Glazba

„Let Me Panic” (Bad Daughter): Nema panike, dobili smo odličan album

"Let me panic" [naslovnica albuma]
Vrijeme čitanja: 4 minute

Pisati o ovakvom albumu nije nimalo lak zadatak. S jedne strane ne bih svojim nehotičnim krivim shvaćanjem htjela raditi protuuslugu, a s druge imam upravo potrebu svima obznaniti koliko sjajan album nam je podarila Dunja Ercegović uz pomoć svog aliasa Bad Daughter i producenta Leonarda Klaića. Najradije bih svim prijateljima i poznanicima, svima za koje postoji šansa da će shvatiti Dunju, poslala link na streaming servise i napisala: „Moraš poslušati ovaj album!”.

No, svejedno ću pokušati objasniti zašto mi je „Let Me Panic” već danima na repeatu. Istini za volju, to nije ni toliko teško jer je riječ o albumu koji ne traje niti 30 minuta, ali ima sasvim dovoljan broj pjesama da ga možemo smatrati LP-jem. Osim što sam ga pošteno izvrtjela, on mi se vrti i bez moje intervencije – u glavi.

Konačno album!

Nisam sigurna koliko ljudi zna koliko je čudo Dunja Ercegović i kakvo čudo nam je isporučila. U svakom slučaju, premalo njih, ali sada je prilika da se to promijeni. Glazbenica koju smo upoznali zahvaljujući medijskoj fascinaciji ženama s gitarom koje su svojedobno u nas napravile pravi boom, dva od navodno više svojih alter ega fura paralelno, s time da je u javnost otvoreno izišla kao Lovely Quinces 2012. godine, da bi Bad Daughter čuvala u nekoj svojoj škrinjici, čekajući taj čaroban čas kad će nam je predstaviti u njezinom punom sjaju. Nešto kao Dr Jekyll & Mr Hyde, ili pak Eva i Lilit. Stvar je interpretacije.

Vjerovali ili ne – ja sam sama u nevjerici morala provjeriti – ovo je Dunjin prvi dugosvirajući album. S Lovely Quinces ima tek dva EP-ja: „No Room For Us” iz 2013. i „Meet Me In Moscow (Part One)” iz 2015. Do drugog dijela nismo još došli. Da nije toliko lijena (sama to priznaje, nije da je prozivam), gdje bi joj bio kraj?!

Dunja se i ovoga puta pokazuje kao izvrsna vokalistica koja vješto koristi razne boje i atmosfere svoga glasa, od baršunastog falsetta do iznenađujućih dubina (C3 u Savage). Pokazuje se kao glazbenica koja kao što sluša razne stilove, tako ima sposobnost skladati ih i izvoditi ih. Pokazuje se kao autorica koja je toliko glazbenih kuka ugurala na jedan album, da nije ni čudo da sam pjesme zapamtila bez mnogo truda, pa mi se razne glazbene fraze izmjenjuju i stapaju, što meni nimalo ne smeta.

Sam naslov „Let Me Panic” me, priznajem, zbunio. Onda sam se prisjetila da si ponekad moramo dopustiti paničariti, osjetiti i izraziti razne emocije kako bismo mogli potom hladne glave odijeliti što je važno, a što nije i krenuti na posao. Panika iz naslova tek je početak. Odnosno, kao da nakon burne situacije u kojoj je bilo cijelog kovitlaca osjećaja loša kći postaje smireno središte i upravljačica oluje. Prihvaća svoju mračnu stranu i uči je koristiti, prkosna i ponosna. Zavodljivo kontrolira situaciju u odnosu, kako s (imaginarnim) ljubavnikom, tako i sa slušateljima. Točno zna što treba napraviti kako bi uhvatila svoju lovinu, kako bi uhvatila slušatelja – ili je barem to dojam koji stječem. Ako je kriv, voljela bih ostati u blaženom neznanju.

Soundtrack filma o superjunakinji

Loša kći je izdana žena koja planira osvetu (Body And Soul) ili se predomišlja hoće li kretena primiti natrag, više iz dosade nego stvarne želje (Savage); navodi na preljub (Favorite Game) ili je sama prevarena (Thick), ali i pokazuje ranjivost (Drown Her). Na trenutke je i kao lavica koja priprema atak na svoju iduću slasnu večeru ili novu igračku. Pa dok joj ne dosadi. (Sad imam u glavi i sliku Zvončice iz Disneyeva Petra Pana). Bad Daughter bi se komotno mogla pronaći u onom stihu što su ga popularizirale Chaka Khan i Whitney Houston: „I’m every woman, it’s all in me”. Dunja Ercegović pokazuje kako se o ljubavi mogu pisati jednostavni tekstovi, ali da ono što je jednostavno ne mora (i rekla bih: ne smije!) biti banalno.

„Let Me Panic” doživljavam i kao soundtrack filma o nekoj superjunakinji, sa svim njezinim vrlinama, snagama, vještinama, zavodljivosti, ali i sa slabostima, sumnjama, samokritičnosti, smislom za humor (New Lover) i autoironijom. Zapravo bih jako voljela vidjeti film s Dunjom u glavnoj ulozi i u njemu barem nekoliko pjesama s ovog albuma. Možda nam to donekle priušti videospotovima.

Naučite cijeniti Bad Daughter

Sjajno osmišljenom lirskom dijelu uz bok stoji onaj glazbeni. Sljubljeni su poput sijamskih blizanaca, tako čvrsto međusobno isprepleteni da bi bilo doista glupo pokušati tražiti ikakav labav spoj. Po primarnoj klasifikaciji, ako je uopće nužna, „Let Me Panic” nudi alternativni, često plesni pop čije čvrste temelje čini vrlo ukusno koncipirana elektronika. Da je ne bi bilo previše, tu i tamo kao dobrodošao predah u prvi plan dođe koji analogni instrument, najčešće gitara, ali i prekrasni topli klavir (Drown Her) čijim zvukom sam opsjednuta. Tu se, osim Dunji, treba čestitati i Leonardu Klaiću (Delapse, She Loves Pablo) koji je zasigurno zaslužan za konzistentnost i slojevitost zvuka.

Na „Let Me Panic” sve ima svoje zašto i svoje zato. Sve je smisleno, ništa ne odskače, ništa nije nepromišljeno. I redoslijed pjesama je potpuno logičan, ali isto tako ne djeluje proračunato ni predvidivo. Dapače, ovo je vrlo hrabar album, imajući u obzir zvuk koji se forsira na radijskim ljestvicama u nas. No, Dunja ionako nikada nije ciljala na to, zato je gotovo od samog starta bila zanimljiva i inozemnim glazbenicima i inozemnoj publici.

Da živi u nekoj zemlji koja ima ozbiljniju glazbenu infrastrukturu i koja tu umjetnost shvaća serioznije, možda bi se i svojim aliasima mogla naglašenije poigravati. Nadam se da ćemo je mi ovdje napokon naučiti cijeniti, ali da će dobiti prostora u eteru europskih i američkih radijskih stanica, te konkretnu vrćenost na streaming servisima.

Be social
Što misliš o ovome albumu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari