Istaknuto
09.07.2020.

Vrijeme čitanja: 5 minute Kakav je ovo bezobrazni priljev vanserijski dobre glazbe unutar mjesec dana? Travanj je prošao već znamo kako, ali glazba koja je izašla unutar tih mjesec dana je statistički na samom kraju Gaussa.

08.07.2020.

Vrijeme čitanja: 3 minute Puštamo novih deset domaćih i regionalnih singlova u borbu za naklonost slušatelja, a među stranim preporukama ima nekoliko zanimljivosti.

Film

Međunarodni dan animacije u 18. izdanju dolazi u Zagreb, Varaždin i Šibenik

23.10.2019. Ziher.hr'Neobična kupka gospodina Otmara'
Vrijeme čitanja: 3 minute

U pedesetak država diljem svijeta 28. listopada obilježava se Međunarodni dan animacije, u čast prve projekcije animiranog filma u kinu u Parizu. Pokrenulo ga je 2002. Međunarodno udruženje za animirani film – ASIFA, a u Hrvatskoj ga otad obilježava i hrvatski ogranak ASIFA-e, svake godine prikazujući sve prijavljene animirane filmove nastale u hrvatskoj produkciji ili koprodukciji od prethodnog izdanja Dana.

ASIFA Hrvatske ove godine priređuje 18. Međunarodni dan animacije, manifestaciju koja će u tri grada – Zagrebu, Varaždinu i Šibeniku – publici ponuditi projekcije domaćih filmova i razgovore s njihovim autorima, pitching forum, radionice i izložbu, a prikazat će i zanimljiv izbor japanskih “kratkiša”.

‘Izvan sebe’

Sve počinje u zagrebačkom kinu Tuškanac 25. listopada, gdje će se u tri dana, u večernjim satima, prikazivati recentni hrvatski kratki animirani filmovi, u nekoliko blokova i tri natjecateljske kategorije. Članovi ovogodišnjeg stručnog žirija su prošlogodišnji nagrađeni autori Petra Zlonoga, Jelena Oroz i Andrej Rehak.

Studentski film

U kategoriji studentskog filma nalaze se naslovi Odrasti u malo drvo Noemi Ribić, Osmijeh Mateje Kovač, I’m not feeling very well Sunčane Brkulj, Izvan sebe Stelle Hartman, Zagubljena sjećanja Ivane Radić i mnogi drugi.

Profesionalni filmovi

Profesionalni filmovi koji će biti prikazani su, između ostalih, Mačka je uvijek ženska Martine Meštrović i Tanje Vujasinović, Neobična kupka gospodina Otmara Nike Radasa, Motivi Danijela Žeželja i Albatros Nenada Jankovića.

Dječji filmovi

Od dječjih filmova, u konkurenciji su Balada o frulici i ogrlici Martina Babića, Florigami Ive Ćirić, Profesor Baltazar – Augustova treća sreća Borisa Kolara i drugi. Cijeli popis filmova u konkurenciji možete pogledati ovdje.

Subota je rezervirana za ASIFA Pitching Forum, program posvećen poticanju razvoja kratkog animiranog filma. U pitching dijelu foruma, pet finalista prezentirat će svoje projekte u razvoju pred stručnim timom i publikom, a prezentacijama će prethoditi trening pitchinga. U speed dating dijelu foruma, svaki će finalist imati priliku podrobnije predstaviti sebe i projekt – u kratkom razgovoru „jedan na jedan“ – svakome od stručnjaka pojedinačno, a u cilju primanja još izravnije povratne informacije i osobnijeg savjetovanja. Članovi tima stručnjaka su Martina Meštrović, Daniel Šuljić i Matija Pisačić, a moderator foruma bit će Draško Ivezić.

Taksimetar i osrednje psihoze

Dio programa Dana animacije posvećen je najmanjima. Animatorica Petra Balekić održat će u nedjelju 27. listopada radionicu animacije Moj čud(es)ni ljubimac, za koju se sva zainteresirana djeca mogu prijaviti ovdje, a prikazat će se i Čudesna šuma – prvi dugometražni animirani film nastao u bivšoj Jugoslaviji – kao homage njegovu nedavno preminulom autoru Milanu Blažekoviću.

U foajeu kina Tuškanac posjetitelje očekuje izložba posvećena Borisu Kolaru (1933.), hrvatskom animatoru, redatelju, scenaristu, karikaturistu, illustratoru i scenografu. Posredstvom nekoliko odabranih radova i projekcije filmova, izložba prezentira značaj jednog od naših velikana animiranog filma, koji je zajedno sa svojim kolegama otkrivao nove puteve u animaciji i postavio fundamentalnu vrijednost buduće Zagrebačke škole crtanog filma.

Varaždin i Šibenik

U Varaždinu se međunarodni dan animacije, u organizaciji festivala VAFI&RAFI, obilježava 27. listopada u kinu Gaj. Posjetitelje tamo očekuju projekcije dječjih animiranih filmova – predstavljanje produkcije VANIME i filmova s 15 ljetnih filmskih radionica, te projekcija kratkih filmova za djecu pod nazivom The Best of RAFI.

A u Šibeniku, 28. listopada u Gradskoj knjižnici, u organizaciji udruge Supertoon, prikazat će se u sklopu razmjene filmova kroz svjetsku organizaciju ASIFA izbor iz bogate produkcije japanskih kratkih animiranih filmova za odrasle.

Ulaz je besplatan na sva događanja, a sve detalje programa možete pronaći na ovoj poveznici.

18. Međunarodni dan animacije podržavaju Hrvatski audiovizualni centar, Društvo hrvatskih filmskih redatelja i Grad Zagreb, a izvodi se u partnerstvu s kinom Tuškanac i Hrvatskim filmskim savezom.

(Visited 120 times, 1 visits today)

Komentari