Istaknuto
08.07.2020.

Vrijeme čitanja: 3 minute Puštamo novih deset domaćih i regionalnih singlova u borbu za naklonost slušatelja, a među stranim preporukama ima nekoliko zanimljivosti.

06.07.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute U svijetu suvremenih skladatelja nema puno živućih legenda, a do prvog srpanjskog ponedjeljka jedna od njih bio je Ennio Morricone – tata najvećih kompozicija spaghetti westerna.

Knjige

Najstrašniji autor danas slavi 72. rođendan

08.10.2015. Inga ĐudikFoto: facebook.com/rlstine
Vrijeme čitanja: 3 minute

Kao što ne postoji mamurluk koji nije krenuo sa “samo jednom cugom”, isto tako ne postoji ljubitelj krimića koji svoju strast prema knjigama toga žanra nije počeo njegovati u tinejdžerskim danima uz jednu od knjiga R. L. Stinea.

Upravo danas “najstrašniji autor na svijetu” slavi svoj 72. rođendan! Robert Lawrence Stine, ili za članove obitelji jednostavno Bob, pripada najpoznatijim piscima za djecu ii tinejdžere ikada – od 2003. nosi titulu najprodavanijeg autora dječjih serijala svih vremena. To ne iznenađuje ako uzmemo u obzir da piše od svoje devete godine, što je sada već popriličan staž, te da ima preko 300 napisanih knjiga prodanih u više od 350 milijuna primjeraka. Njegovoj popularnosti vjerojatno pridonosi i činjenica da za vrijeme Noći vještica, uz slatkiše, djeci dijeli i primjerke svojih knjiga. Hoćete li to gledati kao beskrupuloznu samoreklamu ili kao poticanje na čitanje, njemu je apsolutno svejedno, jer on svakako ima najbolji posao na svijetu, kako to sam voli istaknuti: “My job is to give kids the creeps!”

Foto: facebook.com/rlstine

Foto: facebook.com/rlstine

No, Stine nije oduvijek pisao krimiće; naprotiv, svoju je karijeru započeo pišući kratke komedije i to je radio sve do 1986. kada je napisao svoju prvu horor novelu za tinejdžere, Spoj naslijepo. Tri godine kasnije započinje pisati serijal knjiga Fear Street i od tog trenutka je više-manje kupljena mlada čitalačka publika. Serijal trenutno broji više od stotinu knjiga, a sve nose iste karakteristike: glavni junaci u tinejdžerskim godinama su na neki način povezani s Ulicom straha i suočavaju se sa svakakvim jezivostima. Osim Fear Street, proslavljen je i serijal Soba košmara, također s horor pričama, a ne zaostaje ni serijal Pišiva škola u kojem se drži onoga čime je započeo spisateljsku karijeru – komedije. Upravo zbog zanimljive i nekomplicirane radnje (ponekad možda predvidljive) te mogućnosti poistovjećivanja, tinejdžeri rado posežu za njegovim knjigama, te im se rado vraćaju.

Foto: facebook.com/events R. L. Stine Book Club

Foto: facebook.com/events R. L. Stine Book Club

Iz istih se razloga nekolicina njegovih knjiga, skupa s redom prašine i mirisom prošlosti, nalazi i na mojim policama, pa donosim prijedloge svakako vrijedne čitanja.

Što pročitati?

1. DADILJA

Vrijeme nastanka – 2005.

Zašto pročitati?Dadilja je roman koji žanrovski pripada hororima, no nije uvršten u niti jedan od Stineovih serijala. Zauzima drugo mjesto radnje, zrelije likove i opsežnijeg je sadržaja, pa je stoga zanimljiva kako mlađoj, tako i publici starijoj od 17. Radi se o mladoj djevojci koja se, poput mnogih danas, odlučuje maknuti iz sredine u kojoj živi te spaja ugodno s korisnim odlazeći raditi kao dadilja. Obitelj je na prvi pogled savršena, gradić vrvi mladim ljudima i zabavama, sve dok ne počnu stizati prijeteća pisma i paketi. Stine je iz svega toga, naoko jednostavnog, uspio izgraditi priču punu intriga i zapleta oblikujući svoje likove trodimenzionalno, a ne više samo plošno i klišejski.

2. NOVA UČENICA

Vrijeme nastanka – 2006.

Zašto pročitati? – Knjiga pripada serijalu Fear Street, a jedino R. L. Stine priču o dolasku prekrasne nove učenice u srednju školu može učiniti hororcem. Blijeda, mršava i plavokosa, Anna Corwin postaje ispunjenje snova Coryja Brooksa. No, nečije je snove ispunila i njezina smrt; ostaje samo pitanje može li žrtva sustići svoga počinitelja?

(Visited 321 times, 2 visits today)

Komentari