Vizart

Margaret i Walter Keane: Priča koja stoji iza "Velikih očiju"

Foto: Tumblr/lentecreativo
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: Tumblr/natashathelostchild
Foto: Tumblr/natashathelostchild

Burtonov najnoviji film „Big eyes“ biografska je drama koja opisuje život i borbu Margaret Keane, umjetnice čiji je rad tadašnji muž proglasio svojim i tako ga reklamirao. Film se većinom bavi njihovim sukobima, njihovom vezom od početka do samoga mučnog kraja braka kao i parnice koja će razjasniti pravo autorstvo. No ta priča počinje kao i sve drugo, prilično sretno i obično. Par se upoznao i ubrzo vjenčao 1955. godine, oboje s jednim propalim brakom i djecom iza sebe. On je studirao umjetnost u Parizu u kasnim 40-ima, a ona slika još od djetinjstva. Dok on tvrdi da inspiraciju crpi iz godina provedenih u poslijeratnoj Europi, ona kao dijete svoju tugu unosi u portrete s očima za koje kaže da su prozori u dušu. Tek u 1957. odlučuju izlagati- vani u Washington Square Parku u New York Cityju. Svijet se konačno mogao upoznati sa slikama mladih žena mekih linija i sanjivih pogleda koje su se prelijevale s jednog platna na drugo.

–>Trailer: Tim Burton i njegove Big Eyes

Foto: Tumblr/lentecreativo
Foto: Tumblr/lentecreativo

Rad Margaret Keane postao je fenomenalno uspješan u 50-ima, no tada se on smatrao uspjehom Waltera Keanea. On je ubrzo postao nacionalna ličnost i kao uspješan prodavač, Walter je znao naplaćivati portrete i 50 000 dolara koje je uostalom reproducirao u postere, litografije, keramičke tanjure i razglednice. Neproporcionalno velike suzne oči na slikanim portretima po nekima su definicija neukusnog komercijalnog rada, ali bez sumnje su najprodavanija umjetnost u zapadnom svijetu ranih 60-ih godina koja se ukorijenila u američkoj pop kulturi. Voljeli ih ili ne, ta su djela postigla revoluciju komercijalizacije i postala dostupna u širokom luku.
“Mislim da je to što je Keane napravio doista izvanredno” Andy Warhol je svojedobno rekao, “Mora biti dobro. Da je loše, ne bi se toliko ljudi svidjelo.” No nije ni čudno da se Warholu svidjela konzumeristička umjetnost kad joj je i sam naginjao. Iako je velika umjetnička korporacija okretala glavu od velikih očiju broj kupaca kulta Keane nekontrolirano je rastao. Među obožavateljima rada bračnog para Keane našla su se mnoga poznata imena scene poput Joan Crawford, Natalie Wood, Jerryja Lewis, Kim Novak  i Toma Wolfea.

Foto: tumblr/shari-vari
Foto: tumblr/shari-vari

No situacija se okreće. Dok Margaret odgaja dvoje djece i slika noću, Walter putuje, skita se i pije. U 70-ima, kada više ne može lagati sebi i svima ostalima, Margaret ostavlja Waltera i otkriva da je ona autorica prodavanih slika i da je bila prisiljavana slikati u Walterovoj sjeni. Par je mnogo godina proveo na sudu u borbi za autorstvo i tek nakon obračuna u kojem su trebali demonstrirati svoje slikarske vještine dolazi do obrata u Margaretinu korist. Naime, Walter se nije pojavio zbog navodne ozljede ramena koja bi ga priječila da podigne kist i slika. S druge strane, Margaret je ispred očiju sudaca u 53 minute naslikala malo dječačko lice s prepoznatljivim velikim očima koja ih je uvjerila da od Waltera zatraže isti dokaz. Na kraju Margaret dobiva odštetu od 4 milijuna. Ona se uspijeva vratiti  normalnom životu, ponovno se udaje i u 80-ima nastavlja slikati. Priznaje da su njezine oči na slikama sada sretnije zbog okolnosti, ali i činjenice da se pridružila Jehovinim svjedocima. Za to vrijeme, Walter nikada nije priznao da je Margaret pravi autor slika, ostao je bez financijskih sredstava i umro 2000. u dobi od 85 godina. Tim Burton priznaje da je i sam obožavatelj Margaretinih djela te se njezin utjecaj može vidjeti u mnogim njegovim uracima, posebice u očima njegovih likova, tako da je ovo prikladna zahvala, cementiranje njezinog imena i autorstva, čvrsti dokaz njezinog truda i stvaralaštva.

Foto: tumblr/lentecreativo
Foto: tumblr/lentecreativo
Be social

Komentari