Vizart

Pariški misterij: Već 70 godina pod prašinom

Foto: youtube.com/screenshot
Vrijeme čitanja: 3 minute

Nevjerojatnih 70 godina jedan pariški stan krio je nevjerojatne tajne. Njegova vlasnica poznata jedino kao Madam de Florian napustila ga je 1939. godine bježeći od rata. Preselila se na jug Francuske, a stan u Parizu je držala zaključanim. Sve do 2010. godine nitko nije otključao vrata tog stana, a kamo li stupio u njega. Vrijedne umjetnine i namještaj skupljale su prašinu i paučinu u stanu za kojeg je vlasnica uredno svaki mjesec plaćala stanarinu.

Foto: youtube.com/screenshot
Foto: youtube.com/screenshot

Nakon što je Madam de Florian u 91. godini preminula 2010. godine, njezini nasljednici saznali su za stan i unajmili aukcionare da popišu stvari koje se nalaze u njezinom bivšem domu. Kada su stručnjaci ušli u stan, bilo je to kao da su ušli u vremensku kapsulu. Namještaj, umjetnine, ukrasi, knjige, posuđe, sve je bilo kao i prije II. svjetskog rata, a neke stvari bile su spakirane za selidbu.

Foto: youtube.com/screenshot
Foto: youtube.com/screenshot

Među brojnim vrijednostima u stanu s visokim stropom našli su se i originalna lutka Mickeyja Mousea, preparirani noj, parfemi, ali jednom od stručnjaka Oliveru Choppin-Janvryu za oko je zapela zadivljujuća slika dame u večernjoj ružičastoj haljini od muslina. Ispostavilo se da je slika djelo talijanskog umjetnika Giovannija Boldinija, koji je veći dio svog života proveo u Parizu slikajući. Najpoznatiji je po svojim portretima koji su nastali za vrijeme Belle Époque.

Foto: youtube.com/screenshot
Foto: youtube.com/screenshot [Giovanni Boldini: Marthe de Florian, (1898)]

Na slici se nalazi Marthe de Florian, baka Madam de Florian. Neki govore da je bila glumica, dok drugi drže da je bila kurtizana. Kako god, bila je prelijepa, ugledna u društvu i omiljena. Nedaleko od slike, pronašli su i snop pisama povezanih svilenom vrpcom. Ona su dokaz da su Marthe pisali najviši državnici, predsjednici i premijeri. K tome, ona je bila Boldinijeva muza i ljubavnica. Stručnjaci su vjerovali da je slika Boldinijeva, no nisu mogli pronaći nikakve podatke o slici. Nije bilo nikakve reference, a sama slika nije nikada bila izlagana.

Foto: en.wikipedia.org/Giovanni_Boldini [Giovanni Boldini: Self-portrait at Montorsoli, (1892)]
Foto: en.wikipedia.org/Giovanni_Boldini [Giovanni Boldini: Self-portrait at Montorsoli, (1892)]

No, kada je Choppin-Janvry pronašao posjetnicu s Boldinijevim ljubavnim zapisom upućenim Marthe, znao je da je pronašao vezu i da će to potvrditi Boldinijevo autorstvo. Kasnije je, konačno, pronašao referencu o radu na slici dame u ružičastom u knjizi umjetnikove udovice, u kojoj je navedeno da je naslikana 1898., kada je Marthe de Florian imala 24 godine. Slika je kasnije na aukciji prodana za 3,4 milijuna dolara i to je zasad njegovo najvrjednije djelo.

Foto: youtube.com/screenshot
Foto: youtube.com/screenshot

No, misterij tu ne završava. Budući da nije potpuno poznat identitet zadnje vlasnica stana u devetom pariškom arondismanu, u blizini Opere Garnier, koncertne dvorane i kabareta Folies-Bergères te okruga crvenih svjetiljki Pigalle, neki vjeruju da je riječ o dramaturginji Solange Beaugiron koja je poznata po komadu Miss Mary, kojeg je navodno napisala pod pseudonimom sa samo 17 godina. Neki čak drže da je Solange Beaugiron zapravo francuska novinarka i spisateljica Solange Bellegarde, budući da je i ona preminula u isto vrijeme kada i famozna Madam de Florian.

Foto: youtube.com/screenshot
Foto: youtube.com/screenshot

Najveća tajna je zapravo nerješiva i morat ćemo se pomiriti s tim – nitko ne zna zašto se navodna Madam de Florian, unuka lijepe Marthe de Florian, nikad nije vratila u stan i zašto je svih tih godina plaćala stanarinu.

Be social

Komentari