Istaknuto
15.07.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Nova glazba ove srijede donosi sedam domaćih i regionalnih kandidata za singl tjedna te neke nove i stare strane preporuke za slušanje.

09.07.2020.

Vrijeme čitanja: 5 minute Kakav je ovo bezobrazni priljev vanserijski dobre glazbe unutar mjesec dana? Travanj je prošao već znamo kako, ali glazba koja je izašla unutar tih mjesec dana je statistički na samom kraju Gaussa.

Vizart

Muzeji i sporne povijesti: Govoriti o neizrecivom u muzejima

16.05.2017. Jelena KovačevFoto: Facebook/ Muzejski dokumentacijski centar
Vrijeme čitanja: 3 minute

Stotinjak muzeja diljem Hrvatske pridružit će se svjetskoj muzejskoj obitelji od 35 tisuća muzeja te brojnim programima od 16. do 21. svibnja 2017. obilježiti  37. Međunarodni dan muzeja. Ovogodišnja tema Muzeji i sporne povijesti: govoriti o neizrecivom u muzejima ukazuje na muzeje kao institucije u službi društva i njegova razvoja, koji komuniciraju univerzalne humanističke vrijednosti – poštivanje ljudskih prava, jednakost i solidarnost, slobodu od diskriminacije i odbacivanje svakog oblika ekstremizma i totalitarizma.

Da je sve više novih muzeja koji se suočavaju s neugodnom prošlošću, pokazuje i nedavno održana dodjela europskih muzejskih Oskara (EMYA) u Zagrebu. Među odabranima našli su se brojni muzeji posvećeni rušenju zida šutnje iza kojeg su ostala sakrivena najsramotnija i najrazornija ljudska iskustva. Kod nas se u tome djelomično uspjelo otvaranjem novih memorijalnih muzeja poput Mjesta sjećanja – Vukovarska bolnica 1991. i Spomen doma Ovčara, kao i prezentiranjem djela te baštine u okviru kompleksnih muzejskih cjelina, poput Memorijalnog centra Lipa pamti, koji se nalazi u sklopu Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka.

Povodom ovogodišnjeg Međunarodnog dana muzeja hrvatski su muzeji organizirali izložbe, predavanja i stručna vodstva na mjestima sjećanja s namjerom komunikacije „teške baštine“. Povijesne, socijalne i ekološke tema trebale bi postati podloga dijalogu, potaknuti na suočavanje s neugodnim aspektima povijesti i ozdravljenje društva od kolektivnih trauma te ohrabriti mlade ljude na postavljanje pitanja i traganje za odgovorima, kako se ideološki motiviranih zločini i kršenja ljudskih prava ne bi ponovila.

Zatvoreni krug – povijest jedne nacionalizacije

Muzej Valpovštine progovorit će izložbom „Zatvoreni krug – povijest jedne nacionalizacije“ o postupcima oduzimanja i vraćanja imovine kao  posljedici odnosa prema pojedincima u nedemokratskim političkim sistemima. Izložba Kroz sudbinu obitelji Putterer govori o teškoj sudbini njemačke manjine na ovim prostorima neposredno nakon završetka Drugog svjetskog rata, kada je cijela populacija kolektivno optužena za nacističke zločine, protjerana i pobijena. Upravo je u Valpovu (1945./46.) bio najveći logor za pripadnike njemačke manjine na prostoru Hrvatske, u kojemu je bilo zatočeno više tisuća civila, od kojih je prema službenim podacima umrlo više od tisuću, premda se vjeruje da je žrtava bilo mnogo više.

Obilježje invaliditeta kao predmeta traume – (NE)vidljive oznake

Tiflološki muzej u Zagrebu izložbom „Obilježje invaliditeta kao predmeta traume – (NE)vidljive oznake“ skreće pažnju na diskriminaciju osoba s intelektualnim i fizičkim poteškoćama kroz povijest. Posjetitelji će tako moći razgledati oznake koje su slijepe osobe nosile na rukavima kao javno obilježje svojeg invaliditeta te saznati više o teretu stigme i socijalne isključenosti kroz svjedočanstva osoba s poteškoćama u vidu. Ovakav pristup osobama s invaliditetom davno je napušten, no oznake koje čuvamo svjedoče o društvenom stavu prema osobama koje se razlikuju od ostalih, a što se događa kad se počnu obilježavati oni koji su po nečemu različiti –  povijest je pokazala, poručuju iz muzeja.

Umro je drug Tito

Muzej „Staro selo“ Kumrovec pozvao je građane da na izložbi „Umro je drug Tito“ podijele svoja i obiteljska sjećanja na dan Titove smrti, postavivši im pitanje:  Što je za Vas značio 4. svibnja 1980. – je li to dan kada je prestalo kucati veliko srce ili dan kada je umro zločinački diktator? Fotografijama, novinarskim polemikama i snimkama pokazat će se kako je izgledao ispraćaj u Zagrebu i Kumrovcu te sprovod u Beogradu. Cilj izložbe nije glorifikacija pa čak ni pokušaj valorizacije Titova života, već poziv  muzejima da prestanu prešućivati dio vlastite prošlosti.

Preživjela građa

U obilježavanje Međunarodnog dana muzeja uključio se i Zavičajni muzej Konavala u Čilipima, koji kroz predavanje naslovljeno „Preživjela građa“ želi senzibilizirati javnost o uništavanju baštine u Domovinskom ratu i poručiti svima da se i u najcrnjim danima povijesti može naći iskra svjetlosti i dobrote i da „Trenutke dobrote“ ne smijemo prešućivati. Na predavanju bit će riječ o herojskoj povijesti Muzeja koji je bio spaljen do temelja za vrijeme rata 1991. godine, i o činu nesebičnosti crnogorskog vojnika koji je pronašao vrijednu građu sklonjenu u gustijerni i predao je hrvatskim policajcima.

Ulaz na sva događanja je besplatan, a cjelokupni program obilježavanja 37. Međunarodnog dana muzeja dostupan je na internetskim stranicama Muzejskog dokumentacijskog centra www.mdc.hr.

(Visited 116 times, 1 visits today)

Komentari