Film

Motovun u Zagrebu: dokumentarac o turneji Leonarda Cohena, kratkometražni film Nine Violić…

Foto: Press
Vrijeme čitanja: 2 minute

Priče o ksenofobiji, otrovanim društvima i nasilju – to je tematska poveznica između dva vrlo različita filma čiji će autori osobno predstaviti svoje filmove na Motovunu u Zagrebu.

Janje (N. Violić, 15 min)

Za kratkometražni film Janje poznate glumice Nine Violić bit će to prvo prikazivanje pred zagrebačkom publikom, i to samo nekoliko dana nakon što je stigla vijest da će svoju međunarodnu premijeru imati u listopadu na festivalu BFI u Londonu. Tamo će Janje biti predstavljeno u selekciji koja je opisana kao “program odvažnih filmova koji pomiču granice i izvlače gledatelje iz zone komfora”, što je vjerojatno najbolji opis ovog petnaestominutnog filma.

Njegovi protagonisti su djeca, a direktor fotografije poznati je hrvatski snimatelj s američkom adresom Vanja Černjul. Film Nine Violić na programu je u subotu 7. rujna, a pratit će ga kanadska komedija Djevojka moga brata nagrađena u Cannesu, kojom je zatvoren i ovogodišnji Motovun Film Festival.

Nek bude svjetlo (M. Škop)

Nek bude svjetlo novi je film poznatog slovačkog redatelja, producenta i scenarista s hrvatskom adresom Marka Škopa. Priča je to o gastarbajteru koji se za Božić iz Njemačke vraća kući i otkriva da je njegov maloljetni sin pripadnik paravojne skupine nasilnih ksenofoba. Ovaj film vjerna je slika uznemirujuće političke klime u zemljama Istočne Europe, u kojima se netrpeljivost i isključivost širi frustriranim slojevima društva.

Premijerno je prikazan na prestižnom festivalu u Karlovim Varyma prije nepuna dva mjeseca, i tom je prilikom dobio nagradu za najbolju mušku ulogu (Milan Ondrik), kao i nagradu ekumenskog žirija. Marko Škop gostovat će na Motovunu u Zagrebu u petak 6. rujna u 21 sat.

Potjera za dobrim vinom

U zagrebačkoj Laubi prije motovunskih projekcija nastavljaju se Vinske uvertire, program u kojem svestrana kvizomanka Morana Zibar bira sjajna, manje poznata istarska vina i predstavlja ih publici po promotivnim cijenama (petak i subota od 20 sati).

Završetak Motovuna u Zagrebu predviđen je u nedjelju glazbenim filmom Vox Lux s Natalie Portman i Judeom Lawom te jednim malim, šokantnim iznenađenjem prije projekcije filma.

Četrdeset godina izgubljene snimke Leonarda Cohena

Ali to ipak neće biti kraj – potaknuti izvrsnim odazivom publike, organizatori su dodali još jedan film “na bis”. Riječ je o dugometražnom dokumentarcu Leonard Cohen: Bird on the Wire, temeljenom na snimkama turneje velikog barda iz sedamdesetih. Osim intimnog portreta jednog najvoljenijih glazbenika našeg vremena, film donosi snimke koncertnih izvedbi njegovih najvećih hitova koje su punih četrdeset godina smatrali izgubljenima! Film o nedavno preminulom Leonardu Cohenu na programu je u četvrtak, 12. rujna u 21 sat.

Ulaznice su dostupne online i u Laubi sat vremena prije projekcije.

Cijeli program možete pronaći na službenom Facebook eventu.

Be social

Komentari