Glazba

KSET predstavlja: Red Union (NS) + Cherkezi United (ZG) ~ Alternation

Foto: Facebook.com
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: Facebook.com
Foto: Facebook.com

KSET ovog puta donosi koncerte dva benda, od kojih je jedan poprilično zanimljivog glazbenog izričaja. Red Union, koji ističu kako im je antifašizam vodilja u pisanju pjesama te Cherkezi United, koji  zaboravljene dječije i našoj publici uglavnom nepoznate tradicionalne ruske pjesme dobivaju novi život pogonjene koktelom punkerskih riffova i plesnih ska ritmova.

Red Union

Prvi singl Loaded Gun, izdali su u srpnju 2002., a krajem iste godine snimaju i prvi album, ”Rebel Anthems”, koji u ožujku 2003. izlazi za neovisnu izdavačku kuću Bandworm records iz Magdeburga, Njemačka. U svibnju 2005. za vlastitu izdavačku kuću ”Socijala Records” izdaju split-singl Final Score s punk sastavom iz Kruševca, The Sweeper, a u kolovozu 2006. izlazi drugi album Red Unionа ”Blackbox Recorder”, također za Bandworm records.

Treći album došao je na red 2011., pod imenom “Rats and Snakes” za berlinski ANR Records i istoimenu singlicu za američki Pirates Press Records. Kasnije iste godine novosadski Studentski kulturni centar (SKCNS) reizdaje album, sa izmijenjenom omotnicom i 4 bonus pjesme snimljene uživo. Pojavljuju se na brojnim kompilacijama širom svijeta. Na glazbu Red Union najviše su utjecali stari punk rock sastavi poput The Clash, Stiff Little Fingers, Cock Sparrer, The Jam, Newtown Neurotics, ali i relativno noviji kao što su Swingin’ Utters, Living End, US Bombs ili Dropkick Murphys.

Cherkezi United

Foto: Facebook.com
Foto: Facebook.com

Glazbenici doprinose veselom ugođaju, te osim standardnog rock instrumentarija možemo čuti i trube, harmoniku, čelo te zborno pjevanje. Kuriozitet sviranja pjesama na ruskom jeziku kao i činjenica da se radi o prvom hrvatsko-ukrajinskom bendu donose dosta pozornosti, a u dva navrata je snimljen i prilog za emisije HRT-a. Nastupali su po klubovima i festivalima širom Hrvatske i okolice (EXIT festival Novi Sad, Dirty Old festival Požega, MUN fest…). Nastupi nailaze na dobar prijem, no ipak se pokazuje da je ruski jezik uglavnom prepreka širem prijemu kod domaće publike, stoga bend odlučuje pisati vlastite tekstove na hrvatskom jeziku. Krajem 2011. snimljen je singl Smugljanka, slobodni hrvatski prepjev tradicionalne ruske pjesme te reakcije pokazuju da je odluka itekako utemeljena. U svibnju 2012. bend ulazi u studio i počinje rad na novom albumu “Petoljetka” s devet pjesama te snimanju video spota.

Ulaz je otvoren od 21 h. Cijena ulaznice je 30 kn u pretprodaji, a 40 kn na ulazu. Dan održavanja koncerta je 1. ožujka.

Be social

Komentari