Vizart

Louvre Abu Dhabi: Pariški brand u srcu Ujedinjenih Arapskih Emirata

Foto:screenshot/huffingtonpost.com
Vrijeme čitanja: 2 minute

Foto:screenshot/huffingtonpost.com
Foto:screenshot/huffingtonpost.com

Godine 2007., točnije 6. ožujka, je Francuska potpisala sporazum vrijedan 1,3 milijarde eura sa Ujedninjenim Arapskim Emiratima, što bi trebalo biti uloženo u postavljanje čuvenog muzeja Louvre u naftom bogatoj zemlji. Pod ugovorom koji traje 30 godina, vlada Abu Dhabija je obećala da će platiti 400.000.000 € (525 milijuna dolara) samo što će njihov muzej nositi ime Louvre.

Abu Dhabi bi bio ustvari nova grana Louvrea kakvu svijet još nije vidio. Svi znamo kako su ovi naftaši poznati po svojim graditeljskim inovacijama pa ne sumnjamo kako će ovo biti umjetnička atrakcija. Ipak, treba napomenuti da je za cjelokupni dizajn zadužen Francuz Jean Nouvel. Tim arhitekata još smatraju da će ovime i ostale zemlje Bliskoga istoka, otvoriti svoju konzervativnu kulturu ugledajući se na njih. Objekti, uključujući srednjovjekovne nage skulpture i kršćanske ikone, te ostale radove koji bi trebali za jednu takvu sredinu biti zabranjeni, neće pokleknuti pred takvim zabranjenim temama poput seksualnosti i religije samo zbog žestokih kritika koje se već pojavljuju, jer smatraju kako je to raskalašeno za jednu islamsku zemlju.

Foto:screenshot/huffingtonpost.com
Foto:screenshot/huffingtonpost.com

Ovaj muzej bi trebao biti spreman za otvaranje 2015. godine, a jedan dio planiranog kulturnog kruga oko njega bi trebao uključivati ogranke njujorškog Guggenheima i nacionalnog muzeja Ujedinjenih Arapskih Emirata. Muzej će sadržavati oko 130 eksponata, što uključuje slike, kipove, razne ukrase, odjeću i nakit  u rasponu od drevnih perzijskih artefakata do 20. stoljeća. Neki od tih radova su djela francuskog umjetnika Yvesa Kleina, koji prikazuju naga muška i ženska tijela, sjevernoafričke rezbarije anatomije čovjeka iz 13. stoljeća,  srednjovjekovni prikaz Kurana iz Damaska te europski diptih s prikazima scena iz Kristova života. Među najcjenjenijim predmetima koji će se nalaziti u muzeju su i radovi Paula Gaugina i Moneta, Pabla Picassa te apstraktni paneli amerikanca Cya Twombliyja.

Foto:saadiyat.ae
Foto:saadiyat.ae
Foto:saadiyat.ae /Louvre Abu Dhabi se nalazi na desnoj strani slike
Foto:saadiyat.ae /Louvre Abu Dhabi se nalazi na desnoj strani slike

Kao i svaku drugu građevinu, ni ovu nisu zaobišli problemi. Građevinari smatraju da neće završiti na vrijeme ovu zgradu kako je planirano, a pritisak je sa svih strana velik. I ako ne završe na vrijeme, ova građevina će svojom neobičnošću krasiti već čarobni Abu Dhabi i privući mnogobrojne turiste.


Be social

Komentari