Glazba

Premijera: „Jezero” – Kratkometražni film i novi album Nine Romić

jezero
Foto: Marina Uzelac
Vrijeme čitanja: 4 minute

Ako jučer niste bili prisutni na pretpremijeri novog albuma i kratkometražnog filma Nine Romić pod nazivom „Jezero” u Uraniji – prostoru kreacije, Ziher će utopiti vašu znatiželju i zanimanje. Prenosimo premijernu objavu kratkometražnog filma i videospota za singl „Jezero”, koji stiže u pratnji istoimenog studijskog albuma.

Ideju, režiju, direkciju fotografije, snimanje, produkciju i sound editing potpisuje produkcijski kolektiv šta će oni”. Glumci su Josip Kolić, Ivo Nenadić, Ena Subotić i Toni Lovrenčić.

Nina ostvarenu suradnju s produkcijskom kućom „šta će oni” i sam film opisuje sljedećim riječima:

To je slojevito ostvarenje produkcijske kuće „šta će oni”. Naša suradnja nastavila se od prethodnog spota za pjesmu Ono što bi htjela i ovdje su pokušali povući paralelu između pjesme koja funkcionira kao anksiozni napadaj tijekom dijaloga sa samim sobom i kratkog filma koji istovremeno istražuje složen odnos čovjeka i moderne civilizacije. U njemu se isprepliću sirovo prikazani osnovni ljudski nagoni i potreba za povlačenjem iz civilizacije sa silovitom neminovnošću povratka u ugodu i, često, dekadenciju modernog života.

Novi album Nine Romić „Jezero” osobna je priča o uronu ispod površine i pronalasku vlastitog svjetla

Najnoviji glazbeni uradak cijenjene kantautorice Nine Romić, album „Jezero” (Aquarius Records), osobna je priča o uronu ispod površine i pronalasku vlastitog svjetla.

Svatko od nas može se ogledati u površini jezera te na taj način pokrenuti procese samorefleksije i osobnog rasta. Oni hrabriji svjesno će uroniti prema dnu kako bi otkrili što se krije u toj tami koja pomalo budi strah. Baš ti hrabriji bit će nagrađeni spoznajama da bez plodnog mulja lopoči ne bi cvali prekrasnim cvjetovima na površini jezera.

Baš poput lopoča i mi imamo priliku postati prekrasan cvijet, ali to se može dogoditi samo kada prihvatimo sve dijelove sebe – pa čak i vlastitu tamu i talog. Uronom na dno jezera možemo se ukorijeniti u svemu što jesmo i što smo do sada doživjeli te se iz te mudrosti vinuti visoko prema suncu i nebu. Album „Jezero” može biti inicijacija u taj proces, jer on i je svjedočanstvo jednog ovakvog putovanja.

jezero
Foto: Marina Uzelac

Nina Romić o svom najnovijem albumu govori:

Voljela bih da slušatelji poslušaju album od početka do kraja kao konceptualno djelo, jer želja mi je da kroz ovakav redoslijed ljudima ispričam svoju priču. Pjesme su došle iz dubine i na njih gledam kao na jezik stvoren da konačno nakon mnogo izbjegavanja popričam ozbiljnije sa svojom dušom. Svi kroz život prolazimo prilično slične faze i vjerujem da je okosnica ljudskog iskustva jedna gotovo pa univerzalna priča o vlastitom rastu i svemu što se događa usput. Ni po čemu se ne smatram posebnom i izuzetnom i zato otvoreno puštam ove pjesme od sebe, čvrsto vjerujući da će doći do pravih ljudi koji će u njima naći nešto svoje. Ovaj album i pjesme su upravo za sve njih koji će ih doista čuti i razumjeti.

Glavna suradnica i aranžerka na albumu „Jezero” je glazbenica i multi-instrumentalistica Jelena Galić s kojom Nina dijeli glazbeni senzibilitet zadnjih nekoliko godina, dok na nekoliko pjesama gostuje i izuzetni Leo Beslać.

Jelena Galić moja je glavna suradnica s kojom glazbeno putujem od 2018. godine i otkako smo počele svirati skupa krenulo je i moje drugačije doživljavanje glazbe. Na ovom albumu ima značajnu ulogu, moje pjesme je prihvatila kao svoje i aranžmanima ih dodatno uljepšala i nadogradila, ulila im nešto svoje, bez oduzimanja onog zvuka koji sam htjela izraziti. Zahvalna sam na takvoj suradnici i prijateljici koja me svakodnevno potiče da budem bolja u onome što radim.

Za dizajn albuma je zaslužna umjetnica Maja Maar koja je prenijela svoj doživljaj u jednostavan i izravan, no duboko osmišljen kolaž, koji nakon preslušanog albuma daje mnogo slobodnog prostora za vlastite interpretacije.

“Jezero” [naslovnica]

Podsjetimo, Nina Romić glazbeno je debitirala albumom „Daljine” 2010. godine, drugim albumom „Ptice” osvojila je kritiku diljem Hrvatske i regije te zasjela na većinu top-lista glazbenih ostvarenja za 2012. Uslijedili su hvaljeni i među kritičarima izvrsno prihvaćeni albumi „Stablo” 2014., koji je osvojio prestižnu nominaciju „IMPALA” za najbolji europski album i „Sloboda” 2018. godine. Osim vlastitog glazbenog stvaralaštva, Nina Romić je svojim djelovanjem izrazito doprinijela i razvoju hrvatske kantautorske scene kroz razne projekte, među kojima se posebno ističe Začarana Močvara, program koji  je vodila do 2021. godine, a bavi se afirmacijom kantautorske glazbe.

Nakon mnogo godina bendovske suradnje s izuzetnim glazbenicima kojima je bila okružena, za ovaj album Nina Romić se odlučila otisnuti na put u jednostavnom obliku, baš kao i na samom početku svog glazbenog stvaralaštva.Nina Romić će drugu koncertnu promociju albuma i filma „Jezero” održati večeras u 20:00 sati u Uraniji – prostoru kreacije u Zagrebu, a cijeli događaj prenosit će se online putem live streama. Za vrijeme promocije u Uraniji album će se moći kupiti u vinilnom formatu. Neće biti odstupanja od najavljene satnice, a broj ulaznica je ograničen stoga požurite po svoj primjerak.Album „Jezero” dostupan je od danas na svim streaming servisima.

Be social

Komentari