Glazba

Recenzija – “Love & Hate” (Michael Kiwanuka): O čovjeku koji je ušao na mala vrata i osvojio cijeli svijet

Foto: Love and Hate Cover
Vrijeme čitanja: 2 minute

Prvi put sam čula za Michaela Kiwanuku 2013. kad mi je za uho zapela njegova pjesma Bones na Mixcloudu jedne indie folk glazbene emisije. Svojim baršunastim i rašpastim glasom Kiwanuka me neodoljivo podsjetio na sve one soul velikane koji su vladali 70-ih godina prošlog stoljeća. Njegov debitantski album ”Home Again” zvučao je veoma retro i nekoliko je pjesama iskakalo na prvo slušanje, međutim ne želim sada pisati o njegovom prvom albumu. Michael Kiwanuka 15. je srpnja objavio album koji će se na kraju godine zasigurno pronaći među najboljim albumima 2016.

Istoimeni singl Love & Hate mjesecima smo nekoliko puta dnevno slušali na svim radio postajama što je dalo naznačiti kako je suradnja s Danger Mouseom i Inflom na ovom albumu Kiwanuku puno više približila mainstreamu. Nije to loše, dapače! Kiwanuka je u svojoj 29. godini dobio ozbiljnu ulogu ambasadora soula u današnjem glazbenom svijetu. Nimalo ne skriva činjenicu da je intenzivno slušao soul 70-ih i britanske gitarističke bendove iz kasnih 60-ih dok je pisao pjesme za novi album i taj se utjecaj definitivno osjeća na njegovoj glazbi.

Izlazak iz zone komfora

Album otvara desetominutna Cold Little Heart s maestralim uvodom od pune četiri i pol minute, a nastavlja se pjesmom Black Man In a White World koju definitivno nosi ritam sekcija. Svih deset pjesama prožima neka tama u većoj ili manjoj razini, u stihovima iščitavamo introspektivu zabrinutog čovjeka, nekoga tko ne zna kako doprijeti do druge osobe i pokazati ljubav za koju je svjestan da je najvažnija. Sve u svemu, Kiwanuka je već sad kroz svoje autorsko sazrijevanje pokazao izniman talent u portretiranju čovjeka koji je razoružan ljubavlju i mržnjom svijeta oko sebe. Iako je bio uspješan već i sa svojim prvim albumom, nije se uhvatio u zamku i išao snimiti još jedan isti. Izašao je iz svoje komforne zone, hrabro je zakoračio u dubinu, namjerno pomaknuo svoje vlastite granice i stvorio nešto iznimno uzbudljivo i novo. Ovim malim glazbenim draguljem Kiwanuka se prometnuo u današnje vodeće mlade kantautore svjetske razine.

Prilikom objave albuma, pismom se obratio svojim fanovima na Facebook stranici u kojem, između ostalog, piše kako se nada da će glazba, kao i sva ostala umjetnost, i dalje ostati jedan od najvećih darova čovječanstva, čak i u ovim poprilično nestabilnim vremenima.

UK turneja polako počinje dobivati crveni sold out predznak, a zatim se seli na američki kontinent. Koncertna ponuda u Hrvatskoj vrlo je živahna posljednjih godina i zaista bi bilo sjajno ako bismo u dogledno vrijeme dobili priliku poslušati uživo talent ovog ”crnog čovjeka u bijelom svijetu”.

Be social
Što misliš o ovome albumu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari