Film

Nagrađivani redatelji Xavier Legrand i Alexandros Avranas gostuju na drugom danu ZFF-a

Voli ne voli zagreb film
Foto: Press / "Voli, ne voli"
Vrijeme čitanja: 2 minute

Drugog dana Zagreb Film Festivalu, u nedjelju, 12. studenog u glavnom programu dugometražnog igranog filma na rasporedu su filmovi Ali se ženi australskog redatelja Jeffreyja Walkera i Skrbnik Xaviera Legranda. Ali se ženi na duhovit način progovara o problemima druge generacije doseljenika iz Iraka i njihovom srazu s islamskom tradicijom. Temeljena na stvarnom iskustvu scenarista i glavnog glumca Osamaha Samija, ova romantična komedija ruši stereotipe, a glumac će nakon filma odgovarati na sva pitanja publike.

21:30 u kinu Europa svoj film Skrbnik nagrađen u Veneciji Srebrnim lavom za režiju predstavit će sam redatelj, Xavier Legrand. Napeta obiteljska drama o borbi za skrbništvo nad djecom uzbudljiva je poput trilera, a  izvrsne uloge ostvarili su mladi Thomas Gioria Denis Menochet. Miriam i Antoine Besson tek su se razveli. Ona traži isključivo skrbništvo nad sinom Julienom kako bi ga zaštitila od navodno nasilnog oca. No na sudu je Antoine slika smirenog i preobraćenog čovjeka te uspijeva izboriti zajedničko skrbništvo. Traumatizirani Julien postaje taoc u sukobu između majke koja će učiniti sve da pobjegne od bivšeg muža i oca koji sinom okrutno manipulira kako bi se ponovno uvukao u život bivše supruge.

Redatelj Xavier Legrand bivša je dječja glumačka zvijezda, poznat po ulozi u filmu Do viđenja djeco Louisa Mallea. Studirao je dramu na Nacionalnom konzervatoriju u Parizu. Njegov prvi kratki film Ništa za izgubiti (Je Avant que de tout perdre) nominiran je za Oscara 2014. te je osvojio nekoliko nagrada, uključujući četiri nagrade u Clermont-Ferrandu i Cezara za najbolji kratki film. Nakon projekcije filma u kinu Europa slijedi Q&A s redateljem.

Foto: www.zff.hr

U kinu Tuškanac nedjelja je dan za izvrsne filmove iz programa Ponovno s nama. U 17 sati čeka nas projekcija novog filma Sofie Coppole, Opčinjen, u 19:30 Voli ne voli kontroverznog grčkog redatelja Alexandrosa Avranasa te u 22 sata norveški kandidat za Oscara, Thelma Joachima Triera. Avranas će nakon filma također održati razgovor s publikom, kao i Legrand, a zajedničko im je i to da su oboje osvojili Srebrnog lava za režiju u Veneciji. Avranas je nagradu osvojio 2013. za kontroverzni film Miss Violence koji je igrao i u konkurenciji ZFF-a te godine.

Voli ne voli prati bezimeni bračni par koji ne može imati djecu unajmljuje mladu surogat majku i dovodi je u svoju prekrasnu vilu da živi s njima. Dok muškarac radi, njegova žena i djevojka se sprijateljuju. No iza ženine usiljene veselosti krije se depresija koja sve više izbija na površinu. Nakon što se sukobi s djevojkom, žena odlazi u vožnju autom. Naredno jutro muž dobiva telefonski poziv: žena je mrtva, njezino izgoreno tijelo pronađeno je u slupanom automobilu. Ono što započinje kao socijalna drama razvija se u punokrvni grčki neo-noir triler.

Be social

Komentari