Film

Kratka srijeda: CGI animirani filmovi koji vode u neki drugi svijet

Foto: facebook.com/Stina-and-the-Wolf
Vrijeme čitanja: 2 minute

Computer Generated Imagery (CGI) ili kompjuterski generirana slika pojavila se u Hollywoodu 70-ih godina, a zbog razvoja tehnologije snimanja, popularnost joj sve više raste i danas je normalna pojava na ekranu. Kompjuterski generirani animirani filmovi uglavnom su zamijenili crtane filmove jer je brže i efikasnije napraviti crtić pomoću kompjuterskog programa nego čekati skupinu profesionalnih crtača. Iako mnogi žude za dobrim starim vremenima i crtanim filmovima koje se crtalo rukom, dobra strana kompjuterskog generiranja slike je ta da je puno većem broju ljudi pružila mogućnost stvaranja animiranih filmova. Iz tog je razloga Youtube u zadnje vrijeme prepun takvih “kratkiša” i ideja je ovog članka da vam ponudi neke od njih.

850 meters

Ovaj kratki animirani film naizgled je tipična priča o macho princu i djevi u nevolji, ali sa zanimljivim preokretom. Fanovi srednjevjekovnih bajki koji su se zasitili stalno istih završetaka, uživat će u ovom zanimljivom uratku.

A Fox Tale

Lisice (jap. kitsune) su česti motiv u japanskom folkloru, a većina ih priča opisuje kao izuzetno inteligentna bića koja posjeduju magične moći, mogu se pretvarati u ljude (najčešće žene) i sklone su trikovima i lukavštinama. Priča ovog animiranog filma prati upravo jednu takvu lukavu lisicu.

Sintel

Ovo je jedan od animiranih filmova kakve bi mnogi vjerojatno voljeli vidjeti pretvorene u igricu. Priča je inspirirana vikinškom kulturom i iako pomalo podsjeća na How to Train Your Dragon (2010), nudi vizualno kvalitetan i sadržajno zanimljiv pristup motivu zmaja u crtiću.

Francis

Priča o djevojci po imenu Francis držat će vas napetima čitavo vrijeme, a posebno će se svidjeti fanovima strašnih priča i misterija. Tematikom bi se dobro uklopila u jednu od epizoda serije X-Files. (1993-2002)

Contre Temps

U potonulom gradu živi čovjek opsjednut prolaskom vremena i vrijeme je u središtu njegove pažnje. Svoje vrijeme stoga provodi skupljajući satove, ali ne i bez posljedica.

Out of Bounds

Out of Bounds bavi se zapravo ozbiljnom temom psihičkih poremećaja i osjećaja anksioznosti i agorafobije te iz jedne krajnjosti psihološkog spektra odlazi u drugi, a sve preko priče o zlatnoj ribici broj 179.

Sang D’Encre

Kreativno stvaralaštvo uvijek ovisi o osjećaju nadahnuća, a izostanak tog osjećaja često dovodi do frustracije i bijesa. No treba biti oprezan sa željama, jer ponekad kad nadahnuće dođe, ne želi samo tako i otići.

Origami 

Ova kratka priča nudi uvid u tajni svijet origamija i velikoj vještini koja se krije iza stvaranja tih kompleksnih papirnatih oblika i bića. Bijela boja origamija simbolizira nevinost, nadu i novi početak, a zmaj se u japanskoj kulturi izjednačava s hrabrošću, snagom i magijom. Riječ “origami” dolazi od “ori” što znači “savinuti” i riječi za papir – “kami”.

The Smoke Seller

U Hrvatskoj se osobi koja nas pokušava prevariti često zna reći: “Gle, nemoj mi prodavati maglu”. Sa sličnom su se premisom odlučili pozabaviti scenaristi ovog zabavnog animiranog filma.

Stina & The Wolf studentski je projekt u produkciji Foam Digital-a, organizacije koja se sastoji od velikog broja talentiranih studenata i profesora iz Gregg School u Southamptonu, Engleskoj. Pokrenuli su Kickstarter kampanju za ovaj projekt, no nisu dosegli traženu količinu novaca, bez obzira na to, nastavljaju s radom. Animirani film prati priču o Stini, mladoj djevojci koja živi u praznovjernom i opresivnom vojnom gradu. Stinina je jedina želja pobjeći što dalje u neku drugu stvarnost i ubrzo se nađe u središtu misterije. Stina & The Wolf još je u procesu stvaranja, ali i trailer već oduzima dah. Više o ovome animiranom filmu možete pročitati na službenoj stranici.

Be social

Komentari