Film

Miki Manojlović kao “Stric” stiže u kina za najbolji Božić ikad dosad

stric
Foto: Press
Vrijeme čitanja: 2 minute

Advent je tijekom vikenda službeno započeo, pa zagrijavanje  za blagdansko slavlje i obiteljska okupljanja, kao i sve ostale aktivnosti koje ovo doba godine podrazumijeva i kojima smo često uvjetovani već uvelike traju. Tim povodom naš Stric  gledateljima diljem Hrvatske uoči omiljenog blagdana poručuje: “Ovo će biti najbolji Božić ikada!”

Stric (Miki Manojlović) uskoro stiže iz Njemačke, a njegova Obitelj – nevista (Ivana Roščić), brat (Goran Bogdan) i nećak (Roko Sikavica) se nestrpljenjem ga očekuju. Službeni doček i premijera održat će se u srijedu, 30. studenoga u zagrebačkom kinu Kinoteka, dok od 1. prosinca „Stric” planira pohod na kina diljem Hrvatske. Prije zagrebačke premijere, „Stric” svraća do Rijeke (28. studenoga) i Splita (29. studenoga).

Iščekivani božićni triler „Stric”, prvijenac autorskog dvojca Andrije Mardešića i Davida Kapca, 1. prosinca stiže u kina. Film je to začudne atmosfere u kojem Božić služi kao Stričeva  fiksacija za rekreiranje idealnog obiteljskog slavlja. Naime, Obitelj krajem 80-ih godina čeka omiljenog Strica koji za blagdane stiže iz Njemačke. Po dolasku Stric dijeli poklone i slijedi tradicionalni hrvatski božićni ručak – purica s mlincima i francuskom salatom. No obiteljsku idilu uskoro prekida zvuk pametnog telefona i postaje jasno da ništa nije kako se čini i da se za prepunom blagdanskom trpezom, osim purice, nožem može rezati i napetost.

Dobar festivalski prijem

„Stric” je dosad ostvario sjajan međunarodni prijem – na festivalima diljem svijeta nagrađen je s trinaest priznanja, uključujući posebno priznanje iz festivala u Karlovim Varima, dvije Zlatne Arene na Pulskom filmskom festivalu – za scenarij i za kostimografiju te Grand Prix na festivalu u Braunschweigu.

Prije početka kino distribucije, film je premijerno prikazan u Rijeci u Art kinu Croatia u ponedjeljak, 28. studenoga, potom će se prikazati u Splitu u kinu Kinoteka Zlatna vrata u utorak, 29. studenoga, dok će se zagrebačka premijera filma održati u srijedu, 30. studenoga u kinu Kinoteka. Premijerama će nazočiti ekipa filma predvođena autorima i glumačkom postavom. Nakon toga svoj božićni duh širit će kinima diljem Hrvatske.

Be social

Komentari