Knjige

Najava – Filozofski teatar: U HNK dolazi lord Voldemo… pardon, Yanis Varoufakis

Foto: facebook.com/Yanis-Varoufakis-Greek
Vrijeme čitanja: 2 minute

Kapitalizam se nalazi u svojem drugom globalnom epileptičkom napadaju, što dovodi do još razvijajućih lančanih reakcija. Prva ekonomska kriza je rezultirala fašizmom i svim njegovim katastrofama, a kako stvari izgledaju, nadolazeća vremena bi mogla donijeti drugu epizodu problema od svjetske važnosti. Filozofski Teatar je do sada u HNK doveo mnogo ljudi koji imaju što za reći o takvim pitanjima, no na red ove nedelje dolazi iznimno popularni grčki ministar financija Yanis Varoufakis.

Varoufakis je više puta rekao za sebe da je marksist, ali veoma heterodoksan marksist, prvenstveno zbog toga što smatra da bi slobodan pad kapitalizma kojemu svjedočimo u zadnje vrijeme trebalo usporiti. Mnogo je puta bio kritiziran na ljevici zbog toga, no njegova je tvrdnja da će daljnja eskalacija sistematskih problema prije dovesti do sve većih i većih humanitarnih katastrofa nego do revolucionarnih promjena; stoga je u interesu ljevice da proba kratkoročno ‘spasiti’ kapitalizam, ako ni zbog čeg drugog, onda zato da si ljevica može kupiti vrijeme koje joj je potrebno da formulira koherentnu alternativu istom. Zauzima i sličnu poziciju oko Europske unije: kao grčki ekonomist, zna jako dobro koliko je Unija nedemokratska i oligarhijska, no istovremeno misli da bi njena propast bila još veća katastrofa i smatra da ju je (barem privremno) potrebno spasiti od nje same, jer bi bilo bolje da ju jednog dana okonča dobro organizirana ljevica nego da isto učine nacionalisti.

Usprkos takvim neslaganjima s većinom marksista, Varoufakis tvrdi da je Marx važniji no ikada prije. Kako je rekao, mnogo je krokodilskih suza bilo proliveno za tim kako je Zapad u posljednja tri desetljeća neoliberalizma postao sve manje i manje demokratski, a Marx da je živ bi se smijao dugo i glasno svima koji se čudom čude nad posve banalnom činjenicom da su kapitalizam i demokracija dvije sušte suprotnosti, pogotovo onda kad se prethodni nalazi u krizi koja neizbježno proguta i potonju.

Tri su knjige Yanisa Varoufakisa prevedene kod nas: Globalni Minotaur, Što sam rekao kćeri o ekonomiji, te Trpite ono što morate? Povijest Europske Unije i njezina budućnost. Našoj javnosti je dobro poznat, i HNK će ove nedelje vjerojatno biti prepun ušiju koje će slušati takozvanu rock zvijezdu među ekonomistima.

Be social

Komentari