Film

Izvještaj – 8. Supertoon Festival (1. i 2. dan): Šibenik pod okupacijom animacije

Foto: facebook.com/SupertoonInternationalAnimationFestival
Vrijeme čitanja: 4 minute

U nedjelju 22. srpnja otvoren je 8. Supertoon – Međunarodni festival animiranog filma na prekrasnoj lokaciji Male lože u srcu Šibenika. Uz uvodnu riječ organizatora Lane Brčić i Slave Lukarova čast službenog otvorenja festivala pripala je dogradonačelniku grada Danijelu Mileti. Kako su i sami organizatori naglasili u uvodnoj riječi, bilo je to do sad najposjećenije otvaranje Supertoona, otvoreno s blokom od  kratkih animiranih filmova okrunjenih sa Supertoon nagradom za najbolji kratki animirani film u proteklih sedam godina festivala. Među njima su: Wings and Oars (Vladimir Leschiov). Meet buck  (Denis Bouyer, Yann de Preval, Vincent E Sousa i Laurent Monneron), Zepo (Cesar Diaz Melendez), Unicorn Blood (Alberto Vazquez), Daljine su savladane / Distances are overcome – Jelena Milunović i Ježeva kućica (Eva Cvijanović).

Iako je svaki film već nagrađen na raznim festivalima, srce publike na ovogodišnjem otvaranju ipak je (ponovno) osvojio domaći animirani film Ježeva kuća nastao prema priči Branka Ćopića koju svi još od malena poznajemo. Naraciju filma i sve glasove posudio je Rade Šerbedžija koji nas je sa svojom nepogrešivom dikcijom i ugodnim glasom prisjetio kako je ipak kod kuće najljepše kao i Ježurki, dok je Eva Cvijanović sigurno bila zadovoljna u samim redovima publike, kao ovogodišnja posebna gošća festivala.

Dokumentarni film: Vandalizam ili umjetnost

Sat vremena nakon, na goričkim skalama prikazan je Fame, dokumentarni film o street art festivalu u Italiji. Fame prikazuje kako je festival ulične umjetnosti pretvorio Grottaglie, pospan mali grad u južnoj Italiji, u jedan od najznačajnijih svjetskih uličnih umjetničkih odredišta. Dokumentarac pokazuje posljednje trenutke nepredvidljivosti i vandalizma u onoj što je nekoć bila tajna umjetnička aktivnost prije nego što je pretvorena u sankcioniranu “uličnu umjetnost”. Festival je privukao i objedinio umjetnike iz cijelog svijeta, kao što su Blu, JR, Conor Harrington, Os Gemeos, Momo, Swoon i Vhils, čije su umjetničke intervencije mijenjale gradsku sliku, a stanovnici  su prilično dobro prihvatili novo ruho svog gradića.

Foto: facebook.com/SupertoonInternationalAnimationFestival

Festival je prestao s održavanjem od strane i samo tvoraca, umjetnika Angela Milana, baš kad je dosegnuo najveći uspjeh. Budući da je ulična umjetnost postala prihvaćena i tražena svugdje, za neke je počela gubiti svoju draž. Ovaj dokumentarac, čini se, bio je izvrstan odabir za otvaranje festivala animacije radi svoje humoristične note, humora koji je vrlo blizak šibenskoj publici.

Uz odličan izbor projekcija, publika je uživala i u besplatnim pjenušavim koktelima. Otvorenje je zaključio after party.

Natjecanje kratkog animiranog filma

The Juggler ili Žongler kratki je animirani film brazilskog autora Iuri Mourenoa koji u biti želi svima približiti život uličnih žonglera. Film prati jednog protagonista od fizičkih i umnih priprema za odlazak na ulicu, pa sve do njegovih mnogobrojnih lokacija, buseva, ulica i pješačkih prijelaza. Vrlo je zanimljivo to što tijekom animacije nekoliko žonglera priča svoju priču. Zašto su postali žongleri, što prenose svojim žonglerskim točkama te zašto se uopće s time bave. Možda će ih većina smatrati ˝smetnjom˝ na cesti ili pak ˝prosjacima˝, ali ono se ne obaziru na takve negativne komentare.

Njihov fokus je na izvedbi kojom žele prenijeti sreću i pozitivu, žele da se smijete i budete sretni makar tih nekoliko minuta trajanja izvedbe. Upravo je tako i napravljen ova animirani film, najviše se oslanjajući na kolorističku suprotnost. U moru gradskog sivila ističu se veseli i šaroliki žongleri, ne bi li nas prisjetili nasmijati i izvući iz kolotečine.

Past is growing ili Prošlost raste, animatorice Dee Jagić bavi se pitanjem prošlosti, sadašnjosti i promjene percepcije. Odnosno, kako i sam naslov kaže, prošlost se u naše živote često vraća, proganja nas i sprječava u napretku. Ovaj kratki animirani film u produkciji Zagreb Filma, prikazuje kako se glavni protagonist i crvena lisica kreću kroz sam život glavnog lika u vidu nadrealnih soba. Stvaranje slika je u POV-ray, što je različito od korištenja drugih grafičkih alata na koje smo navikli.

Cuckoo Aline Hochli je kratki animirani film o tome kako je biti drugačiju u današnjem društvu. Mladoj i mršavoj djevojci teško je uklopiti se u društvo, pa čak i od strane golubova koje hrani ne bi li joj tako prošli dani. Mali preokret nastaje kad doista pronađe društvo, te glavna protagonistica odluči pronaći stručnu pomoć.

Foto: facebook.com/SupertoonInternationalAnimationFestival
Ozbiljne teme kroz atraktivnu animaciju

Love he said francuski je šestominutni film animatorice Sedan Ines. Radnja je smještena u San Franciscu 1973. godine. Ciničan i vulgaran underground pisac Charlesa Bukowski, pred divljom publikom željnog punka čita pjesmu “Love”. I umjesto žestokog punka, taj dan dočekao ih je slomljeni čovjek gladan ljubavi. Kroz zvučni zapis izvlači se slomljena duša Bukowskog te prikazuje očaj i usamljenost na koju se katkad ne obaziremo, a vrlo često se projicira u većini ljudi našeg vremena. Love he said kroz pjesmu i dokumentarne naznake, prenosi zlobu nadrealnog svijeta i stvarnost pozivajući sve nas, gladne ljubavi da idemo više i dalje, prema duši ovog potresenog pisca.

Još jedan francuski animirani film Grandpa Walrus autorice Lucrece Andreae govori o smrti kao i o složenim vezama koje postoje u obitelji. Inspiriran praznim pejzažom pijeska, usamljenih ljudskih bića i dodirom apsurda. Dječja perspektiva stavljena je u prvi plan, jer kao najmlađi i prvi put u dodiru s takvim događajem, najviše ih zanima pošto moraju izgraditi vlastito tumačenje koje može biti mistično, tmurno i zastrašujuće. Također, opisuje pomalo rastrojenu obitelj s teškim odnosima, realan i prilično vulgaran jezik. Dominira realistično prikazivanje atmosfere i prostora koje kroz animaciju priča priču lišene fikcije i fantastičnog svijeta.

Posljednji u nizu je opet francuski animirani film, Jeremiah  – Antoine Gere. Vizualno najupečatljiviji, Izrađen kao projekcija  stripova na zidovima daje vam dojam da gledate projekciju u projekciji. Film je nastao prema istoimenom serijalu stripova.

Festival animacije za sve uzraste

Supertoon Festival, kao međunarodni festival animacije, osim što je okupio brojne profesionalce, animatore, volontere i zaljubljenike u animaciju svakako je (ne)očekivano privukao i mnogobrojnu publiku. I ne samo onu dječju kakva se možda i pripisuje ovakvim događajima. Atraktivne lokacije, izvrstan program, ali ponajprije ležerna atmosfera u kojoj se iznenadno nađete šetajući gradom privuku i one najokorjelije skeptike.

Be social
Što misliš o ovome festivalu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari