Film

Lipanj u Art-kinu uz mediteranski štih i ciklus turskog filma

Princeza Mononoke
Foto: press Art-kino Croatia / "Princeza Mononoke"
Vrijeme čitanja: 4 minute

Sredinom lipnja svečano se otvara Ljetno Art-kino, u kojem će se prikazivati najbolja ostvarenja s Mediterana. Mjesec započinje kultnim filmom Alien: Osmi putnik, nastavlja  znanstveno fantastičnom dramom Thelma, kao i već tradicionalnim gostovanjem Animafesta. Na repertoaru su i Ciklus turskoga filma, Bergmanov senzualni film Ljeto s Monikom te izvanredni trileri Ciklusa španjolskog filma. Program Kino kustos, po izboru astronoma Korada Korlevića donosi Miyazakijev animirani film Princeza Mononoke.

U petak, 1. lipnja u Art-kino dolazi znanstvenofantastični klasik Alien: Osmi putnik čime se nastavlja u svibnju započet ciklus filmova s temom posjetitelja iz svemira. Ovaj znanstvenofantastični horor Ridleya Scotta lansirao je karijeru Sigourney Weaver. Također, za mlađu publiku istog dana s projekcijom kreće romantična komedija Brailleovo srce, a 2. lipnja animirani avanturistički igrani film Skriveno blago.

Kino učionice

U subotu, 2. lipnja, na programu je Isabellino sunce, možda najsumanutiji i najrječitiji film iz čitava opusa francuske redateljice Claire Denis. Isti dan, s prikazivanjem kreće psihološka drama Joachima Triera Thelma, a u nedjelju, 3. lipnja kreće drama o pravnim i etičkim izazovima posvajanja – Jedna vrsta obitelji, argentinskog redatelja Diega Lermana.

U sklopu Kino učionice: Marginalne 4. lipnja Betty Stojnić održat će predavanje na temu prikaza transrodnosti u filmu, dok će 12. lipnja isto učiniti udruga LORI na temu slobode i identiteta. Također, 4. lipnja prikazujemo tri filmska portreta Bernandina Modrića iz ciklusa Patristika Fluminensia. Radi se o dokumentarnim filmovima „Janko Polić Kamov ili vitez crne psovke“, „Romolo Venucci“ i „Evanđelje po Kloviću“.

Foto: press Art-kino Croatia / “Jedna vrsta obitelji”

Kino kustos u lipnju poznati je astronom Korado Korlević koji je za prikazivanje izabrao kultni japanski animirani film Princeza Mononoke. Ova povijesna priča s elementima fantazije prati princa Ashitake u borbi između bogova šume i ljudi koji uništavaju njezine resurse, a na programu je u utorak, 5. lipnja.

U petak, 8. lipnja prikazuje se treći i posljednji film iz SF ciklusa „Svemir“, snimljen krajem 70-ih godina prošlog stoljeća, u zlatno doba filmova svemirske tematike. Riječ je o vizualnom remek-djelu Flash Gordon.

Ciklus turskog filma

Osmi Ciklus turskoga filma i ove godine dolazi u Art-kino. Ciklus se svečano otvara u srijedu, 6. lipnja u 18 sati romantičnom komedijom Ne pričaj mi priče, razigranim filmom poznatog turskog glumca i redatelja Buraka Aksaka. Nastavak ciklusa donosi i komediju Majko, bojim se, romantičnu drama Volim te, čovječe i alegorijsku priču Riba.

Animafest u Art-kinu u tri dana, od 9. do 11. lipnja, donosi vrhunska ostvarenja domaće i međunarodne animacije. U subotu, 9. lipnja na programu su filmovi dobitnici Europske nagrade za animaciju. Ljubitelji animacije imat će priliku vidjeti kratke animirane filmove iz Švedske, Francuske, Italije i Velike Britanije. U nedjelju, 10. lipnja, u sklopu Animafesta u Art-kinu prikazuje se talijanski animirani film Mačka Pepeljuga, prikazan u programu Horizonti filmskog festivala u Veneciji. U ponedjeljak, 11. lipnja u 21 sat na rasporedu su najzanimljiviji hrvatski horori u sklopu programa Hrvatski bestijarij.

U subotu, 9. lipnja u sklopu programa za najmlađe stiže američki animirani mjuzikl Prinčeva strana priče, o princu šarmeru koji je neodoljiv svim djevojkama. Program za odrasle od 10. lipnja donosi misteriozni triler redateljice Clio Barnard, Mračna rijeka, koji je bogato nagrađivan, između ostalih, za najbolju režiju na TIFF-u, a od 16. lipnja talijanski film Ciambra koji prati 14-godišnjeg Pia u romskoj zajednici u Kalabriji.

Otvorenje Ljetnog Art-kina

U sklopu Dana Sv. Vida, u utorak 12. lipnja bit će prikazan hrvatski dokumentarni film redateljice Brune Bajić, Modri kavez. Film je to koji okuplja dvanaest nevjerojatnih priča, odabranih da svjedoče o svim tajnama, prednostima i manama, kao i specifičnostima pomorskog poziva.

U petak, 15. lipnja u 21 sat i 30 minuta otvara se Ljetno Art-kino u sklopu kojeg se filmovi prikazuju na otvorenom, u dvorištu Samostana Gospe Lurdske. Projekcije donose pregršt zanimljivih filmova pod zvjezdanim nebom. Početak nove ljetne sezone donosi tri mediteranska naslova, dok će samo Ljetno će Art-kino otvoriti pobjednik ovogodišnjeg festivala u Sundanceu – Leptiri. Prvi vikend će donijeti i španjolsku povijesnu dramu Div te talijanski romantični film Skrivena boja stvari.

Foto: press Art-kino Croatia / “Thelma”

Talijanska krimi – gotička priča Sicilijanska bajka na repertoaru je od 19. lipnja. Riječ je o filmu inspiriranom istinitim događajem koji je užasnuo Italiju, mračnoj nadnaravnoj priči o gubitku i kritici prestrašenog i kriminalom zatrovanog društva.

Od 21. lipnja kreće s prikazivanjem još jedna poslastica za najmlađe, superherojski film čija radnja je fokusirana na obiteljske dogodovštine – Izbavitelji 2. Isti dan, na programu za odrasle kreće projekcija filma Gnjev mirnog čovjeka, žanrovska studija o španjolskom mačizmu koja dokazuje da se treba čuvati onih koji ne govore mnogo.

Ciklus španjolskog filma

Ciklus španjolskog filma počinje 26. lipnja u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Španjolske u Zagrebu, Art-kino prikazuje pet izvanrednih trilera. Prvi je Oscarom nagrađena mistična drama s elementima krimića Tajna u njihovim očima o opsjednutosti umirovljenog kriminalnog istražitelja jednim starim slučajem. Nakon toga slijede i horor Slatko spavaj, misterij poznatog Amanebara Teza, te krimići Sef broj 507 i Močvara.

Lipanj privodi kraju Ljeto s Monikom, film koji se prikazuje u sklopu cjelogodišnjeg ciklusa Filmski prizori iz života Ingmara Bergmana. Ovaj, možda najljepši film o ljetu ikada snimljen, prikazat će se 27. lipnja u Ljetnom Art-kinu. Senzualna je to priča o eskapističkom pokušaju odlaganja odrastanja, čija je intimistička atmosfera poslužila kao inspiracija za filmove francuskog novog vala koji su uslijedili.

Svoje mjesto možete rezervirati putem telefona (051/323 261) ili e-pošte (ulaznice@art-kino.org) svakim danom od 16 do 20 sati, ili kupiti ulaznice online putem platforme ulaznice.hr.

 Više potražite na www.art-kino.org

Be social

Komentari