kinu
30. ožujka 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Travanj nam donosi mješavinu na kakvu nismo navikli – od izglednih kandidata za Oscare do filmova koji će ili brzo utonuti u zaborav ili postati miljenici publike. Sve je na vama, dragi gledatelji.

ziherung
19. veljače 2023.

Vrijeme čitanja: 6 minute Gasim Ziherung. Dugo sam razmišljao i nisam u stanju sam sa sobom napraviti kompromis i reducirati njegov obujam – jedini logičan korak je ugasiti ga, pozdraviti se s čitateljstvom i pozvati vas da i dalje pratite playliste na Spotifyu koje se daju naći tako da utipkate “Ziherung *insert ime mjeseca na engleskom*”.

Film

Mogu li 23. Dani hrvatskog filma nadmašiti prethodne?

Foto: facebook.com
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: facebook.com
Foto: facebook.com

Kada je u počecima svoje samostalnosti Hrvatska bila zakinuta za održavanje tradicionalnog filmskog festival u Puli zbog ratnih operacija, spontano su izrodili Dani hrvatskog filma koji su u međuvremenu izrasli u nacionalni festival s godišnjim projekcijama i vrednovanjima domaće filmske produkcije.

Riječima Ive Škrabala, pokretača ovog festivala: ‘’Dani hrvatskog filma zamišljeni su kao prigoda za javnu valorizaciju jednogodišnje filmske proizvodnje, da bi se načinila estetska i tržišna bilanca kinematografije kao podloga za njezino otvaranje prema svijetu. To nije i ne želi biti festival spektakla, nego radni sastanak filmskih poslenika sa svojom publikom – za dobro filma.’

Program konkurencije podrazumijeva predstavnike svih rodova hrvatskog filma; igrani, dokumentarni, animirani, eksperimentalni, namjenski film  i glazbeni spot.
S obzirom na demokratizaciju filma ne iznenađuje sve veće brojke pristiglih radova.

Ove godine tročlano povjerenstvo Gordana Gadžić, Željko Luketić i Zvonimir Rumboldt odabrali su 96 od 237 uradaka koji će se natjecati u konkurenciji za nagrade ovogodišnjeg festivala. Bit će dodjeljena i nagrada ‘Salona odbijenih’ za najbolji prijavljeni film koji nije uvršten u konkurenciju.

Program započinje  u utorak, 22. travnja u Studentskom centru u 16 sati, a ceremonija svečanog otvorenja  na kojoj će biti uručena nagrada „Zlatni Oktavijan“ (HDFK) za životni doprinos filmskoj umjetnosti Borivoju Dovnikoviću Bordu, majstoru hrvatskog animiranog filma, stripa, ilustracije, dizajna i karikature, ugledanom publicistu i jedanom od organizatora Animafesta Zagreb te nagrada za životno djelo „Vladimir Vuković“ (HDFK) filmskom kritičaru Nenadu Pati u 20.30 istoga dana.

Tijekom šest dana festivala posjetitelji će u svim sadržajima moći uživati besplatno, a oni će osim projekcija uključivati i popratni program: Mala Pula u sklopu kojeg se prikazuju uspješnice s prošlogodišnjeg Pulskog filmskog festivala, Palunkov Pitching za scenariste, uvodna radionica 16 mm crno-bijelog filma Klubvizije – voditelja Ricarda Leitea, In memoriam program u kojem ćemo se prisjetiti nedavno preminulih kolega Ivana Ladislava Galete i Maje Petrin te „Runda kratkog“ u suradnji s Kinoklubom Zagreb. Također, tu je filmski kviz „ Prohujalo s kvizom“ ekipe Dada Jihad, predstavljanje knjige „Kuda idu divlje svinje“ Silvija Mirošničenka, okrugli stol na temu „Može li HTV3 biti nadomjestak za Kinoteku“ te Veliko trgovišće DHF-a, (prodaja filmološke i filmske literature, starih plakata itd.).

Za glazbeni dio zaslužani će biti DJ-i Radio Studenta, DJ Mario Kovač, DJ Sleaz-o-sonic I DJ Zvonimir Rumbolt. Onima željnim sudjelovanja, ali ne i napuštanja boravka u pomoć je pristigao HRT3 koji od 18. do 26.travnja  prikazuje izbor pobjednika s prethodnih godina ove mainfestacije.

(Visited 189 times, 1 visits today)
Be social

Komentari