti vezane uz WoW. Na stranici www.warcraftmovies.com možete pogledati što se trenutno događa s ostatkom WoW machinima filmova, koji nisu nužno kratki (ali slatki) kao videi spomenutih YouTube korisnika.

Be social

Komentari