Film

Najneugodniji intervjui s filmskim zvijezdama

Foto: Fak.hr
Vrijeme čitanja: 4 minute
Foto: Fak.hr
Foto: Fak.hr

Svatko tko me poznaje i tko zna išta o FAK-u više-manje upoznat je s podatkom da je stranica pokrenuta praktički slučajno i da smo u svijet pisanja o filmu zalutali na pola puta od kauča s laptopom do WC-a sa Sportskim novostima. Jednim od najvećih gušteva koje mi stranica omogućuje, pak, pokazali su se intervjui. Prilika da sjednem na kavu, bilo onu u Kinu Europa ili virtualnu, s ljudima koji su u svijet filma i filmske kulture utkali svoj talent, znoj i godine neprocjenjiva je i često nagrada sama po sebi. Prilikom razgovora sa Šerbedžijom, međutim, nakon jednog nespretno (nespretnije?) sročenog pitanja, ikona jugoslavenske filmske i kazališne scene očito se malo uzrujala, što me sada, godinu i nešto kasnije, natjeralo da malo pročačkam po webu u potrazi za najneugodnijim intervjuima dostupnima svemrežju. Probrana kolekcija koja slijedi sigurno vam neće biti potpuno nova i svježa – tko još nije vidio Cruisea kako skače po kauču i trese Oprah? – ali predstavlja neke od najzanimljivijih situacija koje bi se bez problema mogle nazvati noćnim morama svih wannabe novinara.

13. Billy Bob Thornton

„Just don’t ask me if music was my first love. You wouldn’t ask Tom Petty that, would you? My first love was a girl called Lisa Cullum. Khmkhm. You know what I mean?“ Ne, Billy Bob, stvarno nemamo pojma. U radijskoj emisiji, u kojoj je gostovao sa svojim bendom The Boxmasters, Thornton je popizdio kad je voditelj spomenuo njegovu glumačku karijeru. Prije no što je izgubio živce, pričao je mamurno i nekoherentno… a onda je samo postalo neugodno.

12. Gary Coleman

Gary Coleman ime je koje, za razliku ostalih s liste, u pravilu treba guglati. Američki glumac vječno dječjeg lica i stasa (problemi s bubrezima) preminuo je 2010. s 48 godina na leđima, a prije smrti uz svoje je ime vezao skandal sa suprugom, u kojem su prvo on, a kasnije i on završili na sudu zbog fizičkog zlostavljanja. Tijekom razgovora o tome, i nakon što je novinarka inzistirala da objasni je li tukao suprugu ili ne, Coleman ju je žestoko ispsovao, ali pritom koristeći interesantan gusarski vokabular.

11. Tommy Lee Jones

Tommy Lee Jones je fenomenalan glumac u čijem životopisu stoje filmovi i uloge o kojima mnogi mogu samo sanjati. Njegove društvene vještine, s druge strane, takve su da bi mu se i onaj čudni dečko iz vaše srednje škole, koji daje nadimak pernici i u školu kasni jer se zadržao hraneći golubove, mogao smijati. Nećemo na temelju jednog intervjua ovakve zaključke donositi, ali dobri stari Tommy ovdje se ne čini kao netko s kime biste popili piće.

10. Denzel Washington

Svima je oduvijek jasno da su glumcima intervjui u velikoj većini slučajeva tlaka i dosada. Slična pitanja, slični odgovori i puno prisilnog smješkanja i glumljenja da u tom trenutku baš žele biti na tome mjestu, a ne pecati na rijeci u Wisconsinu, daleko od press junketa na koje ih tjeraju šefovi. Neki glumci uspjevaju sakriti iritaciju, neki glumci uživaju u publicitetu i razbacuju se šarmom, a neki su glumci Denzel Washington. Ono što je najbolje u ovom videu su reakcije voditeljice, kojoj sa svakim propalim pitanjem lađe naočigled tonu sve dublje.

9. Crispin Glover

Crispina Glovera filmoljupci prije svega pamte kao smušenog Georgea McFlya iz Zemeckisove hit trilogijePovratak u budućnost. Tko je čitao išta o ovom glumcu, scenaristu, glazbeniku i piscu, zna da se radi o osebujnom tipu s kojim bi pretila djeca i štreberi obožavali ići u osnovnu školu jer njih nitko ne bi zajebavao. Njegovo gostovanje kod Davida Lettermana prije dvadeset godina gledateljima, ali i vidno iznerviranom Lettermanu, priuštilo je šou koji se ne zaboravlja lako. I kaj je s perikom?

8. Tom Cruise

Sigurno najpoznatiji isječak na listi, gostovanje Toma Cruisea kod svoje (bivše?) prijateljice Oprah ušlo je u anale neprikladnih i audiovizualno neugodnih pojavljivanja u javnosti. Za slučaj da majmunoliko skakanje u cipelama po kožnim naslonjačima na setu nije bilo dovoljno pretjerano, Cruise je iz nekog razloga u priču, ni krivu ni dužnu, upleo i posteljicu svoje tadašnje ljubavi Katie Holmes.

7. Russell Crowe

Da je Russell Crowe neka regija u svijetu, vjerojatno bi bio Balkan. Australsko hodajuće bure baruta nije najpoznatije po svojim staloženim, josipovićevskim izlaganjima, pa pomalo čudi hrabra odluka BBC-jeva novinara da ga pita je li njegov naglasak u Robinu Hoodu trebao zvučati irski.

6. Samuel L. Jackson

Voditelj koji je Samuela L. Jacksona uspio zamijeniti za Laurencea Fishburnea trebao bi, ako već nije, razmisliti o drugom životnom pozivu. Jedino zabavnije od katastrofalne pogreške tog kvaziprofesionalca Jacksonov je odgovor. ‘Ja sam ljutiti crnac, Laurence Fishburne je miran crnac, kako nas možete miješati?“

5. Bruce Willis

Ako su Denzel i Tommy Lee bili ‘preko kurca’ pred kamerom, što bismo tek trebali reći za jedan od simbola akcijskog filma proteklih desetljeća? Bruce Willis u osamdesetima se bos i krvav borio s njemačkim teroristima, a u nedostatku dostojnih protivnika na velikom platnu odlučio je boriti se s vlastitom profesionalnošću. Ovakvu razinu nezainteresiranosti, nonšalancije i podcjenjivanja nisam vidio otkad su me HRT-ovci pozvali da im pričam o „našim simpatičnim recenzijicama“.

4. Jesse Eisenberg

Tijekom promocije simpatičnog filma Now You See Me, rastuća zvijezda Jesse Eisenberg (The Social Network,Zombieland, Adventureland) sjeo je nasuprot mlade blogerice Romine, a od prvog pitanja bilo je očito da nas čeka par minuta napetosti i neugode. Kad je voditeljica Morgana Freemana spomenula samo po prezimenu, Eisenberg se iznenadio i pitao „Freeman? Tko si ti? Jesi li možda igrala bejzbol s njim da ga tako zoveš?“, što je intervju pretvorilo ne samo u prilično popularan youtube video, već i muku za očito smetenu i pogođenu novinarku.

3. Mel Gibson

Za svašta australsku zvijezdu možemo optužiti – homofobiju, antisemitizam, alkoholizam, nasilje u obitelji, Što žene žele – ali Melu Gibsonu nitko ne može reći da daje dosadne intervjue. Gostujući u showu Deana Richardsa, isključivo na ekranu, Gibson je korektno odradio petominutni intervju, iako je bilo očito da ga je pitanje o mišljenju javnosti o njemu malo izbacilo iz ravnoteže. Najbolje je, kako to majstori rade, ipak sačuvao za sami kraj razgovora.

2. Quentin Tarantino

Gostujući na Channel 4-u kod Krishnana Guru-Murthyja, Quentin Tarantino susreo se s (još jednim u nizu) pitanjem o nasilju u svojim filmovima. Voditelja je zanimalo što redatelj misli o utjecaju njegovih filmova na mlade umove koji nakon Kill Billa, valjda, hodaju po svijetu s katanama. Ono što je uslijedilo već je pomalo kultni odgovor.

1. John Cusack

Koliko god za osudu bile bahate zvijezde kojima se toliko žuri potrošiti milijune dolara koje imaju na računu da ne mogu pet minuta pristojno sjediti i odgovarati na dosadna pitanja, još više treba nagaziti novinare koji se ne potrude dovoljno da se Denzeli ovog svijeta osjećaju makar cijenjeno i poštovano. John Cusack zadržao je svoju simpatičnost i profesionalnost čak i kad ga je ova glupača pitala za Vrtlog života.

Napisao: Sven Mikulec

Be social

Komentari