Film

Najbolje serije 2018. iz sfere znanstvene fantastike

Kolaž by Ziher
Vrijeme čitanja: 7 minute

Prije nekoliko dana smo objavili listu bitnijih filmova znanstvene fantastike iz 2018. godine kojih se na zalasku godine vrijedi prisjetiti. U ovome tekstu ćemo raditi to isto na primjeru televizijskih serija. Koliko god uspješnu godinu znanstvena fantastika imala na filmskom planu, mislim da je u kategoriji televizijskih serija bila još uspješnija. Kvalitete je bilo daleko više, a i za svačiji ukus po nešto. I premda su Westworld i The Handmaiden’s Tale u zasebnoj kategoriji po tome pitanju, reklo bi se čak da je tron za njih bio rezerviran i prije izlaska drugih sezona ove godine, u nastavku ćete moći pronaći naslove koji svojom kvalitetom konkuriraju da preuzmu taj tron.


Altered Carbon (Laeta Kalogridis)


Iako sam ovoj seriji temeljenoj prema istoimenom romanu zamjerio štošta – od površnih likova, prevelikog eksploatiranja seksa do samih glumaca – na kraju sam morao prihvatiti činjenicu da je serija pronašla svoj put do publike i većini osvojila srca. Avanture Takeshija Kovacsa će prema tome dobiti i svoj nastavak u obliku druge sezone koja je već uveliko u pripremi.

Ono što je kod mene plus za ovu seriju jest blistavo izvedena scenografija koja ide od urbanih cyberpunk gradova do planinskih krajeva. Netflixova produkcija jednostavno nije štedjela što se tiče ove serije zbog čega ona izgleda uistinu prelijepo. Ako vas ne privuče priča, drvena pojava glavnog glumca Joela Kinnamana onda definitivno hoće svijet u kojem se radnja odvija.

Foto: chillxpanic.tumblr.com

Final Space (O. Rogers, D. Sacks)


Netflix je krajem ljeta izbacio seriju Disenchantment od kreatora kultnih Simpsona i svi su poludjeli pričajući o njoj. I dok su reakcije na istu bile relativno pomiješane, ranije iste godine izašla je animirana serija u istom stilu, no daleko bolja. Svjetlosnim godinama daleko bolja. Riječ je o seriji Final Space koja je svojevremeno nastala kao YouTube podcast autora Olana Rogersa. Isti je autor ostao i ovdje, zadržavši kreativnu slobodu pod svojom kontrolom.

Final Space kombinira humor u stilu Galaxy Questa, znanstvenu fantastiku u stilu Interstellara te raznolik kosmos u stilu Star Treka i Star Warsa. Što se mene tiče ova je kombinacija bila pun pogodak. Serija je besprijekorno izvedena da njeno trajanje od dvadesetak minuta djeluje jednostavno kratko, proizvodeći neugasivu žeđ za još. Šteta što ima samo deset epizoda, ali dobra je vijest da se priprema druga sezona.

Foto: loveshinyrocks.tumblr.com

DC Titans (G. Berlanti, A. Goldsman)


Dok filmovi iz DC kompanije nailaze na poprilično negativne komentare (Aquaman je uz Wonder Woman iznimka), njihove serije nailaze na hvalospjeve. Tako je serija Gotham mnogima postala omiljenom serijom o superjunacima, koja svojom kvalitetom parira Marvel/Netflix seriji Daredevil. Dok čekamo petu i posljednju sezonu te serije, vrijeme smo mogli prekratiti novom serijom Titans.

Skupina heroja koja do sada, osim Robina, nije bila prisutna niti na velikim niti na malim ekranima, osim u animiranim serijama, udružuje snage u borbi protiv misterioznog neprijatelja. Moram priznati da sam ovu seriju počeo gledati samo kako bih prekratio vrijeme do nove sezone Gothama. Međutim, ubrzo se desilo da sam se udubio u seriju kao i u potonju.

Oduševila me je sa svojom ozbiljnošću, atmosferom koja izvrsno gradi napetost uz misteriju i povremene elemente horora. Osim toga sam casting, akcija, te eksplicitnost podižu nivo kvalitete što automatski znači da serija ima sve parametre koji garantiraju uživanje. DC je krenuo solidno sa svojim serijama koje priprema za svoj streaming servis koji starta sredinom siječnja. U tom periodu izlazi i još jedna njihova serija, Doom Patrol, nešto što će se sigurno gledati.

Foto: bbxrob.tumblr.com

The Expanse (M. Fergus, H. Ostby)


U posljednjih desetak godina teško da je izašla serija koja se po svemu može mjeriti sa sada već kultnom serijom The Expanse. Televizijski kanal SyFy dugo vremena nije izbacio ništa slične kvalitete. Još od Fireflyja fanovi tvrde znanstvene fantastike očekuju ovakvu seriju. Temeljena je na motivima serije romana autora Jamesa S. A. Coreya koji služi kao pseudonim pod kojim pišu Daniel Abraham i Ty Franck. The Expanse u sebi sadrži sve ono što je nekada Star Trek ili Battlestar Galacticu učinilo klasicima: političke i vojne borbe, socijalne i filozofske teme.

Najkraće rečeno The Expanse je svojevrsni miks tvrde i meke znanstvene fantastike. Tvrde koja uključuje znanstvene fenomene zasnovane na trenutnim teorijama i dostignućima iz fizike, biologije, kibernetike itd. i meke znanosti koja uključuje sve društvene znanosti. SyFy je, međutim, smetnuo s uma kako imaju pun pogodak pa su nakon ukidanja još jedne kvalitetne serije Dark Matter, odlučili zaustaviti i ovaj projekt. Vjerojatno je snimanje šestog ili kojeg već dijela Sharknadoa za njih bolji posao što se tiče ekonomske računice. Fanovi serije su, razočarani tom odlukom, pokrenuli peticiju da se serija spasi. The Expanse je od ukidanja spasio Amazon, što je jako dobra stvar i mogu reći da se veselim novoj sezoni jer ako je vjerovati dosadašnjem iskustvu, The Expanse je sa svakom sljedećom sezonom bivao sve bolji i bolji.

Foto: facebook.com/ExpanseSYFY/

Legion (Noah Hawley)


Legion je druga superherojska serija koja je našla svoje mjesto na ovoj listi – i to sasvim zasluženo. Legion je još s prvom sezonom iznenadio sve. Očekivanja su bila postavljena, ali nisu bila tako velika, a samim time je i iznenađenje bilo ogromno. Kombinirajući motive superherojskih filmova aktualnih posljednjih godina sa psihološkom misterijom (koja nekada ime elemente horora) Legion dolazi kao veliko osvježenje u ovom žanru.

Druga je sezona nastavljena na isti način. Svi sastojci koji su je učinili hitom su tu, a uz kvalitetnu postavu s Danom Stevensom na čelu obećava jako dobru zabavu. Nažalost, ove je godine Legion nekako ostao u pozadini Westworlda, The Expansea i ostalih pa se o njemu nije toliko niti govorilo, ali upravo je ovo period kada joj se trebate vratiti i ponovo pogledati.

Foto: facebook.com/legiononfox/

Maniac (Cary Joji Fukunaga)


Netflix možda ima desetak kvalitetnih filmova na godišnjem nivou, ali zato rastura na polju serija. Još jedna u nizu njihovih serijskih uspješnica jest Maniac. Ovo je još jedna serija koja se poigrava psihološkom stranom glavnih likova koje igraju Jonah Hill i Emma Stone. Štoviše, mislim da je ovo Hillovo najbolje izdanje unazad nekoliko godina.

Ono što seriju čini posebno primamljivom jeste miješanje žanrovskih i narativnih motiva. Maniac blistavo prepliće antropologiju, lingvistiku i informacijsku tehniku sa znanstvenom fantastikom, avanturom, dramom i fantazijom, a s besprijekornom režijom na sebe je pažnju skrenuo i Cary Joji Fukunaga što mu je automatski donijelo redateljsku stolicu na snimanju dvadeset i petog James Bonda.

Foto: facebook.com/maniacnetflix/

Lost in Space (M. Sazama, B. Sharpless)


Kada je serija Lost in Space izašla na Netflixu u veljači ove godine imao sam strašno velika očekivanja (za koja ni sam ne znam odakle mi). Serija mi je na kraju prošla kao prosječni Netflix naslov. Međutim, kako je godina odmicala, uvjerio sam se da Lost in Space, upravo kao i Altered Carbon, jako dobro kotira među drugim proizvodima iz žanra.

Riječ je o obitelji koja se s drugim preživjelima, nakon pada na nepoznatu planetu, trudi preživjeti teške vremenske uvjete te pronaći način da pobjegnu s planete u čijoj se neposrednoj blizini nalazi crna rupa. Produkcijski Lost in Space je zaista na visokom nivou – od kostimografije do scenskih rekvizita, sve izgleda jako dobro. Moj je problem bio u samoj konstrukciji narativa, odnosno epizoda. Serija prati onaj recept „samo što se izvuku iz jedne nevolje upadnu u drugu“. To nakon nekog vremena postane zamorno, no mnogima to neće predstavljati problem jer je uz neke jako dobre scene i situacije zabava uz Lost in Space definitivno zagarantirana. Plus, druga sezona stiže uskoro.

Foto: facebook.com/lostinspacenetflix/

Sense8 (Lana & Lilly Wachowski)


Još jedna serija s Netflixa na ovoj listi, ljudi zaista daju sve od sebe na tom planu, ali ponekad i fanovi budu razočarani. Jedan od takvih primjera je serija Sense8. Nakon svega dvije sezone iz Netflixa su odlučili zaustaviti proizvodni pogon. Tek je nakon mnogih molbi i peticija odlučeno da snime film koji bi priveo kraju i zaključio priču koju su ranije počeli. I premda je u 2018. godini Sense8 izašao samo kao film, stavljam ga na listu jer je on prije svega bio serija.

Ovog sam ljeta bio sudionik književnog festivala ‘Bookstan’ u Sarajevu koji organizira knjižara ‘Buybook’ i neki od gostiju na festivalu bili su pisci David Mitchell i Aleksandar Hemon. Njih dvojica su zajedno sa sestrama Wachowski, Lanom i Lilly, radili na priči i scenariju finalne epizode/filma. Od njih sam imao priliku naučiti kako je bilo raditi scenarij i kako je on uopće zaživio. To je za mene jedan od najblistavijih momenata iz ove godine, a finale je jedan od najboljih serijskih momenata iz 2018. – kakvo Sense8 i zaslužuje.

Foto: facebook.com/Sense8TV/

Philip K. Dick’s Electric Dreams


Koliko sam se samo puta tjerao da napišem recenziju ove serije. Problem je bio što je ona išla upravo u sezoni nagrada i bio sam previše fokusiran na one dugometražne proizvode. Electric Dreams je ekranizacija priča Philipa K. Dicka, poznatog pisca znanstvene fantastike koji nam je dao Sanjaju li androidi električne ovce, Ubiq i mnoge druge. Svaka epizoda je druga priča, a samim tim drugi setting. Iako produkcijski nije bila ni do koljena polovici serija s ove liste, moram priznati da sam u ovoj seriji više uživao negoli u većini prethodnih. Doduše, tome pridonose brilijantne ideje samog autora, koji će zauvijek ostati najvećim inovatorom u svijetu znanstvene fantastike.

Serija Electric Dreams je sa svojim prikazivanjem počela krajem 2017. godine, a trajala je do početka drugog mjeseca 2018. što je kod mene kvalificira za ovu listu. U to vrijeme bila je relativno zanemarena Oscarom, Black Mirrorom ili skorašnjim Altered Carbonom. Ipak ona svoje mjesto zaslužuje među ovim naslovima jer je serija koju vrijedi pogledati, o kojoj vrijedi govoriti i u kojoj ćete definitivno uživati.

Foto: doormouseetcappendix.tumblr.com

Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social

Komentari