Film

Psihološka drama „TÁR” stiže u kina u siječnju

tar
Izvor fotografije: Facebook.com/KinoTuskanac/photos
Vrijeme čitanja: 2 minute

U rujnu je objavljen foršpan za jedan od najzanimljivijih američkih filmova koje ćemo moći pogledati u sljedećoj godini, pod nazivom „TÁR”. Radi se o psihološkoj drami u kojoj glavnu ulogu nosi australska glumica Cate Blanchett, dobitnica dva Oscara.

Treći film Todda Fielda

Režiju i scenarij potpisuje Todd Field koji je film napisao upravo za Cate Blanchett, odnosno s njom na umu kao glavnom ulogom. „TÁR” će biti treći film koji će Field ponuditi svijetu filma.

Cate tumači Lydiu Tár, jednu od najvećih dirigentica, odnosno skladateljica današnjice, koja je bila i prva žena glavnog dirigenta velikog njemačkog orkestra. Film će prikazati ozbiljnost glazbenog svijeta kroz prikaz ega, osjećaja velike odgovornosti, uspjeha, i konačnog (postupnog) pada dirigentice. Radnja se odvija u New Yorku i Berlinu, a prati i privatni život Lydie Tar i odnos s njenom partnericom Sharon koju će tumači glumica Nina Hoss.

Redatelj i glumac Todd Field je svijetu poznat po tri filma, a to su uz „TÁR”, „In The Bedroom” iz 2001. i „Little Children” izdan 2006. Bio je šest puta nominiran za nagradu Oscar, dva puta za najbolji film, dva puta za najbolji adaptirani scenarij, jednom za najbolju režiju i jednom za najbolji originalni scenarij. Režirao je i niz epizoda u raznim televizijskim serijama, a samo neke od njih su „Chicago Hope”, „Roseanne” i „Tales from the Crypt”.

U filmu uz Care Blanchett glume i Noémie Merlant, Nina Hoss, Sophie Kauer, Julian Glover, Allan Corduner i Mark Strong, a za glazbu je zaslužan Hildur Guðnadóttir. Za performans Cate Blanchett već sada se predviđa hrpa nominacija, uključujući i onu za najbolju glumicu na 95. dodijeli nagrada Oscar, koja će se održati 12. ožujka 2023. u Los Angelesu, a vodit će ih Jimmy Kimmel. Nominacije za sljedeće Oscare očekujemo 24. siječnja.

TÁR” je doživio svjetsku premijeru na 79.-om Venecijanskom filmskom festivalu, a u hrvatskim kinima ćemo ga moći pogledati od 26. siječnja 2023. godine.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social

Komentari