Film

(Vodič kroz) Božićne epizode za fanove znanstvene fantastike

božićne
Izvor fotografija: Facebook.com
Vrijeme čitanja: 6 minute

Svijanje vijenca s četiri svijeće, stavljanje čizmice u prozor, sijanje pšenice za bolju ljetinu, slaganje jaslica pod borom, Christmas With Kićo”, dugi topli filmovi te, naravno, božićni specijali omiljenih televizijskih serija. Sve su to sastojci za jedan kvalitetan božićni ciklus koji počinje krajem studenog, a završava sredinom siječnja. Uživajmo dok je tako!

Naime, živimo u vremenu u kojem se blagdan Božića pretvorio u prvu postaju novogodišnjih praznika, a njegova se duhovna dimenzija izgubila ispod slojeva sjajnih vrpca, prigodnih objava i masnih naslaga. Takav Božić traje dok se ne isporuče paketi, bez obzira na rasvjetu u gradu.

Ipak, taj blagdan nade, ljubavi, radosti i mira tragove često ostavlja ondje gdje ih ne očekujemo. Tako ih ima i u TV serijama koje nose žanrovsku oznaku znanstvene fantastike. Iako je znanstvena fantastika, kako joj samo ime kaže, svojom suštinom navezana na znanost, futurizam i skepticizam, ona nije imuna na čudo Božića.


10. STAR TREK – ČASNI SPOMEN


Umjesto broja deset, jedan časni spomen – „Star Trek”. Kultna tapecirana saga nije imala niti jednu božićnu epizodu, ali, kao što su to fanovi već primijetili, svaka njezina epizoda nosi nešto božićnog duha. Tolerancija, pobjeda dobra nad zlom, velikodušnost i osobni rast velike su teme koje vode članove Zvjezdane flote Federacije, a ujedno i vrijednosti na koje se oslanja svatko tko pokušava smisliti neki novi blagdanski ili praznički zaplet.

Da bi se referenca na božićni duh u „Star Treku” dodatno zapekla, vrijedi spomenuti da se u najmanje dvije epizode spominje „Božićna pjesma” Charlesa Dickensa, priča koja je doživjela stotine adaptacija, a u meni omiljenoj Scroogea je glumio upravo kapetan Jean-Luc Picard, odnosno Patrick Stewart.


9. & 8. DOCTOR WHO – The Runaway Bride & The Husband of River Song (specijali)


Na devetom i osmom mjestu nalaze se čak dva božićna specijala serije „Doktor Who” iz 2006. i 2015. godine. Kao najuspješnija znanstveno-fantastična serija ikada i jedan od značajnijih dijelova današnje britanske kulture, stanica je to koju ne smijemo zaobići. Osim toga postoji čak 17 božićnih specijala u tom serijalu o tajanstvenom izvanzemaljcu koji putuje kroz vrijeme, a posljednji je prikazan prvoga siječnja 2022.

Godinama je ta trinaesta epizoda u sezoni bila sigurnija od trinaeste plaće u firmi za koju radite, ali u duhu sekularizma, taj je specijal od božićnog postao novogodišnji, da bi ga ovoga Božića potpuno preskočili. Za potrebe članka izabrala sam epizode u kojima Doktora glume meni omiljeni „doktori”, Škoti David Tennant i Peter Capaldi. Radi se o dvjema pričama koje gotovo pa nemaju dodirnih točaka. Koriste elemente božićne atmosfere na posve drugačiji način, a i produkcijska vrijednost im se znatno razlikuje.

Ako više volite trashy Doktora, loše vizualne efekte i urbane strukture, pogledajte „Odbjeglu nevjestu” s Catherine Tate. No, ako vam je ipak draži otmjeni Doktor, koji se ne bori protiv gumenih čudovišta i prometa, pogledajte romantičnu epizodu „Suprug River Song”.


7. STRANGER THINGS – Chapter Three: Holly, Jolly (S01E03)


Iako radnja prve sezone „Čudnijih stvari” (!?) počinje u studenom i odvija se u vrijeme koje možemo opisati kao predbožićno, spomenuta epizoda tek je uvjetno rečeno „božićna”. Naime, samo je jedan element njezine radnje moguće izravno povezati s omiljenim kršćanskim blagdanom – lampice! Usudim se reći da je to ponajbolja upotreba lampica u seriji ikad.

„Stranger Things” ne treba dugi uvod. Na početku prve sezone, u kasnu jesen 1983. godine, nestaje Will Byers. Dok mi znamo gdje je nestao, odnosno da ga je progutala druga dimenzija, njegovi prijatelji, članovi obitelji i lokalni policajci to tek otkrivaju. U sve su umiješani znanstvenici iz lokalnog laboratorija i jedna izgubljena djevojčica s posebnim sposobnostima. No glavni lik ove epizode su, kako biblijski, majka i sin.

Naime, Willova majka Joy, koju glumi divna Winona Ryder, jedina je koja vjeruje da je njezin sin živ te uporno pokušava komunicirati s njim. Kada uoči povezanost između električnih tijela i njegove prisutnosti, kupuje gomilu božićnih lampica i pomoću njih stvara sustav za komunikaciju sa svojim sinom. U tim su scenama lampice simbol nade, a Winonina izvedba je posebno dirljiva i neobično nova.


6. SUPERNATURAL – A Very Supernatural Christmas (S03E08)


Iduća tri mjesta rezervirana su za djecu rođenu devedesetih! Na šestom mjestu nalazi se božićna epizoda serije „Lovci na natprirodno” koja se, između ostalog, bavi poganskim porijeklom Božića te američku publiku upoznaje s konceptima koji se, u tom kontekstu, čine posebno europskima. Sama epizoda u tom pogledu djeluje didaktički i pokušava razjasniti kako je kršćanska crkva preuzela zimski solsticij od pogana.

Međutim paralelno s tom radnjom imamo uvid u prošle Božiće šarmantne braće Winchester pa uz ovaj edukativni dio dobivamo i dašak obiteljske topline, bliskosti bez koje nema pravog Božića.


5. ROSWELL – A Roswell Christmas Carol (S02E10)


Nije Doktor Who jedini izvanzemaljac koji se mota na Zemlji oko Božića. Autori ove, nekoć popularne, tinejdžerske serije u epizodi „Roswellska božićna pjesma” o pitanju proslave kršćanskog Božića raspravljaju na filozofskoj, ali i praktičnoj, dikensovskoj razini. Znanstvenofantastična serija „Roswell” bila je „Sumrak saga” za generaciju rođenu krajem osamdesetih, iako je svoju popularnost dugovala najprije pjevačici Dido i pjesmi Here With Me.

Naime, u središtu radnje bila je tinejdžerska veza vanzemaljca s iscjeliteljskim moćima i ljudske konobarice. No ono što ovu epizodu čini jedinstvenom na popisu nije njezina znanstveno-romantična komponenta, već to što se u njoj vodi dijalog između onih koji Božić slave jer vjeruju u Boga i onih koji ne vjeruju, pa ne znaju ni što bi ni kud bi s Božićem i za Božić. Paradoksalna je njezina poruka da upravo dobročinstvo i napori onih koji ne mogu vjerovati postaju razlog za vjerovanje kod onih koji to mogu.


4. BUFFY THE VAMPIRE SLAYER – Amends (S03E10)


Na nešto drugačiji način božićnu temu obrađuje Joss Whedon u hit-seriji, koja je svojim statusom uvijek bila nekoliko koplja iznad „Roswella” i koja i danas uživa nevjerojatnu popularnost, čak i u akademskim krugovima – „Buffy, ubojica vampira”. Iako je i u toj tinejdžerskoj seriji glavni romantični zaplet bio između vampira i mlade žene, ovdje nema smisla povlačiti paralelu sa „Sumrak sagom”. Naime, Buffy je uvijek bila više od nečije partnerice, a to je vidljivo i u ovoj posebnoj epizodi.

Serija o Buffy je uvijek imala snažnu psihološku komponentu, pa se i u epizodi „Amends” božićni duh najviše osjeti kroz borbu koju pojedinci vode s vlastitom vrijednošću. Tako, primjerice, demoni i duhovi koji opsjedaju Angela, nisu ništa do podsjetnici da nije vrijedan prilike za sreću koja mu je pružena. Osjećaj je to koji na rubno znanstvenom i nimalo fantastičnom planu mnogi osjećaju u vrijeme blagdana, kada se potiče mahanje zajedništvom i blagostanjem.

U dirljivom finalu, slično kao i u epizodi „Roswella”, ključni motiv postaje snijeg, kao konačni dokaz da se u tom fiktivnom svemiru dogodila prava čarolija.


3. BLACK MIRROR – White Christmas (specijal)


Na trećem mjestu nalazi se božićni specijal antologijske serije „Crno zrcalo” koja, inzistirajući na prikazu distopije, sustavno odbija pružiti gledateljima nadu, radost etc. Epizoda nosi ime „Bijeli Božić”, a napisao ju je tvorac serije Charlie Brooker. Prvi put je prikazana u prosincu 2014. godine, tri godine nakon što je serija svojom mračnom, spekulativnom, a ipak bliskom fikcijom, šire pučanstvo zalijepila za crne ekrane.

Specijal je svojevrsni omnibus priča o utjecaju tehnologije na međuljudske odnose, a povezuju ih dvojica pripovjedača čiji su suživot i suradnja od prvoga kadra obilježeni nelagodom i nepovjerenjem. Božić je u pričama tek vremenska odrednica, a ono po čemu će se epizoda pamtiti jest prijenos koncepta blokiranja s društvenih mreža na svakodnevni život.

Iako sam „Bijeli Božić” pogledala više puta, ne mislim da se radi o specijalu koji zaslužuje taj tretman. Ipak, s obzirom na to da je jedan od rijetkih božićnih specijala koji se usuđuje potpuno zanemariti klasične božićne poruke, bilo bi šteta ne pogledati ga. Stoga mu ipak ustupam visoko treće mjesto.


2. THE X-FILES – How the Ghosts Stole Christmas (S06E06)


„Crno zrcalo” u sebi ima elemenata horora, ali meni omiljeni horor na ovom popisu ipak je epizoda Dosjea X „Kako su duhovi ukrali Božić”, koju pamtim još iz 1998. godine, kada je prvi put prikazana. Baš kao i drugi specijali iz prošloga stoljeća, ona inzistira na tome da Božić mora biti čaroban, čak i kada je jeziv, ali ne zazire od racionalizacije utjecaja koji blagdani imaju na ljude te obiluje zanimljivim rantovima i dijalozima.

Radnja serije događa se na Badnjak u ukletoj kući u Marylandu. Mulder, koji vjeruje u paranormalno, poziva uvijek skeptičnu Scully da mu se pridruži u razotkrivanju tajne koja stoji iza stare kuće, u kojoj je davne 1917. zaljubljeni par sklopio pakt o samoubojstvu, s namjerom da vječnost provede zajedno. Ovo je još jedna romantična božićna epizoda koja sve svoje adute polaže na to da su agenti Mulder i Scully dvoje usamljenih i jadnih ljudi. Na našu sreću, to dvoje jadnika, ima nevjerojatnu kemiju. I, da, u jednom trenutku pojavi se i sveprisutni Scrooge.


1. THE TWILIGHT ZONE – The Night of the Meek (S02E11)


Blaženi krotki; oni će baštiniti zemlju!”, riječi su to iz Matejeva Evanđelja, odnosno Isusova Govora na gori, koje su nadahnule posebnu epizodu serije nad svim serijama, „Noć krotkih” u Zoni sumraka. Po meni ova epizoda iz 1960. godine nadmašuje sve dosad navedene. U središte svoje radnje postavlja osobu s društvenog dna, nezaposlenog alkoholičara, koji za blagdane oblači odijelo Djeda Božićnjaka. Atmosfera u kojoj se rađa božićna čarolija otužna je i surova, a njezin neobični protagonist u svjetlu svoje privatne tragedije izmoli svoj sretan kraj.

Ovo je božićna želja koju izgovara netom nakon što je otpušten sa svoga ionako privremenog radnog mjesta:

Mogu ili piti ili plakati, a piti mi se čini suptilnijim. Ali, što se tiče moje neposlušnosti, nisam bio grub prema toj ženi. Netko bi je trebao podsjetiti da je Božić više od jurcanja po prolazima robnih kuća i tjeranja ljudi s puta. Netko joj mora reći da je Božić nešto bolje od toga. Bogatije, čišće, istinitije, i treba ga dočekati sa strpljenjem i ljubavlju, milosrđem, suosjećanjem. To bih joj rekao da si mi dao priliku. Ne znam kako da vam to kažem, gospodine Dundee. Uopće ne znam. Sve što znam je da sam ostarjeli, nepotrebni relikt nekog drugog vremena i da živim u prljavoj spavaonici u ulici punoj gladne djece i otrcanih ljudi, gdje je jedina stvar koja silazi kroz dimnjak na Badnjak još siromaštva. Znate li još jedan razlog zašto pijem, gospodine Dundee? Tako da kad prolazim krajevima podstanara, stvarno mogu misliti da je to Sjeverni pol, da su djeca vilenjaci, i da sam ja stvarno Djed Božićnjak koji donosi vreću prekrasnih darova za sve njih. Želio bih, gospodine Dundee, na jedan Božić, samo jedan, vidjeti neke od beznadnih i onih bez snova. Samo na jedan Božić, želio bih vidjeti krotke kako nasljeđuju Zemlju. I zato pijem, gospodine Dundee, i zato plačem.”Sretan Božić svim našim čitateljima!


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social

Komentari